Gabon Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondımba’nın Onuruna Verdiği Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

25.03.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,

Muhterem Hanımefendiler ve Beyefendiler,

Zat-ı Devletleri Değerli Dostumu ve saygıdeğer konukları en samimi duygularımızla selamlıyorum.

Öncelikle, güzel ülkenizde bize gösterdiğiniz sıcak karşılama ve içten konukseverlik için gönülden teşekkür ediyorum.

Türkiye, Gabon’u Afrika’da önemli bir dost ve kardeş ülke olarak görmektedir.

Gabon’u ziyaretimin, hem resmi heyetimize, hem de beraberimdeki Türk iş dünyasının seçkin temsilcilerine ülkenizin güzelliklerini, birikimini, başarılarını ve cazip yatırım imkanlarını yerinde tanımaları ve keşfetmeleri bakımından önemli bir fırsat sunduğu kanaatindeyim.

Ülkelerimiz arasında Cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleştirilen bu ilk ziyareti, siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gelişmesinde de bir dönüm noktası olarak değerlendiriyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,

Kıymetli Misafirler,

Gabon, zengin doğal kaynakları, denize erişimi, siyasal ve ekonomik istikrarı, kişi başına düşen yüksek milli geliri ve bölge ülkelerine göre gelişmiş ulaşım-iletişim altyapısı ile Afrika’nın öne çıkan ülkelerindendir.

Zat-ı Devletlerinin önderliğinde atılım içinde olan ve kalkınma yolunda ilerleyen kardeş Gabon ile ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz.

Bugün gerçekleştirdiğimiz verimli ve faydalı görüşmelerde ülkelerimiz arasında dostluk, kardeşlik ve işbirliği ilişkilerimizi daha da ileriye taşıyacak siyasi irade ve kararlılığı bir kez daha teyit ettik.

Her ne kadar coğrafi anlamda ülkelerimiz arasında uzak mesafeler bulunsa da, insanlarımızın birbirine yabancı olmadığına inanıyorum. Bu hususu iyi değerlendirmeli, ilişkilerimize ivme verecek şekilde kullanmalıyız.

Türkiye, Gabon'u bağımsızlığına kavuştuğu 1960 yılında tanımıştır. Yakında Libreville’de (Librvil) Büyükelçilik açmayı da öngörmekteyiz. Bu yöndeki çalışmalarımız devam etmektedir.

Gabon’un da Ankara’da Büyükelçilik açması, ikili ilişkilerimizi şüphesiz yeni bir safhaya taşıyacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,

Kıymetli Misafirler,

Türkiye ve öncesinde Osmanlı İmparatorluğu, Afrika ülkeleri ve halklarıyla yüzyıllardır dostane ilişkiler sürdürmüştür.

Keza, Türk milleti tarih boyunca Afrika milletlerine samimi ve karşılıksız muhabbet hisleri beslemiştir.

İşte tüm bunların neticesinde, Afrikalı kardeşlerimizin ve dostlarımızın da mümtaz katkılarıyla, ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine taşımış bulunuyoruz.

Türk dış politikasının öncelikli yönelimlerinden birini oluşturan Afrika'ya açılım politikamız, bazı dönemsel siyasi ve ekonomik hesap ve beklentilerin çok ötesinde ve uzun vadelidir. 

Bu yönelim, her şeyden önce, Türk ve Afrika halkları arasındaki dostluk hislerinin tezahürü ve tabii neticesidir.

Ancak, Türkiye-Afrika ilişkilerinin ulaştığı seviyeyi yeterli görmediğimizi bilhassa vurgulamak istiyorum.

Afrika ile ilişkilerimizi dostluk, eşitlik, iletişim ve işbirliği temelinde geliştirmeye kararlıyız.

En samimi arzumuz ve temennimiz, Afrika’nın her şeyden evvel Afrika halklarının mutluluğu, huzuru ve refahı için bir fırsatlar kıtasına dönüşmesidir. Uluslararası camia da bu doğrultuda üzerine düşen sorumluluğu tereddüt göstermeden üstlenmek mecburiyetindedir.

Afrika’nın geleceği uluslararası camianın geleceğini de etkileyecektir.

Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,

Halklarımızın mutluluk ve refahı için müşterek şekilde çalışma arzumuzu bir kere daha vurgulamak ve Zat-ı Devletlerini en yakın zamanda Türkiye’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağımı ifade etmek istiyorum.

Bu anlayışla, şahsım ve beraberimdeki heyet üyeleri adına gösterdiğiniz sıcak misafirperverlik için tekrar teşekkür ediyor, Zat-ı Devletlerine sağlık ve mutluluk, dost ve kardeş Gabon halkına esenlik ve refah temenni ediyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı