Gana Cumhurbaşkanı John Evans Atta Mills Tarafından Onurlarına Verilen Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

23.03.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı Mills,

Muhterem Hanımefendiler ve Beyefendiler;

Her şeyden önce, bizler hakkında sarf ettiğiniz nazik cümleler, ülkemle ilgili söylediğiniz güzel sözler için sizlere teşekkür ediyorum ve bugün hep beraber, büyük bir heyetle birlikte Gana’da olmaktan duyduğum mutluluğu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ve sizlere ayrıca teşekkür ediyorum ki, bizlere büyük bir misafirperverliği, Gana’ya adım attığımız andan itibaren gösterdiniz ve bizleri havaalanında karşıladınız. Büyük bir onur duyduk. Her şeyden önce, teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum.

Ülkeniz Gana, Afrika’nın en seçkin ülkelerinden birisidir. Gana, Afrika’nın en güvenli bölgesi, en güvenli adası diyebileceğimiz, demokrasinin çalıştığı, serbest piyasa ekonomisinin işlediği, hukukun üstün olduğu ve bütün Afrika’ya ilham kaynağı olan bir ülkedir. Bununla ne kadar övünseniz azdır. Böyle bir ülkeyi ziyaret etmekten büyük bir gurur duyuyorum ve bu ziyaretimizde, Türkiye ile Gana arasında yeni bir sayfa açıyoruz.

1957 yılında büyük önderiniz Nkrumah’nın liderliğinde bağımsızlığınızı kazandıktan sonra, çok iyi sınavlar verdiniz ve bugün gerçekten bütün Afrika ülkelerinin yakından takip ettiği ve örnek aldığı bir ülke oldunuz.

Türkiye, o günden itibaren Gana’yı yakından takip etti ve sizi ilk tanıyan ülkelerden birisi oldu ve hemen ardından da Gana’da, Akra’da, burada Daimi Büyükelçiliğimizi açtık.

Daha sonra birçok ülkede olduğu gibi, çeşitli ekonomik sıkıntılardan dolayı, geçici olarak Büyükelçiliğimizi kapatmak zorunda kaldık, ama büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki, geçen sene Şubat ayında Akra’da tekrar Büyükelçiliğimizi açtık. Büyükelçimiz bir senedir, ilişkilerimizin güçlenmesi için yoğun bir çaba içerisinde.

O günden bugüne, ilişkilerimiz güçlü bir şekilde gelişiyor. Türk Hava Yolları’nın Akra’ya uçuşlar yapması ve İstanbul’la Akra’yı birbirine bağlaması, ilişkilerimizi ayrıca güçlendirdi, mesafeleri kısalttı, birçok karşılıklı imkânları artırdı ve bu vesileyle son yıllarda en üst seviyede ziyaretler gerçekleşmeye başladı. Karşılıklı bakanlar, iş adamları, bürokratlar birbirini ziyaret ediyor. Bugün de ilk defa bir Türkiye Cumhurbaşkanı ülkenizi ziyaret ediyor.

Sayın Cumhurbaşkanı Mills, biz bugün burada büyük bir heyet olarak geldik. Değerli bakanlarımız, Türkiye- Gana Parlamentolararası Dostluk Grubunun üyesi değerli milletvekilleri, Afrika’yla ilgilenen değerli akademisyenler, çok sayıda gazeteci ve yine çok sayıda iş adamı, yatırımcı; büyük bir heyetle buradayız. İş adamlarımız, sadece ticaret yapmak için değil, yatırım yapmak için de buradalar. Yarın TUSKON’un, Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun organize ettiği ve Ganalı iş adamlarıyla beraber olacağımız İş Forumunda çok daha geniş bir şekilde bu konuları konuşacağım ve her iki ülkenin iş adamlarına daha çok iş yapmaları, daha çok yatırım yapmaları ve daha çok ilişkileri geliştirmeleri yönünde çağrıda bulunacağım.  

Eminim ki, Türkiye’nin son yıllarda Afrika’ya verdiği önem ve Afrika’ya yaptığı açılım, sizlerin de dikkatinizi çekmektedir. Birçok Afrika ülkesinde ki Sahra’nın altında 18 tane yeni Büyükelçilik açtık, Daimi Büyükelçilik açtık. Bunların sayılarını giderek artıracağız ve birçok vesilelerle Afrika meselelerine çok yakın ilgi duyuyoruz.

Türkiye’nin Afrika’ya olan bu ilgisinin neticesinde, Türkiye ile Afrika Birliği arasında stratejik bir ortaklık kurulduğunu eminim ki biliyorsunuz ve 2008 yılında İstanbul’da Türkiye-Afrika Zirvesi’ni yaptık, siz de değerli Dışişleri Bakanınızı gönderdiniz.

Bu vesileyle şunu da ifade etmek isterim ki: Türkiye, Afrika’nın problemlerine çok yakın ilgi duymakta ve insanlık adına Afrika’nın problemleriyle yakından ilgilenmektedir. Afrika’nın problemlerinin sadece Afrikalılara bırakılmaması ve bütün insanlığın, herkesin bu problemlerin aşılması için katkı vermesi gerektiğine inanmakta ve kendi çapında da olağanüstü bir katkı sağlamaktadır.

Son olarak şunları ifade ederek sözlerimi bırakmak istiyorum: Bütün Türk halkının selam ve sevgilerini bütün Gana halkına iletmek istiyorum. Hep beraber burada, güzel ülkenizde bulunmaktan duyduğumuz mutluluğu bir kez daha ifade etmek istiyorum ve sizin büyük kalkınma hamlelerinizde sizlere başarılar diliyorum. Bu uğurda hep beraber işbirliği içerisinde olmanın çok büyük değeri olduğuna inanıyorum ve inanıyorum ki, bu ziyaretimizde açılan sayfa, çok dolu dolu bir sayfa olacaktır.

Gösterdiğiniz misafirperverliğe tekrar teşekkür ediyorum. Sizlerin ve bütün Gana halkının başarısı, mutluluğu için kadehimi kaldırıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı