Senegal Cumhurbaşkanı Sayın Abdoulaye Wade Onuruna Verdikleri Öğle Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

19.02.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,
Değerli Konuklar,
Türkiye'ye hoşgeldiniz. Zat-ı Devletlerini ve değerli heyetinizi ülkemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.
İlk defa bir Senegal Cumhurbaşkanı ülkemize resmî ziyarette bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Sayın Wade'nin ziyareti, Türkiye için büyük bir mutluluk ve onur kaynağıdır.
Sayın Wade, Afrika Kıtası'nda birçok yeni proje ve fikre öncülük etmiş seçkin bir devlet adamıdır. "Afrika'nın Kalkınması İçin Yeni Ortaklık", NEPAD adlı işbirliği ve kalkınma plânının fikir babaları arasında yer almıştır.
Senegal, Afrika'nın ve Afrika Kıtası'nın da ötesinde uluslararası toplumun önemli ve saygın bir üyesidir.
Başta Afrika Kıtası olmak üzere Birleşmiş Milletler Barışı Koruma operasyonlarına aktif destek vermektedir.
Uzun yıllardır, BM bünyesindeki Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi'nin başkanlığını başarıyla yürütmektedir. Türkiye de, üyesi olduğu bu Komite'de Senegal ile birlikte çalışmaktadır.
Afrika Birliği'nin ve İslâm Konferansı Örgütü'nün etkin bir üyesi olan Senegal, Örgütün önümüzdeki ay düzenlenecek 11. Zirvesine evsahipliği yapacaktır.
Ülkemiz de, tarihî, manevî, dinî ve kültürel bağlara sahip olduğu Afrika'daki gelişmeleri ve Kıta'nın karşı karşıya kaldığı sorunları dikkatle ve yakından izlemektedir.
Türkiye'nin, Senegal'in de dahil olduğu Sahel bölgesi ile tarihî ve kültürel bağları bulunmaktadır.
Afrika'nın en istikrarlı demokrasilerinden biri olan Senegal bölgesinde bir cazibe merkezi konumundadır.
Senegal'i Afrika ile ilişkilerimizde önemli bir işbirliği ortağı olarak görmekteyiz.
Afrika'ya açılım politikamız çerçevesinde Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizin geliştirilmesine önem ve öncelik veriyoruz. Afrika Kıtası'nda başgösteren yoksulluk, salgın hastalıklar, doğal felâketler gibi sorunların elbirliğiyle aşılması için çaba harcıyoruz.
Afrika ülkelerinin demokratik, ekonomik ve sosyal dönüşüm süreçlerini yürekten destekliyoruz.
Dakar'da da faaliyet gösteren Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi TİKA vasıtasıyla Afrika Kıtası'na işbirliği ve kalkınma yardımı götürüyoruz.
Yakın zamanda Afrika Kıtası'ndaki Büyükelçiliklerimizin adedini mevcudun iki katına çıkarmayı ve 10 ülkede Büyükelçilik açmayı hedefliyoruz.
Bu yıl Ağustos ayında İstanbul'da düzenlenecek olan "Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi"nin Türkiye-Afrika ilişkilerinde ileriye dönük önemli bir adım olacağına inanıyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli Konuklar,
Senegal, bağımsızlığını kazandığından bu yana neredeyse yarım yüzyılı geride bırakmıştır. Aramızdaki diplomatik ilişkilerin tarihi de bu kadar eskidir.
Ülkelerimiz arasında Cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleştirilen bu ilk ziyareti, Zat-ı Âlilerinin siyasî, ekonomik ve ticarî ilişkilerimize ve işbirliğimize verdiği önemin bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz.
Ben de gelecek ay Dakar'da yapılacak İslâm Konferansı Örgütü Zirvesi vesilesiyle güzel ülkenizi ziyaret etme fırsatını bulacağım için mutluluk duyuyorum.
Zirve hazırlıkları için gösterdiğiniz yoğun çabayı takdirle karşıladığımızı bu vesileyle bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Her ne kadar coğrafî anlamda ülkelerimiz arasındaki mesafe büyük olsa da, insanlarımız birbirine yabancı değildir. Bu gerçeği iyi değerlendirmeli, ilişkilerimize ivme verecek şekilde kullanmalıyız.
Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,
Sözlerime son verirken, halklarımız arasındaki sıcak dostane duyguların uluslararası alanda örnek teşkil edecek nitelikte olmasından duyduğumuz memnuniyeti vurgulamak istiyorum.
Halklarımızın refah ve mutluluğu için müşterek şekilde çalışma arzumuzu bir kere daha teyit ediyorum.
Bu vesileyle, Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğu ile dost ve kardeş Senegal halkının refah ve kalkınma yolundaki atılımlarının başarısı için en kalbî dileklerimi yineliyorum.
Teşekkür ederim."
Yazdır Paylaş Yukarı