Kale Grubu İzmir F-135 Uçak Motoru Fabrikası Temel Atma Töreni'nde Yaptıkları Konuşma

07.05.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Misafirler,

Her şeyden önce, böyle güzel bir vesileyle İzmir’de bulunmaktan ve İzmir’i ziyaret ediyor olmaktan duyduğum mutluluğu, memnuniyeti ifade etmek isterim. Ve ayrıca bugün Kale - Pratt&Whitney firmalarının gerçekleştirdiği bu temel atma törenine katılmaktan da ayrıca büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Bundan aylar önce İbrahim Bey İstanbul’da beni böyle bir temel atma törenine davet ettiğinde ve ona göre tarihi tespit etmek istediklerinde, büyük bir memnuniyetle geleceğimi söylemiştim ve bugün bu gerçekleşiyor, gerçekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Her şeyden önce, hayırlı olmasını tabii temenni ediyorum; hem Kale Grubu’na hem de Amerikalı ortağı, dünyanın en önde gelen uçak motoru üreticisi Pratt&Whitney şirketine.

İbrahim Bey ve Kale Grubu, aslında Türkiye’de sanayinin kökleşmesine çok hizmet etmiş, ender firmalardan birisidir. Ticaret ve sanayi yan yana konduğunda, hep sanayiyi, zoru tercih etmiş ve sanayinin hep kökleşmesine İbrahim Bey’in çok büyük gerçekten katkıları olmuştur. Son yıllarda da daha yüksek teknoloji gerektiren, daha ihtisas gerektiren, daha sofistike sanayi alanlarına girmeleri, Türkiye’ye ayrıca çok şey kazandırmıştır. Bundan dolayı, İbrahim Bey’in şahsında, bütün Kale Grubu’nu tebrik ediyorum ve teşekkür de ediyorum; hakikaten Türkiye’nin gerçek büyümesini temin eden büyük firmalardan birisi olarak.

Savunma sanayii ise ayrıca çok önem verdiğim bir alan. Türkiye’nin büyük bir ülke olarak, büyük bir tarihi derinliği olan bir ülke olarak, büyük bir coğrafyası olan bir ülke olarak, büyük bir ordusu olan bir ülke olarak, güçlü bir savunma sanayiine sahip olması kaçınılmazdır. Bunun için çok önemli tabii adımlar atılmıştır, bunları çok yakından destekliyorum. Savunma Sanayii Müsteşarlığımızı yakından takip ediyorum ve gerçekten başarılarıyla gurur duyuyorum. Bu çerçevede TAI, ASELSAN, Makine Kimya gibi çok önemli şirketlerimizi, kuruluşlarımızı devamlı ziyaret ediyorum ve yaptıkları işleri de yine yakından izliyorum ve çok takdir ediyorum.

Özel sektörde de savunma sanayiinde çok önemli gelişmeler görüyoruz şimdi. Yine Kale Grubu’nun 2008 yılında, havacılık sanayinin açılışını İstanbul’da yapmıştık, bugün temel atmayı yapıyoruz. İnanıyorum ki, kısa süre içerisinde bu tesislerin hepsi bitecektir ve bunu örnek alan yeni firmalar, içeride ve dışarıda çıkacaktır. Bunlar, savunma sanayiiyle ilgili yatırımlar, ama sadece bunları askeri konular olarak da görmemek, savunma konuları olarak da görmemek gerekir. Bunlar aynı zamanda ticari konulardır, yatırım konularıdır.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Sayın Obama Ankara’yı ziyaret ettiğinde, kendisiyle ofisimde birçok şeyi konuşurken, biri de ticaret alanıydı. İki köklü müttefik ülke olarak ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların, özellikle Türkiye’deki Amerikan yatırımlarının ne kadar eksik olduğunu ve bunda bir aksaklık olduğunu ve bunun giderilmesi gerektiğini söylediğimde, konuyu hemen kavranmış ve benim yanımda Beyaz Saray yöneticilerine “Bu işe bakmamız gerekir” demişti. Daha sonra da Washington’da bunu takip ettiler ve Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında, ticaret ve yatırımın artırılması için çok önemli bir komite kuruldu. İnanıyorum ki, bütün bu çalışmaların neticesinde, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım daha da gelişecektir. Bunlar ancak takip ve ısrarla, üstüne düşmeyle mümkün olan konulardır. Bu konularda büyük gelişmelerin olacağına da hiç şüphem yoktur.

Tekrar, bu tesisin hayırlı olmasını, başarılı olmasını temenni ediyorum. Temelini attığımız gibi, kısa süre içerisinde belki açılışını da yine hep beraber yaparız, bunu da burada sizlere söylemek isterim. Bu niyetle hepinize başarılar diliyorum. Sağ olun.

Yazdır Paylaş Yukarı