Uluslararası Burç Üniversitesi'nde Yaptıkları Konuşma

03.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

        Cumhurbaşkanı Sayın Halis Slajdzic, Sayın Zeljko Komsic, Değerli Konuklar, Değerli Misafirler,

         Böyle güzel bir Saraybosna sabahında, sizlerle beraber olmaktan ve bu güzel üniversitenin açılışını yapmaktan, ben, eşim, heyetim, Sayın Bakanımız, milletvekillerimiz, hepimiz çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. Hepinize sevgiler, muhabbetler sunuyorum ve Türk halkının en iyi dileklerini takdim ediyorum.

         Dünden bu yana Bosna Hersek’in bu güzel başkenti Saraybosna’dayız. Doğrusu burada, sizlerin arasında kendimizi hiç yabancı hissetmiyoruz. Burası, Türkiye’de, Bursa’ya, Üsküdar’a benziyor. Üsküdar’ın denizi var, burada da deniz olsa, aynı ona benzer. Ama Bursa ile burası arasında açıkçası, hiçbir fark görmüyorum. Camiler, sizler, ortak kültürümüz, ortak geçmişimiz, hep bunları hatırlıyorum ve burada bulunmaktan, sizlerle beraber olmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyorum.

         Dün, Sayın Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleriyle yaptığımız güzel görüşmelerde de, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki, dayanışmayı, işbirliğini geniş bir şekilde konuştuk.

         Eminim, şunu biliyorsunuz: Bütün Türk halkının kalbinde Bosna Hersek’in çok ayrı bir yeri vardır. Çünkü Türk halkının, vatandaşlarımızın büyük bir kısmı aslında Balkanlar’dan gelen ailelerdir. Dedeleri, büyük dedeleri, buralarla hep ilişkilidir. Bazılarının mezarları buradadır. Dolayısıyla böyle güçlü bir bağımız vardır, sizlerle. Ve bu bağı daima güçlü tutmaya da kararlıyız.

         İşte bu bağlarımızı güçlü tutmak için, eğitim alanında da çok güzel işbirliği yapıyoruz. Buradaki iki Türk üniversitesinden birisi Uluslararası Burç Üniversitesi. Gördüğüm kadarıyla yeni binalarıyla hizmete büyük bir azimle devam ediyorlar burada. Diğer Türk okulları, hepsi, Türkiye ve Bosna Hersek arasında, dünden gelen, geçmişten gelen bağı, geleceğe taşımak için, çok güzel hizmetler verecekler.

         Eğitim çok önemli bir konu. Sizlerin en iyi şekilde yetişmeniz, çağdaş, en iyi eğitim imkanlarına kavuşmanız ve Bosna Hersek’in sizin ellerinizle en güzel güçlü şekilde yükselmesi için katkı vereceklerdir. Bu Üniversitenin kurulması ve Saraybosna’da, Bosna Hersek’te faaliyet göstermesine izin veren ve bize güvenen Bosna Hersek’in başta Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyeleri, bakanlar ve değerli yöneticileri olmak üzere, bu üniversitenin açılmasında büyük gayretleri olan, Türkiye’nin değerli iş adamlarına, öğretim üyelerine, hepsine sonsuz teşekkür ediyorum. Ve burada okuyacak, çocukların, gençlerin, hepsinin geleceğinin parlak olmasını temenni ediyorum.

         Hepinize saygılar, sevgiler sunuyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı