Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde Yaptıkları Konuşma

03.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

        Değerli Konuklar,

         Bugün gerçekten mutluyuz, çünkü iki üniversitenin faaliyetlerinde, açılışında bulunuyoruz. Biraz önce, Burç Üniversitesinin yeni binalarının açılışını yaptık. Şimdi de Saraybosna’nın ilk vakıf üniversitesi olan, mezun vermiş olan, kendini kabul ettirmiş olan, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde beraberiz. Bu Üniversiteyi daha önce de ziyaret etmiştim. O zaman bu binasında değil, geçici olarak başladığınız binasında ziyaret etmiştim. Zaman geçtikte, Üniversitenin kendini kabul ettirdiğini, yerleştiğini, büyüdüğünü görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum.

         Biraz önce Vakıf Başkanı Profesör Adem Baştürk’ten gelişmeler hakkında bilgi aldık, dinledik. Gerçekten gururlandık. Sadece lisans değil, lisansüstü eğitim yapmaya başladığınızı söylediniz. Master, doktora dersleri veriyorsunuz. Bütün bunlar, inanıyorum ki Saraybosna’ya, Bosna Hersek’e çok büyük hizmetlerdir. Başta Sayın Cumhurbaşkanı Slajdzic olmak üzere, Bosna Hersek’in bütün yetkililerine teşekkür ediyorum, Üniversiteye gösterdikleri bu güvenden dolayı, sizlere tanıdıkları bu imkandan dolayı.

          Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki tarihin derinliklerinden gelen ilişkiler, bu üniversiteler sayesinde, çok güçlü bir şekilde, gelecek nesillere de taşınacaktır. Dün Parlamentoda yaptığım konuşmada, "Burası hüzünlenirse, kederlenirse, biz de hüzünlenir, kederleniriz, burası mutlu olursa biz de çok mutlu oluruz" demiştim. Buranın mutluluğuna, buranın zenginliğine, buranın refahına, buranın güvenliğine, buranın geleceğine, ne kadar çok katkı sağlarsak, o kadar çok kendimizi huzurlu hissederiz. Bunlar, siyaset alanında, güvenlik alanında, ekonomik kalkınma alanında, çok önemli başka bir alan olan eğitim alanındadır. Bosna Hersek’in gençlerini, en güzel çağdaş eğitimle donatmak, onların ülkelerine, vatanlarına, ailelerine, en büyük hizmeti sunmalarına vesile olacaktır. Bu bakımdan özellikle eğitim konusundaki ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Eğitim konusunda, kültür konusunda birçok faaliyetler yapılmaktadır. Ama bunların en anlamlısı tabii ki üniversite eğitimi vermektir. Bu kolay bir iş değildir. Bu sadece maddi imkanlar, bina imkanları değil bu, esas öğretim kadrosu işidir. Kendisini bu işe adamış insanların işidir. O bakımdan bu Vakfın bünyesindeki bu Üniversiteye sadece Bosna Hersek'li gençlere değil, dünyanın başka bölgelerinden de öğrenciler geliyor. Türkiye’den de biliyorum çok öğrencilerimiz var. Oradan da gelip burada onların üniversitede eğitim almalarına hizmet ediyorsunuz. Hepinizi tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum, başarılarınızın hep devamını diliyorum. Desteğimizin daima hep sizlerle beraber olduğunu da hatırlamanızı istiyorum. Sadece bizim desteğimiz değil, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Sayın Slajdzic başta olmak üzere, tüm Bosna Hersek yetkililerinin de desteği sizinle beraber. Sizin başarınız bizim için bir gurur kaynağı olacaktır. Tekrar hepinizi hem tebrik ediyorum hem de sizler teşekkür ediyorum,

Yazdır Paylaş Yukarı