Anadolu Ajansı ile Bosna Hersek Federasyonu Haber Ajansı (FENA) Arasında İmzalanan Anlaşma Töreni’nde Yaptıkları Konuşma

02.09.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

         Değerli Konuklar,

         Bugün gerçekten çok memnunum, çünkü bu binanın açılışını, yıllar önce ben yapmıştım. O zaman Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Kültür Genel Müdürlüğümüz olarak burayı yapmıştık. Şimdi Yunus Emre Vakfı olarak, çok daha geniş, çok daha bağımsız, çok daha fazla bir faaliyet içerisinde olduğunu görüyorum, bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

         Bugün yaptığım konuşmalarda da birkaç kez tekrarladım, Bosna Hersek’in bütün Türkler’in kalbinde ayrı bir yeri vardır. Çünkü geçmişimizle ilgili bir yerdir. Ortak tarihimiz vardır, anılarımız vardır; bazıları tatlı, bazıları acı. Ama bugün, Bosna Hersek ve Türkiye arasında büyük bir dayanışma vardır. Bosna Hersek Türkiye’nin ilgi alanındadır ve her alanda Türkiye, Bosna Hersek’e destek vermek için çok kararlıdır. Siyasi alanda, güvenlik alanında, ekonomik alanda, kültür ve eğitim alanlarında.

Kültür ve eğitim söz konusu olunca, işte bu içinde bulunduğumuz merkez, çok büyük görevler yapacaktır. Ortak kültürümüzden bahsettim. Bunları canlı tutmak, bunları yeni nesillere aktarmak, tarihi güzelliklerini yeni nesillere öğretmek, yine bu merkezin eminim ki görevleri içinde olacaktır. Ayrıca şüphesiz ki Türkiye’yi öğretmek yine önemli bir görevi olacaktır.

         Yunus Emre Vakfı hem Ortadoğu’daki ülkeler hem Orta Asya’daki ülkeler, hem de Balkan ülkelerinde, tabii ki Avrupa’nın ve dünyanın başka bölgelerinde de faal olacaktır. Bildiğim kadarıyla, Balkanlarda zaten faal. En son Astana’da açılışını yapmıştık hep beraber, değil mi? Gayet güzel bir yerde. Ondan önce,, Üsküp’te açılışını yaptık, bugün Bosna’da Saraybosna’da yapıyoruz. Yakında, Şam’da, Kahire’de, Londra’da, Berlin’de, bütün buralarda, en güzel imkanlarla, en güzel binalarda faaliyete geçecek. Dolayısıyla burada yapılacak çalışmalarla, bu bahsettiğim ülkeler arasında, en sağlam ve sürekli olacak şekilde bağlar kurulacak.

         Bir kez daha, hizmeti geçen herkese teşekkür ediyorum. Ve bu faaliyetlere çok önem verdiğimin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Bu vesileyle, Anadolu Ajansı ile Bosna Hersek FENA Ajansı arasında imzalanan bu anlaşmanın da bütün faaliyetlere, kültürel, haberleşme ve diğer alanlardaki, bütün bu işbirliğine ayrı bir katkısı olacağına inanıyorum. Ondan dolayı, her iki genel müdürü de tebrik ediyorum. Tekrar Vakfın çalışmalarında başarılar diliyorum ve hep beraber, bu sergiyi izlemeye, güzel bir şekilde resimlerde kalıcı hale dönmüş bu hatıralara hep beraber bakmaya davet ediyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı