Kahramanmaraş'a Kahramanlık Unvanı Verilmesinin 88. Yıl Kutlama Töreni'nde Yaptıkları Konuşma

12.02.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kahramanmaraş'a Kahramanlık Unvanı Verilmesinin 88. Yıl Kutlama Töreni'nde yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:
Sevgili vatandaşlarım, çok saygıdeğer Kahramanmaraşlılar;
Hepinize sevgilerimi, saygılarımı, en derin muhabbetlerimi sunuyorum.
Küçüklerin gözlerinden öpüyorum, bütün gençleri, hepsini bağrıma basıyorum.
Türk milletinin birliğini, beraberliğini, bağımsızlığını temsil eden sıfatımla Cumhurbaşkanınız olarak bu mutlu gününüzde, bu gururlu gününüzde aranızda bulunmaktan ayrıca büyük bir heyecan ve gurur duyuyorum.
Saygıdeğer Maraşlılar, sevgili hemşerilerim, değerli vatandaşlarım; kahramanlık payesi bizim kültürümüzde kolay kolay herkese verilmez. Kahramanlık payesini, sıfatını kazanmak için gerçekten kendini ispat etmek gerekir. Kahramanmaraş'ın değerli evlâtları, dedeleriniz, büyüklerimiz bunu ispatladıkları için, yiğitliklerini bütün dünyaya gösterdikleri için bu payeyi kazanmışlar ve Türk milletinin gönlünde büyük bir yer edinmişlerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi de bunu şüphesiz ki görmüş ve bu kahramanlık payesini Kahramanmaraş'a vermiştir.
88 yıl önce Kahramanmaraş'ta kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, çocuğuyla çoluğuyla herkes aslında bir halk mücadelesi vermiştir. Bu toprakların üzerinde işgalin gerçekleşemeyeceğini, bayrağımızın kale burcundan indirilemeyeceğini, bu toprakların zapt edilemeyeceğini bütün dünyaya göstermiştir.
Sadece Kahramanmaraş değil, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, bütün bu şehirlerimiz o zaman varıyla yoğuyla halkıyla bütünleşmiş ve kurtuluş mücadelesine en büyük heyecanı, en büyük desteği vatanın bu parçasında vermiştir. Kurtuluş mücadelesinde, İstiklâl Harbinde bu halk hareketinin çok büyük yeri vardır, çok büyük heyecan vermiştir, meşaleler buralardan yakılmıştır ve düşman işgalin kalıcı olamayacağını da o zaman Kahramanmaraş'ta, Gaziantep'te, Şanlıurfa'da öğrenmiştir. O zaman Şahin Beylerin, Kara Yılan'ların, Sütçü İmam'ların önderliğinde birleşen Türk milleti üstüne düşeni yapmıştır. Ve inanıyorum ki o gün dedelerimiz, büyüklerimiz ne yaptıysa, hangi kahramanlığı, yiğitliği gösterdiyse, bugün de onların çocukları, torunları olarak bizler aynı kahramanlıkları, aynı yiğitlikleri göstermeye daima hazırız.
Değerli vatandaşlarım, değerli Kahramanmaraşlılar; bugünün yiğitliği, bugünün kahramanlığı başka şekilde olmaktadır. O gün savaşarak, bizzat mücadele ederek düşmanı defederek gösterildi kahramanlık. Ama bugünün kahramanlığı daha farklı, bugünün kahramanlığı daha güçlü bir ülkemiz varsa, daha gelişmiş bir ekonomimiz varsa, daha çok övünebileceğimiz bir demokrasimiz varsa kahramanlık burada gösterilecektir. Ve inanıyorum ki bugün Türkiye'nin dört bir yanında, Kahramanmaraş'ta, her tarafta bu kahramanlık yarışı içerisindedir vatandaşlarımız, şehirlerimiz, illerimiz. Bugün daha çok zengin olmak, bugün daha çok güçlü olmanın yoludur. Ekonomilerimizin daha güçlü olması, millî gelirimizin daha yüksek olması, fert başına düşen millî geliri o gün toprağımızdan kovduğumuz ülkelerin millî gelirinin üzerine taşımaktır kahramanlık. Daha çok fabrika açmaktır, daha çok insana iş vermektir, daha çok üretmektir, daha çok ihracat yapmaktır. Refahı bütün halkımıza yayabilmektedir kahramanlık. Okulların eksik olmaması, hastahanelerimizin, yollarımızın, köylerimizin, içinde yaşadığımız evlerin en güzel hâle getirilmesi bir yiğitlik ve kahramanlıktır. Yine aynı şekilde demokrasimizin, insan haklarına saygının, temel hak ve özgürlüklerin garanti altına alınmasıyla övünebilmektir kahramanlık.
Değerli vatandaşlarım, bunların hepsini gerçekleştireceğiz. Gece gündüz bunları daha ileriye götürmek için hepimizin büyük uğraş vermesi gerekiyor. Şuna hepimizin inanması gerekir: 70 milyonluk büyük bir Türkiye, büyük bir Türkiye içerisinde çok büyük farklılıklar tabii ki olacaktır. Bütün farklılıklar bizim zenginliğimiz olmalıdır. Farklı farklı görüşler, farklı farklı inançlar, farklı farklı etnik yapılar, bütün bunlar bizim zenginliğimiz olarak görülmelidir. Nasıl ki 88 yıl önce işgale karşı mücadele ederken ayrım yapmadan, hep beraber kol kola bu mücadele Türkiye'nin dört bir yanında verilmiştir, bütün vatan toprakları aziz görülmüştür, bugün de aynı şekilde Türkiye'de yaşayan bütün vatandaşlarımızın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesi mutlu, mesut, zengin ve refahtan aynı şekilde pay alan bir vatan hâline, ülke hâline getirme mücadelesi içindeyiz.
Ben inanıyorum ki, bütün bunları bu millet gerçekleştirecektir. Farklılıklar asla ayrıcalık olmayacaktır. Birbirimize saygı ve sevgi göstermemiz gerekir ki başkaları da bize saygı göstersinler. Problemlerimizi aşılamaz meseleler olarak göstermememiz gerekir. Bu ülke hepimizindir ve hepimiz öz yurdumuzda mutlu olacağız, öz yurdumuzda öz vatanımızda hiç kimse kendisini garip hissetmeyecek.
İşte bunu başarabilirsek, dedelerimize layık oluruz. Bunu başarabildiğimiz takdirde onlar o gün o şekilde kahramanlıklarını gösterdiler, biz de bugün bu şekilde kahramanlığımızı göstermekle övünebileceğiz. Buna inanıyorum ve bunu gerçekleştireceğiz. Büyük Atatürk'ün muasır medeniyetlerin hizasına değil, üstüne çıkma hedefini hep beraber gerçekleştireceğiz. Bunu gerçekleştirmek için var gücüyle çalışanlara ne mutlu. Bunun için hepiniz, devlet kademesinde çalışanlar, görevliler, sivil toplum örgütleri, iş dünyası, çalışanlar, çalıştıranlar, esnafımız, köylümüz, ziraatle uğraşanlar, herkes, hepimize büyük işler düşmektedir. Gün çalışma günüdür, gün gece gündüz çalışıp milletimizi halkımızı daha zengin yapma, daha mutlu yapma günüdür. Ve gün hep beraber dayanışma içerisinde olma, kardeşliğimizi, sevgimizi ve muhabbetimizi hepimize gösterme günüdür.
Bu duygularla bir kez daha aranızda bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum.
Kahramanmaraş'ın kahraman evlâtları, hepinize tekrar saygılar sunuyorum, sevgiler sunuyorum. Gününüz aydınlık olsun, hepimizin geleceği mutlu olsun. Sağ olun, var olun sevgili vatandaşlarım.
Yazdır Paylaş Yukarı