Sudan Cumhurbaşkanı Sayın Ömer Hasan Ahmet El Beşir Onuruna Verdikleri Resmî Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

21.01.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sudan Cumhurbaşkanı Sayın Ömer Hasan Ahmet El BEŞİR onuruna verdikleri resmî akşam yemeğinde yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:
"Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,
Saygıdeğer Hanımefendi,
Değerli Konuklar,
Zat-ı Alilerini, Muhterem Hanımefendiyi ve değerli heyetinizi ülkemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.
Türkiye'ye hoşgeldiniz.
Türkiye, tarihi, manevi, dini ve kültürel bağlara sahip olduğu Afrika'daki gelişmeleri dikkatle ve yakından izlemektedir.
Sudan, Afrika Kıtası'nın ve dünya medeniyetinin gelişimine büyük katkılarda bulunmuş, zengin tarihe sahip önemli bir ülkedir.
Sudan'ı Afrika'da öndegelen bir dost ülke olarak görüyoruz.
Sudan'dan ülkemize Cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleştirilen bu ikinci ziyareti, Zat-ı Alilerinin siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerimize ve işbirliğimize verdiği önemin bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Biz de Sudan ile ilişkilerimizin gelişip çeşitlenmesini istiyoruz. Bu ilişkileri geliştirerek halklarımızın refah ve mutluluğunu artırmayı amaçlıyoruz.
Bu bağlamda, bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmeler, ilişkilerimizin ileriye taşınması ve bölgesel ve ikili konuların ele alınması açısından çok yararlı olmuştur.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Türkiye, bölgesinde stratejik konuma ve öneme sahip Sudan'ın, istikrarına, birliğine, refahına ve kalkınmasına büyük önem vermektedir. Sudan'ın yakın zamanda, sorunlarını tümüyle çözüp huzur ve refaha kavuşacağına inanıyorum. Ülkemiz bu konuda üzerine düşecekleri yapmaya hazırdır.
Bu çerçevede, uzun yıllar süren ve halkınıza büyük acılar yaşatan iç savaş sonrasında, 2005 yılında imzalanan Kapsamlı Barış Anlaşması ve 2006 yılında imzalanan Doğu Sudan ve Darfur Barış Anlaşmalarıyla, Sudan'da barış ve güvenliğin tesisi yönündeki gayretleri ve atılan adımları memnuniyetle izliyor ve destekliyoruz.




Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli Konuklar,
Türk ve Sudan uluslarının birbirlerine hissettikleri karşılıklı saygı ve takdir duyguları halklarımızın özellikle kültürel ve ticari ilişkiler alanlarında daha yakınlaşmaları için gereken zemini sağlamaktadır.
Her ne kadar coğrafi anlamda ülkelerimiz arasındaki mesafe büyük olsa da, insanlarımız birbirine yabancı değildir. Bu gerçeği iyi değerlendirmeli, ilişkilerimize ivme verecek şekilde kullanmalıyız.
Ziyaretiniz sırasında, ilişkilerimizin çerçevesini tamamlayan yeni anlaşmaların imzalanmış olması ve bu anlaşmaların kısa sürede uygulamaya geçirilmesi, bahsettiğim ivmeyi yaratmakta şüphesiz önemli bir işleve sahip olacaktır.
Sözlerime son verirken, milletlerimiz arasındaki sıcak duyguların uluslararası alanda örnek teşkil edecek mahiyette olmasından duyduğumuz memnuniyeti vurgulayarak, halklarımızın mutluluk ve refahı için müşterek şekilde çalışma arzumuzu bir kere daha dile getirmek istiyorum.
Bu vesileyle, Zat-ı Devletlerinin, Muhterem Hanımefendinin sağlık ve mutluluğu ile dost ve kardeş Sudan halkının refah ve kalkınma yolundaki atılımlarının başarısı için en samimi dileklerimi yineliyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı