Nijerya Cumhurbaşkanı ve Eşi Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

02.02.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

"Değerli Dostum, Cumhurbaşkanı Sayın Jonathan ve Muhterem Hanımefendi,

Sayın Eyalet Valileri,

Sayın Bakanlar,

Kıymetli Misafirler,

Altı ay önce, Türkiye’den Nijerya’ya Cumhurbaşkanı seviyesinde yapılan ilk ziyareti gerçekleştirmiştim. Bu kez, eşim ve ben Zat-ı Devletleri’ni ve Muhterem Hanımefendi’yi ve değerli heyetinizi Türkiye’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.

Türkiye-Nijerya ilişkilerinin geçmişi Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır. 1960 yılında bağımsızlığını kazanmasından hemen sonra Nijerya’yı tanıyan Türkiye, kısa süre içinde, o dönemde başkent olan Lagos’ta Büyükelçilik açmıştır.

O tarihten bu yana kardeş ülkelerimiz arasındaki ilişkiler, ikili ve çok taraflı olarak, İslam Konferansı Teşkilatı ve Nijerya’nın Dönem Başkanlığını halen deruhte ettiği D-8 gibi uluslararası örgütlerin çatısı altında dostane ve verimli bir işbirliği çerçevesinde gelişmeye ve çeşitlenmeye devam etmektedir.

Yaklaşık 11 yıl aradan sonra bir Nijerya Cumhurbaşkanı’nın ülkemizi ziyaretinin, işbirliğimizi geliştirecek yeni fırsatların tesbitine imkan vereceğine samimiyetle inanıyorum.

“Afrika’ya Açılım Politikası” çerçevesinde ülkemiz 2005 yılını “Afrika Yılı” ilan etmiş ve Afrika Birliği de, 2008 Ocak Zirvesinde Türkiye’nin Afrika’nın stratejik ortaklarından biri olduğunu açıklamıştır.  İstanbul’da Ağustos 2008’de düzenlenen “Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi” sayesinde, Türkiye ve Afrika arasında yeni ve güçlü bir işbirliğinin sağlam temelleri atılmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanı

Değerli Misafirler,

Nijerya’yı her zaman, büyük nüfusu, doğal zenginlikleri, hızlı kalkınma potansiyeli ve coğrafi konumu nedeniyle, bölgesinde barışın ve kalkınmanın sağlanmasında anahtar rolü üstlenen bir ülke olarak gördük. Nitekim, Batı Afrika Devletleri İktisadi Topluluğu’nun (ECOWAS) merkezinin Abuja’da bulunması Nijerya’nın kıtadaki müstesna konumunu açık şekilde göstermektedir. Nijerya bu güçlü pozisyonunu, 2010-2011 dönemi için BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilerek pekiştirmiş bulunmaktadır.

Nijerya’nın, sahip olduğu büyük potansiyeli kullanarak küreselleşen dünyamızda hakettiği yeri alacağına ve 2020 yılında dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşacağına inanıyoruz. Türkiye, bu hedefin gerçekleştirilmesinde Nijerya’ya her türlü desteği vermeye hazırdır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Değerli Misafirler,

Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 2005 yılından bu yana yaklaşık üç kat artarak, 2009 sonu itibarıyla 862 milyon dolara ulaşmıştır.

Küresel krize rağmen iki ülke arasındaki ticarette, 2010 yılında düşüş yaşanmaması ticari ve ekonomik ilişkilerimizin sağlam temellere dayandığını göstermektedir. Ayrıca, Nijerya’da, başta müteahhitlik, enerji ve imalat sektörleri olmak üzere 20’ye yakın firmamız faaliyet göstermektedir.

Nijerya’da faaliyet gösteren ve Türk özel sektörü ile sivil toplum kuruluşları öncülüğünde kurulan Türk okullarında ve üniversitesinde üç binin üzerinde Nijeryalı öğrencinin eğitim görmesi ise bizim için ayrı bir kıvanç kaynağıdır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Sonuç olarak, ilişkilerimizi her alanda daha da ileriye taşımaya kararlıyız. Ülkelerimizin sahip olduğu ekonomik potansiyel ile stratejik coğrafi konumları, enerji, savunma sanayii, tarım, turizm ve sağlık gibi birçok alanda önemli işbirliği fırsatları sunmaktadır. Ziyaretiniz vesilesiyle imzaladığımız anlaşmalar, bu konularda karşılıklı olarak uzun vadeli ve kalıcı ilişkiler kurma arzumuzu perçinlemiştir.

Bu anlayışla, Zat-ı Devletleri’ne, Muhterem Hanımefendi’ye ve heyetinizin değerli üyelerine tekrar hoşgeldiniz diyor, dost ve kardeş Nijerya halkının esenlik ve refahının daim olmasını temenni ediyorum."

Yazdır Paylaş Yukarı