Yemen Cumhurbaşkanı Sayın Ali Abdullah Saleh Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

25.02.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Yemen Cumhurbaşkanı Sayın Ali Abdullah Saleh onuruna verdikleri akşam yemeğinde yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:
"Değerli Dostum
Sayın Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh,
Zat-ı Devletlerini ve beraberinizdeki seçkin heyet üyelerini ülkemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duymaktayım. Türkiye ile Yemen Cumhuriyeti arasında Devlet Başkanı düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret olmasından dolayı ziyaretiniz tarihi önemi haizdir.
Köklü tarihi ve kültürel bağlarımız bulunan Yemen'le ilişkilerimiz ayrıcalıklıdır.
Ortak geçmiş ve ortak değerlerin birbirine bağladığı halklarımız neşeyi ve acıyı birlikte yaşamıştır. Bugün de, Türk ve Yemen halkları arasında karşılıklı olarak son derece sıcak duygular mevcut olmasından mutluluk duymaktayım.
Köklü tarihi geçmişi bulunan ilişkilerimizin her alanda daha da ileri götürülmesine ve çeşitlendirilmesine önem atfetmekteyiz. Bugün yaptığımız görüşmelerde kabul ettiğimiz belge, bu yolda atılmış ilave bir adım oluşturmaktadır. İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimizi halklarımızın karşılıklı çıkarları doğrultusunda geliştirmek için yoğun çaba göstereceğiz. Karşılıklı yatırımları arttırmak için de gayret göstermeliyiz. Bugün gerçekleştirdiğimiz yapıcı görüşmelerin ve yarın iki ülke işadamlarının katılımıyla yapılacak İş Forumu toplantısının bu amaca yönelik önemli adımlar olacağına inanıyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Yemen'de Ekselanslarının dirayetli liderliği altında başlatılan kalkınma hamlelerini ve önemli altyapı projelerini ve reformları takdirle izlemekteyiz. Bu faaliyetlerinizin, hem Yemen halkını birlik ve beraberlik içinde güçlendireceğinden, hem de ekonomik alandaki gelişmenin gerçekleşmesini mümkün kılacağından kuşku duymamaktayız.
Türkiye de, devlet kurumları ve özel sektörüyle Yemen'in kalkınmasına katkıda bulunmayı arzu etmektedir. İşadamlarımız hayata geçireceğiniz projelerde en güvenilir ortak olacaklardır.
Değerli Dostum
Sayın Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh,
Arap dünyasının seçkin devlet adamlarından biri olan Zat-ı Devletleri ile bölgesel konularda da çok yararlı fikir alışverişinde bulunduk. Bölgesel konulardaki endişe ve beklentilerimizin ortak olduğunu memnuniyetle gördük.
Gerçekten de bölgemizde sorunlar çeşitlenmiş ve birbiriyle irtibatlı hale gelmiştir. Filistin meselesi öncelikli ve acil çözüm beklemektedir.
Irak'taki gelişmeler ve kardeş Irak halkının acıları bizi de derinden etkilemektedir. Irak'ın istikrara kavuşması için elimizden gelen katkıda bulunmaya devam etmeye kararlıyız.
Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ülkede istikrar ortamına katkı sağlayacak bir şekilde sonuçlanmasını temenni etmekteyiz.
Öte yandan, bölgemizde etnik ve mezhepsel farklılıklara dayalı bir ihtilaf ortamının gelişmemesine önem vermekteyiz.
Terörizm ve kitle imha silahlarının yayılması tehdidi de ülkelerimiz için ortak kaygı yaratmaktadır. Terörden çok çekmiş bir ülke olan Türkiye, halen teröre kurban vermektedir. Yemen'in de terör saldırılarına maruz kalan ülkelerden biri olduğunu bilmekteyiz. Bu tehditlere karşı koymak için uluslararası dayanışma ve işbirliğini şart görmekteyiz.
Bölgedeki istikrarsızlık, şiddet ve ihtilaf ortamı halklarımıza sadece acı ve üzüntü getirmektedir. İhtilafların sağduyu ve uzlaşı yoluyla çözümlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bölgenin kaynaklarının ihtilaf ve savaşlarda harcanması yerine, bölge halklarının refah ve ilerlemesine tahsis edilmesi için elverişli koşulların yaratılması şarttır. Zira bölgedeki birçok ülkede yaşanan acıların giderilmesi için eğitim, sağlık, bilim ve kadın hakları alanlarında acilen büyük atılım ve reformlar yapılması gerekmektedir. Bölgesinde bu alanlarda reformlar yapılmasını destekleyen Yemen'in bu anlamda da ülkemizle örtüşen bir vizyona sahip olduğuna inanıyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli konuklar,
Türkiye, dost ve kardeş Yemen'le ilişkilerini daha da ileri bir düzeye getirmekte kararlıdır. Bu çerçevede, Türkiye ile Yemen arasındaki ilişkilerin parlak bir geleceğe sahip olduğunu söyleyebilmekten büyük mutluluk duymaktayım.
Bu duygu ve düşüncelerle Değerli Dostum Ali Abdullah Saleh'i ve konuk heyetin seçkin üyelerini ülkemizde ağırlamaktan duyduğumuz mutluluğu bir kere daha yineliyor, hoşgeldiniz diyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı