Gana Türk Okulu'nda Yaptıkları Konuşma

24.03.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

"Değerli Bakanlar, Değerli Misafirler, Değerli Milletvekilleri ve Değerli Öğretmenler, Onların Aileleri, Buradaki Öğrenciler ve Onların Velileri,

Hepinize sevgi, muhabbetlerimi sunarak sözlerime başlamak istiyorum. Beni takdim eden arkadaşımız ne dedi? “Duygu ve hissiyatlarını öğrenmek istiyoruz” dedi. Aslında sadece benim değil, herhalde hepimizin duygu ve hissiyatına burada ben tercüman olacağım. Duygumuz ve hissiyatımız; büyük bir gurur duyuyoruz, büyük bir övünç duyuyoruz. Türkiye’den binlerce kilometre ötede, Afrika’da, burada Türk Bayrağını ve Gana Bayrağını yan yana dalgalandırmanız ve bu ülkede yapılabilecek en iyi işi yapıyor olmanızdan dolayı büyük bir gurur duyuyoruz. Aslında Türkiye’yi temsil ediyorsunuz burada. Buradaki davranışlarınızla, buradaki başarılarınızla da Türkiye’nin en güzel şekilde tanıtılmasını sağlıyorsunuz. Değerli yönetici arkadaşımızın konuşmasında dikkat ettiğim en önemli husus şuydu, eminim siz de dikkat ettiniz: “1220 yabancı özel okulun içinde ilk 5’e girdi okulumuz.” dediniz. Bu bizi gururlandırır. Yoksa buradaki okullardan biri de siz olsaydınız, yine sevinirdik; buraya gelip burada bizi temsil etmenizden dolayı. Ama bu kadar övünerek kendimizi ifade edemezdik. Bundan dolayı sizleri tebrik ediyorum.

Yapılacak en güzel şey, eğitime yatırımdır. Yapılacak en iyi hizmet, çocukları yetiştirmektir. Siz çok kalıcı şekilde Türk-Gana dostluğunun temellerini atıyorsunuz. Burada yetişen çocuklar, Türk kültürünü, Türkçe’yi, Türkiye’yi sizin sayenizde en güzel şekilde öğreniyorlar. İşte biraz önce sunulan folklor gösterileri, Anadolu’nun en güzel kültürel faaliyetlerinden birisinin burada canlandırılmasıyla gerçekleştirilmiş oldu. Bundan büyük bir mutluluk duydum gerçekten. Ama en büyük mutluluğum, bu ülkenin kalkınmasına, gelişmesine en büyük katkıyı eğitim vasıtasıyla veriyorsunuz. Böyle başarılı bir okulun Gana’da, Akra’da kurulması, faaliyetini 10 yıldır sürdürüyor olması, başlı başına bir başarı.

Okula girerken gösterdiğiniz yeni projeleriniz, bizi ayrıca mutlu etti. Eminim ki, değerli milletvekilleri de görmüştür, yoksa görmenizi isterim. Daha yeni, büyük, modern binalarınız hemen yan tarafta. “Kısa süre içerisinde bitecek” dediniz, “Bir sene içerisinde bitecek” dediniz. O zaman şüphesiz ki Türkiye’nin görüntüsü çok daha farklı olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Buradaki öğrencilerin başarılı olduğunu da görmekten ayrıca büyük bir mutluluk duyuyorum.

Yine binaya girerken gösterdiğiniz bir resim vardı. O resimde her sene yapılan seremonide, Cumhurbaşkanı en başarılı öğrenciyle bir meşaleyi, özgürlük ateşini yakıyor. Cumhurbaşkanının yanında da bir öğrenci var. O öğrenci de o yıl Gana’nın en başarılı öğrencisi oluyor. O öğrencinin de Türk okulundan çıkmış olması, ayrıca hepimizi çok gururlandırmaktadır.

Sözlerimi uzatmadan bitirmek isterim. Buraya geldiğimiz andan itibaren, başta Cumhurbaşkanı Mills olmak üzere, Sayın Bakanlar, Dışişleri Bakanı, bütün bakanlar, herkesin çok büyük bir konukseverliğini gördük. Türkiye’ye duyulan sempatiyi gördük ve Türkiye’ye duyulan sevgiyi gördük. Ayrıca Türkiye ile Gana arasındaki her alandaki işbirliğinin geliştirilmesine verilen önemi gördüm. Her alan derken; siyasi alandan, ekonomik alandan, sağlık alanından, eğitim alanına kadar işbirliği ve çalışma alanlarımızı genişletebiliriz. İşte eğitim alanındaki işbirliğine en iyi örneklerden birisi bu okuldur. Bundan dolayı Türkiye’ye güvenen, sizlere güvenen ve sizlere burada çalışma imkânı, kendinizi gösterme imkânı veren bütün Ganalı yetkililere teşekkür ediyorum. Onların güvenini boş çıkartmayacağınızdan eminim. Zaten Sayın Genel Müdür de Gana Eğitim Bakanlığı’nın ve Genel Müdürlüğü’nün bütün kriterlerini yerine getiren bir okul olduğunuzu söyledi. Bu da başlı başına başarılardır. Başarılarınızın devamıyla kıvanç duyacağız ve daima övüneceğiz.

Başta bu okula emeği geçen siz değerli öğretmenlere, sizlerin eşlerinize, size destek veren bütün Türkiye’deki iş adamlarına ve size önderlik yapan herkese çok çok teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Bu başarılar, Türkiye’nin başarılarıdır. Dolayısıyla, sizlerle hep beraber övünüyoruz. Hepinize sağlık, sıhhat ve başarılar diliyorum. Hepinizi de Allah’a emanet ediyorum. Sağ olun."

Yazdır Paylaş Yukarı