Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Sayın Mahmoud Abbas'ın Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

13.11.2007
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Sayın Mahmoud Abbas'ın onuruna verdikleri akşam yemeğinde yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır :
"Sayın Başkan, Aziz Kardeşim,
Değerli Konuklar,
Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Sayın Mahmoud Abbas ve beraberindeki seçkin heyet üyelerini ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.
Yapıcı ve dirayetli kişiliğiyle Filistin halkının menfaatlerini her şeyin üzerinde tutan değerli dostum Başkan Abbas'ın gayretlerini takdirle izliyoruz. Sayın Başkan Abbas'ın Filistin halkının vazgeçilmez haklarının elde edilmesi ve barış sürecinde başarıya ulaşılması yolundaki gayretlerine bundan sonra da tam destek vermeye devam edeceğiz.
Sayın Başkan,
Değerli Konuklar,
Türk ve Filistin halkları arasında yüzyıllara dayanan ortak bir geçmiş, kültürel yakınlık ve kardeşlik bağları bulunmaktadır. Bu sağlam temeller üzerinde tesis edilmiş olan ilişkilerimizin istikrarlı bir şekilde gelişmeye devam etmesi ve mevcut seviyeye ulaşması memnuniyet vericidir.
Filistin'in güvenilir bir dostu olan Türkiye, Filistinlilerin başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen devletini kurma yönündeki haklı davasını desteklemektedir.
Filistin ile İsrail'in tanınmış ve güvenli sınırlar dahilinde iki egemen devlet olarak yan yana barış içinde yaşayacakları çözüme ulaşılması ortak hedefimizdir. Bu bağlamda, önümüzdeki yakın dönemde gerçekleştirilmesi öngörülen Orta Doğu toplantısının barış sürecinde bir dönüm noktası oluşturmasını temenni ediyoruz.
Toplumsal ve ekonomik kalkınmanın, kalıcı barış, güvenlik ve istikrarın zeminini oluşturacağına inanıyoruz. Filistinli kardeşlerimizin yaşam standartlarının yükseltilmesine yönelik çabalarımız kapsamında Ankara Forumu projesini başlattık. Filistinlilere iş imkanı sağlayacak, ayrıca İsraillilerle birlikte yapılmasından dolayı önemli bir güven artırıcı önlem niteliği taşıyacak bu projenin yakın zamanda sonuçlandırılarak hayata geçirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Sayın Başkan Abbas'a da bu projeye verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum.

Filistin meselesi Türk halkının da davasıdır. Türkiye Filistinli kardeşlerinin her zaman yanında yer alacaktır. Filistin'le ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesi yolundaki kararlılığımızı, ayrıca Filistin'in kalkınması için bugüne kadar çeşitli kanallardan ve muhtelif yöntemlerle yaptığımız katkıları bundan sonra da sürdüreceğimizi bir kez daha teyit etmek istiyorum. Bugün imzalamış bulunduğumuz Hibe Anlaşması da bu irademizin somut bir göstergesidir.
Sayın Başkan, Aziz Kardeşim,
Değerli Konuklar,
Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkileri her alanda daha da ilerletmeye kararlıyız. Siyasi alanda aramızdaki istişare ve koordinasyonu geliştirmeyi arzu etmekteyiz. Bugün yaptığımız görüşmelerde iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında istişare mekanizması oluşturulması amacıyla imzaladığımız belge bu yolda atılmış ilave bir adım oluşturmaktadır.
Ekonomik alanda da karşılıklı menfaat sahaları yaratmalıyız. İşadamlarımızı Filistin'de yatırım yapmaları, Filistinli karşıtlarıyla ortak projeler geliştirmeleri için teşvik edeceğiz. Öte yandan, halklarımızı birbirine daha da yakınlaştırmak amacıyla ortak kültürümüzü ön plana çıkartacak faaliyetler gerçekleştirmek istiyoruz.
Türkiye, dost ve kardeş Filistin'le ilişkilerini diğer ülkelere örnek teşkil edecek düzeye getirmekte kararlıdır. Bu çerçevede, Türkiye ile Filistin arasındaki ilişkilerin parlak bir geleceğe sahip olduğunu görmekten sevinç duyuyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Aziz Kardeşim Mahmoud Abbas'ı ve seçkin heyet üyelerini ülkemizde ağırlamaktan duyduğumuz mutluluğu yineliyor, tekrar hoşgeldiniz diyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı