Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic ve Eşi Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

02.03.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Dostum,

Muhterem Hanımefendi,

Öncelikle, Size ve beraberinizdeki heyet üyelerine Türkiye’ye hoşgeldiniz demek istiyorum. Karadağ’dan Türkiye’ye Devlet Başkanı düzeyindeki bu ilk resmi ziyaret, tarihi önem taşımaktadır. Bunun da ötesinde, Karadağ Kralı’nın sonuncusu 112 yıl önce olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu’na gerçekleştirdiği ziyaretler de ülkelerimiz arasındaki dostluk manzumesindeki nadide yerini muhafaza etmektedir.

1878 Berlin Andlaşması ile bağımsız bir devlet olarak Karadağ’ın dünya platformunda yerini almasından sadece bir yıl sonra, Osmanlı İmparatorluğu ile Karadağ Krallığı arasında diplomatik ilişkiler tesis edilmiştir.

Bu gelenek, Karadağ’ın bağımsızlığını ilan etmesinden hemen sonra Türkiye’nin Karadağ’ı tanıması ve 3 Temmuz 2006 tarihinde iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla devam etmiştir.

Karadağ’da yaşayan Müslümanlar ve onların 19. yüzyıl sonlarında göç ederek Anadolu’nun dört bir tarafına yerleşmiş akrabaları, ülkelerimiz arasındaki komşuluk ve kardeşlik bağlarını daha da kuvvetlendirmekte, aramızda son derece sağlam bir dostluk köprüsü oluşturmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Kıymetli Misafirler,

Balkanlardaki tüm ülkelerin ve milletlerin güvenlik, istikrar, huzur ve refah içinde yaşamaları, müşterek bir gelecek inşa etmek için el ele çalışmaları en samimi arzumuzdur.

Bu çerçevede, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Sürecinin (GDAÜ) yanısıra, Adriyatik İyonya Girişimi ve Adriyatik Şartı gibi üç önemli bölgesel oluşumun Dönem Başkanlığını aynı zamanda yürütmekte olan bir ülkenin mümtaz Cumhurbaşkanını ülkemizde misafir etmekten büyük bir kıvanç duyuyorum.

Karadağ’ın Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyon sürecinde katettiği mesafe, takdire şayandır.

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde de Karadağ’a bu istikamette her türlü desteği vereceğinden ve tecrübelerini memnuniyetle paylaşacağından emin olabilirsiniz.

Türkiye, Karadağ’la sahip olduğu dostluk ve işbirliği ilişkilerinin her alanda güçlenmesini, sağlam bir ortaklığa dönüşmesini arzu etmektedir.

Özellikle ekonomi, ticaret ve yatırım ilişkilerimizin geliştirilmesi için mevcut karşılıklı siyasi irademizi çeşitli işbirliği projeleri vasıtasıyla hayata geçirmemizin büyük önem taşıdığı kanaatindeyim.

Zat-ı Devletleri Değerli Dostumun, 13–15 Nisan 2011 tarihlerinde Marmara Grubu Vakfı tarafından İstanbul'da gerçekleştirilecek Avrasya Ekonomi Zirvesine katılacağını memnuniyetle öğrendim. Bu vesileyle, ilişkilerimizin ekonomik ve ticari boyutuna ciddi bir ivme kazandırma fırsatı yakalanacağına eminim.

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,

Zat-ı Devletlerine, Muhterem Hanımefendi’ye ve beraberinizdeki saygıdeğer misafirlere bir kez daha hoşgeldiniz diyor, kadehimi sağlık ve mutluluğunuza, dost Karadağ halkının esenlik ve refahına, ilişkilerimizin ve işbirliğimizin parlak geleceğine kaldırıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı