Turgut Özal Belgeseli Tanıtım Galası'nda Yaptıkları Konuşma

17.03.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Misafirler,
Değerli Konuklar,
Her şeyden önce böyle bir gecede sizlerle beraber olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Ayrıca Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği yöneticilerini de tebrik ediyorum, böyle bir belgeseli hazırladıkları ve böyle bir buluşmayı tertipledikleri için.
Turgut Bey'in yakın dostları, kendisiyle beraber çalışanlar burada. Onu en iyi tanıyanlar onlar. Belgeselde de şüphesiz ki en iyi şekilde anlatılmıştır. Bu bakımdan Turgut Özal'ı sizlere anlatacak değilim. Tabii ki sizler daha iyi biliyorsunuz. Ama şu bir gerçek ki Türkiye Cumhuriyeti'nin kritik bir döneminde devlet adamlığı yapmış, aynı zamanda dünya konjonktüründe büyük değişiklikler yaşandığı bir dönemde yine Türkiye'ye liderlik yapmış bir kişidir. Bu anlamda baktığımızda, içine kapalı olan bir ülkeyi dışarı açan, daima değişimi öne çıkaran reformist niteliğiyle büyük bir lider olmuştur. Bunlar herhalde Turgut Bey'in en büyük özellikleriydi, şüphesiz ki bunların altını dolduracak çok şey bu belgeselde vardır. Cumhurbaşkanı olduktan sonra okuduğum kitapların arasında eski Cumhurbaşkanlarının hatıralarıyla ilgili kitaplar da bulunuyor. Bunların en çoğu son dönemlerde özellikle Turgut Bey'le ilgili. Birçok şey hâlâ canlı tabii. Şahit olanlar, bu değişim süreci içerisinde rol alan insanların birçoğunu bu salonda görüyorum. Ben sadece şunu söylemek istiyorum bir taraftan demokratik değişikliği reformları, diğer taraftan ekonomik reformları el ele götürmüş bir kişidir. Teşebbüs hürriyeti, düşünce, ifade, inanç hürriyeti, bütün bunları seslendirirken, bir taraftan Türkiye'nin demokraside çok yol alması, diğer taraftan da ekonomik yapımızın köklü bir şekilde değiştirilip dünya ile bütünleşmesi ve rekabeti gerçekleştirmek. Bugün Türkiye birçok konuda öğünebiliyorsa, bugün Türkiye birçok konuda takdir ediliyorsa ve geçmiş yıllarla mukayese ettiğimizde birçok konuda çok büyük mesafeler aldıysa şüphesiz ki bunda Turgut Bey'in çok büyük katkısı olmuştur, öncülük yapmıştır, vizyon ortaya koymuştur, istikamet göstermiştir.
Ben kısaca sözlerimi şöyle bitirmek istiyorum; Türkiye'ye yaptıkları, Türk milletine yaptıklarından dolayı kendisine şükran borçluyuz. Bunlar hiçbir zaman unutulmayacaktır. Ama bunların sizler tarafından yaşatılıyor olması da ayrıca takdire şayandır. Bundan dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum bir kez daha. Dünyadan birçok kişi gitmiştir, hatta vaktinde yaşarken önemli olan birçok kişi gitmiştir, çoğu da unutulmuştur. Unutulmayanlardandır. İnanıyorum ki hiç unutulmayacaktır. Bundan dolayı kendisiyle, bütün aile fertlerinin çok büyük gurur duyması gerekir, ama Türk milleti de kendisini daima hatırlayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olmuştur ve Türkiye'ye çok büyük önderlik etmiştir. Kendisini bir kez daha bütün milletim adına şükranla andığımı ifade ediyorum, hepinize sevgiler ve saygılar sunuyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı