Sayın Cumhurbaşkanımızın Abdullah Gül Üniversitesi'nin Temel Atma Töreninde Yaptıkları Konuşma

26.06.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Misafirler,

Sevgili Hemşehrilerim,

Hepinize önce Kayseri’ye hoş geldiniz diyorum. Ayrıca, bu güzel temel atma merasiminde, değerli bakanları, değerli milletvekillerini, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı, üyeleri ve birçok rektörü hep gördüm. Hepsine de hoş geldiniz diyorum. Çoğuyla sabah beraber olduğumuz, Kayseri’nin dışından gelen yine çok başarılı değerli müteşebbisler, iş adamı olan, hayırsever olan hemşehrilerime de, hepsine de hoş geldiniz diyorum. Tekrar beraber olmaktan duyduğum mutluluğu gerçekten ifade etmek istiyorum.

Kayseri’de her zaman güzel şeylere vesile olunuyor. Bugün de çok güzel şeyler oldu. Sabah, değerli hemşehrimizle hep beraber olduk, güzel anılar yaşadık. Dayanışmamızı hep arttırdık. Bugün de şimdi bu Üniversitenin temel atma töreninde beraber oluyoruz. Yine herhalde başında söylemem gereken şey, böyle bir Üniversiteye benim ismimi verme konusunda karar veren Kayseri’deki bütün siyasetçilere, Kayserili hemşehrilerime, onların temsilcilerine, tabii şükranlarımı sunmak isterim.

Şimdi hep beraber bu güzel Üniversitenin gerçekleşmesi ve ülkemize bunu hediye etme noktasına gelmiş vaziyetteyiz. Bu durumda şunu hemen hatırlatmak isterim ki: Bir memlekete yapılan en iyi yatırım, eğitim yatırımıdır. Yeri gelecek, yemeyeceğiz, içmeyeceğiz, ama eğitime yatırım yapacağız. Yeri gelecek, arabamızdan, evimizden tasarruf edeceğiz ve eğitime yatırım yapacağız ki, gelecekte onların hepsine sahip olalım diye. Türkiye, bugün çok şükür bu anlayışa geldi ve eğitim konusunda devlet kaynaklarımızı o kadar çok artık eğitime sevk ediyoruz ki, bütçemizden en çok harcama malum eğitime yapılır hale geldi. Bunların neticesini kısa süre içerisinde alacağız. Her seviyede eğitim, her seviyede eğitimin iyi olmasını amaçlıyoruz.

Kayseri söz konusu olduğunda, şimdi dört tane üniversitemiz var. Erciyes Üniversitesi, benim lise çağlarımda temeli atılmıştı. Bugün Türkiye’nin en seçkin üniversitelerinden birisi haline geldi. Adeta bir eğitim fidanlığı haline geldi ve çok güzel başarılarını görünce de gurur duyuyoruz. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, yine el birliği içinde kurduğumuz üniversite. Çok kısa süre içerisinde inşaatları bitmek üzere. O da Kayseri’nin seçkin üniversitelerinden birisi olacak. Melik Şah Üniversitesi, bugün bir vakıf üniversitesi olarak onun da başarılarını yakından takip ediyorum. Hepimiz hep beraber her türlü desteği veriyoruz ve inanıyorum ki onlar da güçlü bir şekilde büyüyecek.

Şimdi temelini attığımız Üniversitemizde, inanıyorum ki Kayseri’ye, Türkiye’ye ayrı bir değer katacaktır. Bu Üniversitenin teknoloji, eğitim ağırlıklı olacağını düşünüyoruz.  Ve bu çerçeve içerisinde eğitimini de İngilizce yapmasını hedefliyoruz. Böyle bir Üniversitenin binalarını muhakkak ki yapmak çok önemli. Ama çok daha önemli olanı, Üniversitenin iyi bir eğitim seviyesi tutturabilmesi için, öğretim elemanlarının, onların da çok seçkin bir şekilde toparlanması. Aslında değerli hemşehrilerimin hep beraber bir araya gelerek kurduğu bu Vakıf, bütün öğretim elemanlarını desteklemek için kurulan bir vakıf. Bir yanlış anlama olabilir; yabancı öğretim üyeleri gelecek, sadece onları destekleyecek şeklinde değil, bütün öğretim elemanlarını destekleyecek bir vakıf olarak onu da düşündüler. Başta Mustafa Çıkrıkçıoğlu olmak üzere bütün bu Vakfa destek veren ve verecek olan -isimleri biraz önce hep sayıldı ve daha sayılmayan muhakkak var- hepsine de çok teşekkür ediyorum ve şükranlarımı sunuyorum açıkçası. Çünkü herkes kendi gönlüyle, rızasıyla böyle bir eğitim kurumuna değer verip bu katkıları yapıyorlar. Ama bu değerli kardeşlerim, dostlarımız, arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, bu ilk defa değil. Erciyes Üniversitesi’nde de, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nde de, Melik Şah Üniversitesi’nde de hepsinin isimlerini görürsünüz ve hepsinin katkılarını bütün Kayseri halkı da çok iyi şekilde bilir. Her sene eğitim dönemi açılırken veya kapanırken, onlarla bir araya geliriz ve onlara hem devletim adına hem de hemşehrilerim adına şükranlarımı her zaman sunarım ve her zaman söylerim. Çünkü tekrar söylüyorum, bu katkılar, destekler, gönüllü katkılardır. Bunlar kendi rızasıyla yapılanlardır. Bunları takdir edeceğiz, teşvik edeceğiz ki, bunlara yenileri de eklensin.

Kayseri eğitim alanında bir merkez kent haline gelmek üzere. Amerika’da, Avrupa’da 4-5-10-20-50 üniversitenin olduğu şehirler vardır. Amerika’da Boston’da bildiğim kadarıyla, 50-53’e yakın üniversite var. Önemli olan, kurulan üniversitelerin sağlam, iyi kurulması. Başka büyük illerimizde de üniversite sayılarının artmasına da çok özel önem gösteriyorum. Gidip gördüğüm ve bu noksanlığı gördüğüm illerimizde de, onları da hep ikaz ediyorum. “Böyle bir ile bir üniversite, iki üniversite yetmez, muhakkak ki yeni üniversiteler kurulması gerekir” diyorum.

Geçenlerde İstanbul’da YÖK’ün tertiplediği toplantıda yaptığım konuşmada söyledim, üniversitelerimizin sayısı artarken, muhakkak ki kalitesini de arttırmanın birinci hedefimiz olması gerekir. Bu yönde de çok yoğun çalışmalar hep yapılmaktadır. Ve hepimiz elbirliği içerisinde tabii ki bunlara katkı vereceğiz. Bütün emeği geçenlere, ama bütün emeği geçenler derken, burada açıkça söylemem gerekir, başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki’ye, benim doğrusu bütün tereddütlerime rağmen, böyle bir üniversitenin kurulması için çok liderlik yaptı, öncülük yaptı; İstanbul’da yine değerli kardeşimiz Mustafa Çıkrıkçıoğlu’na ve tabii ki bütün milletvekillerimize; bütün Kayseri’deki siyasetçilere ve çok değerli iş adamlarımıza; iş adamları vasfıyla birlikte hayırseverlik vasfını da beraber yürüten değerli iş adamlarımıza; ayrıca başta TOBB olmak üzere bazı büyük kamu sivil toplum örgütlerimize; bazı büyük sendikalarımıza; onların hepsine de ayrı ayrı teşekkür ediyorum, böyle bir Üniversitenin gerçekleşmesini temin ettikleri için.

İnşallah bu Üniversitede bir Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ve bir Cumhurbaşkanlığı Müzesinin olmasını istiyorum. Onun için benim de bir taraftan doğrusu, bazı düşüncelerim var. Bazı büyük üniversitelerde, Avrupa’da, Amerika’da bunu görürsünüz, başkanlık kütüphaneleri, başkanlık müzeleri olur. İnşallah onlara benzer, onlardan daha güzelini buraya yapmayı çok düşünüyorum. Ve onunla ilgili bazı düşüncelerim var, bunlar günü geldiğinde hep beraber tabii ki paylaşacağız.

Son olarak Yüksek Öğretim Kurulu’na, Sayın Rektöre ve tabii ki Kayseri’deki diğer rektörlerimize, herkese şunu söylemek isterim: Şimdi bizler bu üniversitelerin çerçevesini yapıyoruz tabiri caizse, binalarını yapıyoruz, kampuslarını yapıyoruz, ama bunun ruhunu doldurmak, burada gerçekten bilim adamları yetiştirmek, burada gerçekten sadece Türkiye içinde değil, dünya ile yarışacak, herkesin dikkatini çekecek bilim adamlarını yetiştirmek sizin işiniz olacak. Bunu unutmayın. Bina ne kadar güzel olursa olsun, kampus ne kadar güzel olursa olsun, çevre ne kadar güzel olursa olsun, eğer orada bilimsel faaliyetler, bilimsel çalışmalar, arzu edilen seviyede olmazsa, o zaman büyük bir israf yapmış oluruz. Onun için birçok rektörü gördüm burada, onlara da söylüyorum. Ayrıca bu Üniversitenin yeni, genç, heyecanlı rektörüne de burada söylüyorum. Biz bütün bunları yapıp size hediye ederken, sizlerin bu üniversitelerin içini, ruhunu, esas dolduracak bilimsel seviyeyi muhakkak tutturmanız lazım.

Şunu bilin ki Türkiye’deki üniversitelerin bazıları var, çok başarılı, bazıları var, vasat. Şimdi hepsinin arasında bir yarış başlamıştır. Bu yarış, tatlı bir yarıştır, güzel bir yarıştır. Türkiye’de üniversiteler arasında yarışın doğması çok önemlidir. Ziyaret ettiğim illerde görüyorum, Rektörün verdiği brifinglerde görüyorum; bunun sorumluluğunu hissetmiş vaziyetteler. Bu aynı zamanda başarıyı da arttırmak için ayrı bir motivasyon olmakta. İnanıyorum bu Üniversite’nin, şimdi temelini atacağımız Üniversitemizin de bilim hayatına büyük katkıları olacaktır. Bilimsel faaliyetlerdeki yarışta iddialı olacaktır. Bizler, bütün bu imkanları verirken, sizler de bize onu hediye edeceksiniz. Rahmet geliyor, aslında rahmet güzel. Bu temeli de böyle bir rahmetin altında atıyoruz.

Tekrar hepinize sevgiler, saygılar sunuyorum.

Hayırlı, uğurlu olsun tekrar.

 

Yazdır Paylaş Yukarı