DSİ Toplu Temel Atma Töreni'nde Yaptıkları Konuşma (Kayseri)

09.04.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Misafirler,

Gerçekten hem Sayın Genel Müdürü hem de Değerli Bakanı dinleyince yapılan işlerin ne kadar büyük olduğunu insan bir kez daha fark ediyor. Aslında Sayın Bakan Veysel Bey'in ifade ettiği rakamların şöyle tek tek üstünde durulduğunda, anlam yükleyerek üzerinde şöyle düşünüldüğünde ne büyük projeler olduğunu ve Türkiye'nin nelerle uğraştığını, halka, millete, ülkemize ne büyük hizmetler yapıldığını çok açık göstermektedir. Bundan dolayı tebrik ediyorum. Gerçekten Türkiye'de, büyük bir Türkiye'yi yeşillendirme hamlesi var. Bakın, bu salonda da görüyorsunuz, Çevre ve Orman Bakanlığı olunca, her şey yeşille donatılıyor. Şimdi Anadolu toprakları da, inşallah bu kıraç topraklar da, -öyle bildiğimiz daha doğrusu- yemyeşil olacaktır. Kendisinin biraz önce bahsettiği, Erciyes eteklerinde birkaç sene önce tohumlarını saçtığımız Sedir Ağacı Projesi'nin, 7 bin hektarlık o alanın nasıl geliştiğini Veysel Bey, oradan çekilen fotoğraflarla bana senede birkaç kez getirip gösterir. Önce tabii tohumlar toprağın altına gidiyor değil mi? Kök salıyor, 40 santim kadar kök salmış. Ondan sonra toprağın üstünde yükseldiğini, onları hep fotoğraflarla böyle gelip gösterir. Ben de gerçekten çok mutlu olurum. Şimdi evet, karşıda da görüyoruz. Ben de sık sık gidiyorum, görüyorum ve gerçekten bütün arazide birkaç sene sonra çok görünür bir şekilde, sedir ağacı fidanları inşallah yükselecek ve ileride tabii ki yemyeşil olacak. Bütün bunlar gayret istiyor tabii ki, çalışmayla oluyor.

Türkiye'nin dört bir yanında çok güzel projeler hep gerçekleştiriliyor. Zaten devlet hizmeti, kamu hizmetleri de budur, bunlardır. Her bakanlık, kendi alanında yaptığı hizmetlerle vatandaşın ve ülkenin ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca, bu büyük barajlar, -Sayın Bakan bahsetti- yıllar alırdı eskiden, çoğunuz bunları hatırlamazsınız artık. Bir baraj yapılacaksa, bunun muhakkak ki 10-20 yıllık bir süre içerisinde olacağını başından kesin kabul ederdiniz. Artık bu barajlar çok süratli şekilde yapılıp bitirilince, "Acaba bunlar küçük baraj mı?" diye, insanın sorası geliyor. Ama yine rakamlara baktığınızda, yapılan projelerin ne kadar büyük olduğunu hep beraber görüyoruz, yaşıyoruz.

Bunlar işte büyüyen Türkiye'nin, güçlü Türkiye'nin en güzel işaretleridir. Eğer ülkenin bütün makroekonomik dengeleri yerinde olursa, işte o zaman iş yapan müteahhitler de, devlet kapısında, yaptığı işin parasını almak için beklemezler. Onun için, her şeye bir bütün olarak bakmak gerekiyor. Çok şükür ki, bu anlamda Türkiye bugün geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde, çok ileri durumda ve inşallah çok daha iyi olacak.

Yamula Projesi, eski bir proje, biliyorsunuz, 40 yıldır konuşulurdu Türkiye'de. Ama çok şükür ki, nihayette, süratli bir şekilde başlayınca gerçekleştirildi, elektrik üretiyor. Sulama kısmı da vardı onun. Nihayet, böylelikle sulama fonksiyonunu da, hizmetini de baraj yerine getirmeye başlıyor. Neyle başlıyor? Buradaki Dadağı Tüneli'yle. Tünel deyince de, trenlerin içinden geçtiği küçük tüneller gibi sanmamak lâzım. Tünel deyince de, yine rakamları okuyup geçmeyin, düşünün ve gerçekten tahayyül edin diye söylüyorum. Dağların altından geçen ve 1 kilometreden uzun bir tünel ve bunun altından sular akarak, hep bildiğimiz en yakın çevremizi, buraları sulayacak. Sulamak demek de, tabii ki buranın verimliliğini artıracak, daha bereketli toprak haline gelecek ve sonunda herkesin ektiği, biçtiği, çok daha değerli hale gelecek. Bütün bunlardan dolayı sizleri, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Yozgat'taki projeyle, hepsiyle ilgili hepinizi tebrik ediyorum. Müteahhitlere özellikle teşekkür ediyorum.

Eskiden bunları Devlet Su İşleri kendi imkânlarıyla yapardı. Bu da büyük Türkiye'nin büyük değişimlerinden birisidir. Yolları, karayollarını kendi imkânlarıyla yapardı. Türkiye'deki büyük politika değişiklikleridir bütün bunlar. Artık sizler kontrol ediyorsunuz, teftiş ediyorsunuz, ama yine Türkiye'nin şirketleri, bunları en güzel şekilde yapıyor. Şüphesiz ki, Devlet Su İşleri'nin, Bakanlığınızın bütün elemanlarını hep tebrik ediyorum. Enerji Bakanlığı'yla sizler bu konularda iç içesinizdir. Emeği geçen herkesi tekrar tebrik ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun.

Yazdır Paylaş Yukarı