Dimitri Cantemir Hıristiyan Üniversitesi Tarafından Kendilerine Fahri Doktora Unvanı Verilmesi Töreni'nde Yaptıkları Konuşma

03.03.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Romanya'da Dimitri Cantemir Hıristiyan Üniversitesi tarafından kendilerine fahri doktora unvanı verilmesi töreninde yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:

"Sayın Başkan,
Sayın Rektör,
Saygıdeğer Profesörler,
Sayın Büyükelçiler,
Sevgili Öğrenciler,
Değerli Misafirler,
Romanya'nın en saygın üniversitelerinden biri olan Dimitri Cantemir Hıristiyan Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı almaktan dolayı onur duyuyorum. Bunun için başta Üniversitenin Sayın Başkanı ve Sayın Rektörü olmak üzere hepinize çok teşekkür ediyorum.
Bu fahri doktora unvanının, besteci, müzik kuramcısı, filozof, ansiklopedisyen, filolog, coğrafyacı, tarihçi ve yazar yönleriyle yaşadığı çağın önemli şahsiyetlerinden biri olan ve gerek Türk gerek Romen tarihinde kayda değer bir yer işgal eden Dimitri Cantemir'in adını taşıyan bir üniversite tarafından verilmesi çok anlamlıdır.
Ortak bir tarihe sahip olan Türkiye ve Romanya arasındaki ilişkiler bugün aynı coğrafyayı ve kültürü de paylaşmanın getirdiği avantajlarla her alanda önemli bir düzeyde bulunmaktadır. Ayrıca, son dört yıldan beri NATO şemsiyesi altında ortak çıkarları ve hedefleri bulunan müttefik ülkeler durumundayız.
Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin bugünkü düzeyine gelmesinde, halklarımız arasındaki sağlam dostluğun önemli bir payı bulunduğunu düşünüyorum. Bu ziyaretim vesilesiyle, Romanya'da ülkemize ve halkımıza yönelik varolan dostluk duygularını bir kez daha hissetme imkanı buldum.
İlişkilerimizdeki bu olumlu gelişmelerden büyük memnuniyet duyduğumuzu burada yinelemek istiyorum. İşbirliğimizi her alanda ve düzeyde daha da ilerletmeyi arzu ediyoruz.
Karşılıklı dayanışma ve işbirliği içinde ileriye doğru atılacak her adımın sadece Türkiye ve Romanya'nın karşılıklı çıkarlarına değil, aynı zamanda birer parçası olduğumuz bölgenin istikrar ve barışına da önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum.
Bu dostluk ortamının ve her alandaki güçlü işbirliğinin gelişerek devam etmesinde biz devlet adamlarının yanısıra, akademisyenlere ve aydınlara da önemli görevler düştüğü bir gerçektir.
Dimitri Cantemir Üniversitesi ve diğer Romen üniversitelerinin Türkiye'deki üniversitelerle verimli temaslarda bulunduklarını memnuniyetle öğrendim. Romanya'da ve Türkiye'de geleceğin nesillerini yetiştirmekte olan akademisyenlerimiz arasındaki işbirliğinin artırılması için her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğumuzu bu vesileyle vurgulamak istiyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle, Türk-Romen dostluğuna yürekten inanan bir kişi olarak, aramızdaki ilişkilerin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve akademik alanlarda geliştirilmesi için bundan böyle de çalışmaya ve bu amaçla yürütülen faaliyetleri desteklemeye devam edeceğimi belirterek, saygılarımı sunuyor, Üniversiteye, Başkanına, Rektörüne ve Senato Üyelerine bana bu unvanı verdikleri için tekrar teşekkür ediyorum ve hepinize başarılar diliyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı