Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce ve Eşi Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

28.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Genel Vali,

Değerli Konuklar,

Zat-ı Devletlerine, eşiniz Sayın Bryce'a ve heyetiniz üyelerine Türkiye'ye hoşgeldiniz diyorum.

Sizlere Ankara’da evsahipliği yapmak gerçekten büyük bir mutluluktur.

Avustralya, yaklaşık yüzyıldır dostane ilişkiler sürdürdüğümüz bir ülkedir. 95 yıl önce Gelibolu yarımadasında karşı saflarda çarpıştığımız muharebe meydanından, örnek teşkil edecek şekilde ender görülen bir dostluk doğmuştur.

Her yıl Çanakkale'de, gençlerimiz dahil, binlerce Türk ve Avustralyalı, atalarının çarpıştıkları ve yaşamlarını kaybettikleri savaş meydanında buluşmaktadır.

Omuz omuza durarak atalarının özverilerini anarlar.

Bu bağlamda, Çanakkale'de hayatlarını kaybeden Anzak askerlerinin acılı annelerine yönelik rahatlatıcı sözleriyle,  bizlere huzur veren, aynı zamanda yıllardır sürdüregeldiğimiz dostane ilişkilerimizi pekiştiren Mustafa Kemal Atatürk'ü şükranla anmak istiyorum.

İlişkimizin sadece tarihi bağlamda değil, ortak değerler çerçevesinde de gelişmekte olduğunun altını çizmek istiyorum. Dünyanın farklı bölgelerinde bulunmalarına rağmen, ülkelerimiz küresel meselelerle mücadele etmektedir. Bu bağlamda, BM, OECD ve G-20 gibi çok taraflı forumlardaki işbirliğimizi ve Afganistan'daki ortak çabalarımızı zikretmek istiyorum.

Ülkelerimiz arasında çeşitli düzeylerde gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretlerin, küresel sorunlara dair tutumlarımızı daha da yakınlaştırmamıza yardımcı olduğunu kaydetmekten memnuniyet duyuyorum. Benzer şekilde, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin derinleştirilmesi için iki ülke işadamlarının biraraya gelmesine önem atfediyoruz.

150 bin Avustralyalı Türk’ü ülkelerimiz arasında güçlü bir köprü olarak gördüğümüzü vurgulamak istiyorum.

Sayın Genel Vali,

Bugün, ikili ilişkilerimizi ve çok taraflı işbirliği imkanlarını gözden geçirme fırsatını bulmuş olmaktan memnuniyet duymaktayım.  Görüşmelerimiz, muhtelif konularda tutumlarımızın ne kadar benzer olduğunu ortaya koymuştur. Zat-ı Devletlerinin Türkiye'yi ziyaretlerinin, bizleri birbirimize yakınlaştıran ortak bağları daha da güçlendireceğine içtenlikle inanıyorum.

Zat-ı Devletleri ve eşiniz Sayın Bryce'ı Ankara'da görmekten duyduğum mutluluğu ifade ederek sözlerime son verirken, sağlık ve mutluluğunuz ile Avustralya halkının refah ve esenliği için en iyi dileklerimi sunmak istiyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı