Türkmenistan’ı Resmi Ziyaretlerinde Onuruna Verilen Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

11.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Kadirli Doğanım, Sayın Devlet Başkanı,

Değerli Misafirler,

Ziyaretimin ilk anlarından itibaren bana ve heyetimin üyelerine gösterilen yakın misafirperverliğe içtenlikle teşekkür ediyorum. Dün ve bugün kardeşlerimizin arasında bulunduğumuzu her vesileyle hissettik.

“Atavatanımız” Türkmenistan’a her gelişimde, ülkenizin gerçekleştirdiği kalkınma hamlesini ve gelişme yolunda attığı dev adımları büyük mutluluk ve iftiharla müşahede ediyorum. Bu başarılar şüphesiz Kadirli Doğanım, Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un dirayetli liderliğinin sonucudur.

Aziz Dostum, Sayın Berdimuhamedov’un başlattığı “yeni kalkınma dönemi” (teze galganış eyyamı) girişimini gönülden destekliyoruz. Türkmenistan’ın kalkınması ve başarıları, bizim de başarılarımızdır.

Bu geniş çaplı kalkınma vizyonunun bir parçası olan “Avaza Serbest Turizm Bölgesi” projesi, Türk yatırımcılar ve Türkmenistan için yüz ağartıcı başarılara sahne olmuştur. İki yıl aradan sonra dün Avaza’da bizzat yerinde gördüğüm dönüşüm ve gelişme, bu kalkınma hamlesinin meyvelerini vermeye başladığına işaret etmektedir. Kısa sürede çok büyük aşama kaydedilen bu proje tamamlandığında, Hazar’ın incisi Avaza, Türkiye’nin Antalyası ve Bodrumu gibi küresel bir turizm merkezine dönüşecektir.

Kadirli Doğanım,

Türkiye ile Türkmenistan, keder ve sevinçte ortak olan aynı milletin ayrı devletleridir. Ortak dil, tarih, kültür ve değerlerimizden güç alan müşterek vizyonumuzun bilinciyle işbirliğimizi sürdürüyor, parlak geleceğimize yönelik adımları kararlılıkla atıyoruz.

Bugün yaptığımız görüşmelerde Türkiye ile Türkmenistan arasındaki işbirliği ve dayanışmanın daha da derinleştirilmesi hususunda mutabık kaldık. Bu çerçevede, Türkmenistan ile işbirliği yapabileceğimiz başlıca alanlardan biri enerjidir. Bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi bakımından önemli fırsatlar sunan bu alanda yürüteceğimiz ortak çalışmalarla, hem Türkmenistan’ın pazarlarını çeşitlendirmesine yardımcı olur, hem de Avrupa enerji güvenliğine önemli katkılarda bulunabiliriz. Her geçen gün büyüyen ekonomilerimizin itici gücünü böylelikle güvence altına alabiliriz.

Türkmenistan, bağımsızlığını kazandığı tarihten bu yana Türk yatırımcıları ve işadamları için önemli bir cazibe merkezi olmuştur. Küresel ekonomik krize rağmen bu yıl 2 milyar Dolar’a ulaşan ticaret hacmimiz, ülkemizi Türkmenistan’ın en önemli ortağı yapmıştır.

Türk şirketlerinin Türkmenistan’da üstlendikleri işlerin değeri 19 milyar Dolar’dır. Toplam değeri 1,25 milyar Dolar’ı bulan yatırımlarla, Türk firmalarının Orta Asya’da en fazla doğrudan yatırımda bulunduğu ülke yine Türkmenistan’dır. Ülkelerimizi birbirine sımsıkı kenetleyen bu yakın ilişkilerin, müşterek çalışmalarımızla önümüzdeki dönemde daha da gelişeceğine eminim.

Bu vesileyle Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin gelişmesinde lokomotif rolü üstlenmiş olan işadamlarımıza, onların önderliğinde Türkmenistan’a gelen işçi, teknisyen ve mühendislerimiz ile bu ülkede kıymetli hizmetler veren güzide eğitim müesseselerinin fedakar çalışanlarına katkılarından dolayı takdir ve teşekkürlerimi ifade ediyorum.

Ortak hedefimiz, ülkelerimizin ve halklarımızın refahının teminidir. Küreselleşen dünyada bunu sağlamanın en kolay ve sağlam yolu ise, işbirliği ve dayanışmamızın geliştirilmesidir.

Gelecek yıl bağımsızlığının 20. yıldönümünü beraberce kutlayacağımız Türkmenistan da katıldığı takdirde, kardeş ülkeler arasında ortak bir ekonomik ve kültürel alan oluşturulması vizyonu istikametinde önemli mesafe katetmiş olacağız. Türk dünyası, bu konuda Zat-ı Devletlerinin vizyoner liderliğini bir kez daha sergilemesini arzu etmekte ve kıymetli desteğini beklemektedir.       

     Kadirli Doğanım,

Önderliğinizde büyük atılım gerçekleştiren kardeş Türkmenistan ile ilişkilerimizi her alanda geliştirme  irademiz tamdır. Nitekim, Cumhurbaşkanı olarak göreve başladıktan sonra Orta Asya’ya yönelik ilk ziyaretimi kardeş Türkmenistan’a yapmıştım. Bugün Türkmenistan’a üç yılda üçüncü ziyaretimi gerçekleştiriyorum. Bu tür üst düzey ziyaretlerin, ülkelerimiz arasındaki dostluk ve kardeşliği perçinlendiğine inanıyorum. Bu vesileyle, Zat-ı Devletleri’ni de en kısa sürede yeniden Türkiye’de ağırlamak istediğimizi tekrarlıyorum.

     Sayın Devlet Başkanı, Değerli Misafirler,

 Halklarımız arasındaki bağlar derindir. Bu bağlar, ortak tarihin ve ortak kültürün yüzyıllardır itinayla şekillendirdiği sağlam temeller üzerine inşa edilmiştir. Karşılıklı dostluk ve muhabbet hislerimiz, müşterek geleceğimizin teminatıdır.

Sözlerime son verirken, Zat-ı Devletleri ve buradaki seçkin misafirlerle birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu ifadeyle, bu vesileyle Türkmenistan’daki bütün doğanlarımıza tüm Türk halkının muhabbetlerini, kalbi selamlarını ve en iyi dileklerini iletiyor, kadehimi ezeli ve ebedi Türk-Türkmen dostluğu ve kardeşliğine kaldırıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı