Arjantin Cumhurbaşkanı Kirchner Onuruna Verdikleri Resmi Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

20.01.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

"Sayın Cumhurbaşkanı,

Muhterem Misafirler,

Türkiye’ye hoşgeldiniz.

Öncelikle şahsınızda Arjantin Hükümetinin ve halkının geçen yıl kutladığı Mayıs Devriminin 200. yıldönümünü Türk halkı ve şahsım adına bir kez daha içtenlikle tebrik ediyorum.

Ziyaretinizin, Türkiye ile Arjantin arasında diplomatik ilişki tesisinin 100. yıldönümünün hemen ardından gerçekleşmesi bugüne ayrı bir anlam katmaktadır.  Yüzyıl önceki dünya siyasi haritasına bakıldığında çok az ülkenin uluslararası arenada yeraldığı görülecektir.

Ziyaretinizin, köklü devlet geleneklerine sahip ülkelerimiz arasındaki mevcut ilişkilerin daha da ileriye götürülmesine vesile olmasını diliyorum.

19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, çok sayıda Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı Arjantin’e göç etmiştir. Bu insanların büyük bir kısmı bu topraklardan yola çıkarak o uzak diyarlara gitmiş, Arjantin’de kendilerine yeni hayatlar kurmuşlardır. Sadece bu husus bile iki ülkenin ve halklarının kültür dokusundaki yakınlığa işaret etmektedir.

Türkiye ve Arjantin aynı zamanda, çok taraflı platformlarda ve örgütlerde dünyanın yükselen aktörlerini temsil etmektedirler.  G-20 içinde gelişmekte olan ekonomilerin hassasiyetlerini gözetmektedirler. Artan siyasi ve ekonomik profilleriyle uluslararası örgütlerin reformu için itici güç oluşturmaktadırlar.

İşbirliğimizin oluşturacağı sinerjiden, dönüşüm sancılarının yaşandığı yeni uluslararası düzenin daha adil, kapsayıcı ve paylaşımcı bir şekilde tanzimi için yararlanılabileceğine samimiyetle inanıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Türkiye, bölgesel entegrasyon girişimlerinin de dünya barış ve istikrarına önemli katma değer sağladığına inanmaktadır. Ülkemiz, kendi coğrafyası dışındaki bölgesel oluşumlarla da ortaklıklar tesis etmek arzusundadır.

Nitekim, Amerika Devletleri Örgütü ve Karayip Devletleri Birliği’ne gözlemci üyeliğimiz bu bölgeye olan ilgimizin somut bir ifadesidir. Geçtiğimiz ay imzalanan Siyasi İstişare Mekanizmasına dair mutabakatla birlikte Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile de yeni bir döneme adım atmış bulunuyoruz.

Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasına yönelik müzakerelerimiz de sürdürülmektedir.

Türkiye ile Arjantin arasında her alanda ilerlemekte olan ilişkilerin hukuki zeminini daha da güçlendirmeliyiz. Bugün iki ülke arasında imzalanan anlaşmalarla bu yönde önemli bir adım atmış bulunuyoruz.

Ticari ilişkilerimiz son yıllarda ciddi bir gelişme eğilimi göstermektedir. Ticaret hacmimizin geçmişte 1 milyar Dolara ulaşabildiğini gördük. Anılan meblağı yakın zamanda ikiye katlamak için birlikte çalışmalıyız.

Türk devleti ve halkı geçtiğimiz yıl bir asrı devirdiğimiz Arjantin’le ilişkilerine büyük kıymet vermektedir.

Uzak coğrafyalarda bulunmalarına rağmen, ortak değerlerin yakınlaştırdığı ülkelerimiz arasındaki dostluğun giderek güçleneceğine olan inancım tamdır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Zat-ı Devletlerini ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti yinelerken, Türkiye-Arjantin dostluğunun geliştirilmesine kıymetli katkılarda bulunan müteveffa eşiniz, eski Cumhurbaşkanı Sayın Nestor Kirchner’i bir kez daha saygıyla anıyor, kadehimi Türk ve Arjantin dostluğu ile Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğu için kaldırıyorum."

 

Yazdır Paylaş Yukarı