Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh Tarafından Onurlarına Verilen Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

10.01.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

"Aziz Kardeşim, Cumhurbaşkanı Sayın Saleh,

Kıymetli Misafirler,

Zat-ı Devletlerinin Türkiye’ye ve Türk-Yemen ilişkilerine ilişkin içten ve nazik ifadelerine teşekkür ediyor, hepinizi en samimi hislerimle selamlıyorum.

Sözlerime, Türk milletinin kalbinde müstesna bir yeri bulunan Yemen’i ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olmaktan duyduğum büyük memnuniyeti ifade ederek başlamak istiyorum.

Köklü tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğumuz Yemen'le ilişkilerimiz ayrıcalıklıdır. Halklarımız 400 yıllık ortak tarihlerinde aynı kaderi paylaşmış, sevinci ve kederi birlikte yaşamıştır. İlişkilerimizde her zaman karşılıklı sevgi ve muhabbet hakim olmuş, aramızdaki coğrafi mesafeye ve Soğuk Savaş yıllarının engel ve zorluklarına rağmen, dostluk ve kardeşlik bağları daim kalmıştır.

Bu vesileyle, geçmişte Yemen’de şehit düşen Türk askerlerinin aziz hatıralarını yad etmek için Sana’da inşa edilen ve açılışını yarın birlikte yapacağımız Türk Şehitliği Anıtına verdikleri değerli destek için başta Cumhurbaşkanı Sayın Saleh olmak üzere, Yemenli kardeşlerimize gönülden teşekkür ediyorum. Bu anıtın Türkiye ile Yemen arasında mevcut sarsılmaz dostluğun en anlamlı nişanesi olacağına inanıyorum.

Kıymetli Misafirler,

Soğuk Savaşın sona ermesinden sonra bölgesel ve küresel ölçekte yeni fırsatların yanısıra, risk ve tehditler de ortaya çıkmıştır. Türkiye bakımından en önemli fırsatlardan biri, köklü tarihi, sosyal ve kültürel bağlara sahip olduğumuz bölge ülkeleri ile ilişkilerimizi yapay engellerden kurtarıp kendi doğal mecrasına yöneltme imkanı olmuştur.

Bu çerçevede, bölgedeki diğer dost ve kardeş ülkelerle olduğu gibi, Yemen ile de ilişkilerimizi tüm alanlarda geliştirmek istiyoruz.

Bugün yaptığımız görüşmeleri ve akdettiğimiz belgeleri, bizleri bu hedefe yaklaştıran adımlar olarak değerlendiriyoruz. Görüşmelerimizde teyit ettiğimiz, ilişkilerimizin güçlendirilmesine yönelik karşılıklı irademizin, gelecekte ülkelerimize yeni ufuklar açacağına olan inancım tamdır.

Türk ve Yemen özel sektörleri bu vizyonumuzun hayata geçirilmesinde temel rol oynayacaktır.  Bu bağlamda, yarın iki ülkenin seçkin işadamlarının katılımıyla yapılacak İş Forumu toplantısına özel önem atfediyorum. Bu çerçevede, iş çevrelerimizin girişimlerini cesaretlendirmemiz gerektiğine inanıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı

Değerli Misafirler,

Yemen'de Sayın Cumhurbaşkanı Saleh’in dirayetli liderliğinde yürütülen kalkınma hamlelerini ve reform çabalarını takdirle izliyor ve destekliyoruz.

Türkiye olarak, gerek devlet kurumlarımız, gerek özel sektörümüz ve sivil toplum kuruluşlarımızla dost ve kardeş Yemen'in kalkınmasına ve istikrarına katkıda bulunmayı sürdüreceğiz.

Hem ikili düzeyde, hem uluslararası toplumla birlikte Yemen’in Dostları Grubu çerçevesinde Yemen’e yönelik yardımlarımızı önümüzdeki dönemde arttıracağız.

Bu bağlamda, tefrişini tamamladığımız Türk-Yemen Endüstri Meslek Lisesinden sonra, Hudeyde'de Organize Sanayi Bölgesi oluşturulması gibi projeleri gerçekleştireceğiz.

Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı’nın Yemen’e yönelik faaliyetlerini yoğunlaştıracak, başta sağlık ve eğitim olmak üzere, Yemen halkının ihtiyaçlarının karşılanması doğrultusundaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Türkiye ve Yemen uluslararası politika bakımından ortak bir vizyona sahiplerdir.

Ülkelerimizin küresel ve bölgesel meselelere yönelik yaklaşımları örtüşmektedir. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde memnuniyetle teyit ettiğimiz üzere, her iki ülke bölgesel ve küresel ölçekte barış, güvenlik, istikrar ve refahın hakim kılınması için gayret sarfetmektedir.

Türkiye, Yemen’in güvenlik ve istikrarına, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne geçmişte olduğu gibi bugün de büyük önem vermektedir. Terörizmin en acımasız şekilleriyle mücadele etmiş ve on binlerce vatandaşını teröre kurban vermiş bir ülke olarak Türkiye, Yemen'in karşı karşıya bulunduğu durumu iyi anlamaktadır. Bu çerçevede, maruz kaldığı tehditlere ve saldırılara karşı Yemenli kardeşleriyle dayanışmasını ve işbirliğini önümüzdeki dönemde de sürdürecektir.

 Değerli Dostum,  Sayın Cumhurbaşkanı,

Kıymetli misafirler,

Yemen’e gerçekleştirdiğim bu ziyaretin, ilişkilerimizi güçlendirmeye yönelik ortak gayretlerimize yeni bir ivme kazandıracağına ve işbirliğimizin her alanda daha da geliştirilmesine katkı sağlayacağına olan inancım tamdır.

Bu anlayışla, şahsıma ve beraberimdeki heyet üyelerine gösterilen sıcak misafirperverlik için tekrar teşekkür ediyor, Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğu ile dost ve kardeş Yemen halkının esenlik ve refahı için en iyi dileklerimi yineliyorum."

Yazdır Paylaş Yukarı