Batman Valiliğinde Gazetecilere Yaptıkları Değerlendirme

26.10.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Dün ve bugün, bu ülkemizin, bu yöresindeyim. Dün Mardin’i ziyaret ettim, bugün de Batman’dayım. Epeydir, Batman’a gelmeyi çok arzu ediyorum. Cumhurbaşkanı olarak tabiİ bu ilk gelişim. Daha önce farklı sıfatlarımla, Batman’da defalarca bulundum. Ama Cumhurbaşkanı olarak, bu ilk ziyaretim. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum, büyük bir mutluluk duyuyorum.

Memleketimizin bütün şehirlerini, illerini, bir vesileyle ziyaret ediyorum. Batman'ı ziyaretim esnasında, biraz sonra Üniversiteyi ziyaret edeceğim, yerinde göreceğim, sonra Belediyeye uğrayacağım ve orada vatandaşlarımla çeşitli vesilelerle görüşeceğim.

Batman, Türkiye’nin en hızlı gelişen illerinden birisi. En yeni ve en hızlı gelişen illerinden birisi. Bölgede nüfusu en büyük şehirlerimizin başında geliyor. Buna göre her şey planlanıyor, yollar, havaalanı, her şey, gördüğünüz gibi, Batman’ın bu hızlı büyümesi hesaplanarak yapılmış. Önümüzdeki, 15-20-30-40 yıl sonrasına hitap edecek şekilde her şey yapılıyor. İnanıyorum ki bu şehir 5-10 sene sonra, Güneydoğu Anadolu’da en modern şehirlerinden biri olarak bilinecek. Şu anda zaten bulvarlarıyla, binalarıyla, bu şekilde.

Tabii ki memleketimiz büyük, Türkiye büyük bir ülke. 72 milyon nüfusumuz var. Bu büyük ülkemizin, her köşesinin kendine has özellikleri var. Batman’ın, bu bölgemizin, Güneydoğu Anadolu’nun kendine has özellikleri vardır. Bütün bu kendine has özellikleri, farklılıkları memleketimizin zenginlikleri olarak görüyoruz.

Dün yaptığım bir konuşmada da söyledim, bütün kültürümüze sahip çıkmak, aslında Anayasamızın verdiği bir görev. Burada gerek Türk vatandaşlarım, gerek Kürt vatandaşlarım, bunların hepsi Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit vatandaşlarıdır. Ve hiçbirimizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, birbirimize üstünlüğümüz yoktur. Hangimiz, daha iyi insansak, hangimiz ailemize, memleketimize, insanlığa daha çok hizmet ediyorsak, üstünlüğümüz tabii oradan olacaktır. Şüphesiz ki ülkemizde herkes dört dörtlük değildir. Ekonomi kalkınma açısından baktığımızda, birçok illerimizde, çok hızlı sanayileşme ve kalkınma varken; bazı illerimizde. bazı illerimizin köylerinde kalkınmayı henüz çok gerçekleştirememiş vaziyetteyiz. Dolayısıyla ekonomik kalkınmışlık açısından farklılıklar var. Yine bu bölgemizde baktığımızda, kültür farklılıkları olarak gördüğümüzde, yine Kürt vatandaşlarımızın çok olduğunu ve buranın kültür mirasına çok katkıları olduğunu, bunları biliyoruz.

Dün üniversitede yaptığım bir konuşmada, nasıl Dede Korkut, nasıl Mevlana’nın Mesnevisi buranın kültür mirasları içindeyse, Ahmet Hani’nin Mem u Zin'i de yine bu kültür mirasları içindedir. Ve bizim Kürtçe yazılmış olan bu destanlar da, bizim bir parçamızdır. Farsça yazılmış olan Mesnevi de bizim bir parçamızdır. Bütün bunların hepsine sahip çıkmak ve bütün bunlarla yakından ilgilenmek, hepimizin tabii ki görevidir.

Bu çerçeve içerisinde şunu da söylemek isterim ki: Türkiye’nin demokratik standartları giderek yükselmektedir. Bazı şikayetler bazı yerlerde vardır tabii ki. Bunlar hep demokratik standartların maalesef küçüklüğüyle ilgili. Bunlar yükseldikçe, bu şikayetlerin hepsi gidecektir. O açıdan şunu özellikle burada vurgulamak isterim: Terörden kesinlikle uzak durmamız gerekir. Terör bölgemizi de yıpratır, insanlarımızı da yıpratır, geleceğimizi de karamsar bir havaya büründürür. O bakımdan terörün dışında, fikirlerimizi, ihtiyaçlarımızı, isteklerimizi, gayet medeni bir şekilde konuşabiliriz, tartışabiliriz ve bütün bu çerçeve içerisinde de hepimizin ihtiyaçları neyse, bu ihtiyaçları tabii ki giderebiliriz. Ama terörden kesinlikle uzak durmamız gerekir. Çünkü bu acımasız bir şeydir; suçlu-suçsuz, masum insanlar, çocuklar, kadınlar, buna maruz kalmaktadırlar. O açıdan hepimizin dikkatli olması gerekir, birbirimizi kucaklaması gerekir. Hepimiz birbirimizin kardeşiyiz. Yeri geldiğinde kendimizi başkasının yerine koyarak düşünmemiz lazım. Ve bu ülkeye, bu vatana sahip çıkmamız gerekir. Şunu unutmayalım ki: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, vatandaşlarımızın hepsi, bu coğrafyada istedikleri yere giderler, yerleşirler, orada yaşayabilirler, orada iş güç sahibi olabilirler. Doğudaki batıya, batıdaki de doğuya gelebilir. Bu büyük bir nimettir. Bu nimetin hepimizin farkında olması gerekir. Ve bu nimetin de kıymetini hepimizin bilmesi gerekir. Ben bu duygular içerisinde ve sizler vasıtasıyla tüm Batmanlı kardeşlerimi tekrar muhabbetle selamlıyorum, hepsini kucaklıyorum. Ve hepsine Başarılar diliyorum. Geleceğin bütün Türkiye için, bu yöremiz için çok daha parlak olduğunu burada bir kez daha hepinize müjdelemek istiyorum. Sağolun.

Yazdır Paylaş Yukarı