TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Şahin ve beraberinde TRT 30. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ne Katılan Konuk Ülke ve Evsahibi Çocukların Temsilcileri ile Lider ve Rehberlerinden Oluşan Heyeti Kabulünde Yaptıkları Konuşma

21.04.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Şahin ve beraberinde TRT 30. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ne katılan konuk ülke ve evsahibi çocukların temsilcileri ile lider ve rehberlerinden oluşan heyeti kabulünde yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:

"Sevgili Çocuklar,
Dünyanın dört bir yanından geldiniz, hepinize önce hoşgeldiniz diyorum, gözlerinden ayrı ayrı öpüyorum.
Sizleri Türkiye'de görmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), sizlerin Türkiye'ye gelmesini ve bayramımızı beraber geçirmemizi, organize etti. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Eminim ki sizler Türkiye'ye gelirken size de bilgi verilmiştir, ama ben yine de birkaç cümle ile sizlere bazı şeyleri izah etmek istiyorum.
Bildiğiniz gibi, 23 Nisan'ı, Türkiye'de, Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutluyoruz. Dünyanın dört bir yanından siz çocukları Türkiye'ye davet etmemizin sebebi bu. 23 Nisan Bayramı'nı biz 1920 yılından beri kutluyoruz. Çünkü 1920 yılında TBMM, yani bizim parlamentomuz kuruldu. Ve o zaman Türkiye Cumhuriyeti'nin, Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, -bizim ilk Cumhurbaşkanımız- bu bayramı çocuklara armağan etti. Herhalde dünyada ilk defa böyle büyük bir bayram çocuklara armağan edilmiştir. Atatürk böylece çocuklara verdiği önemi göstermiştir. Geleceğin çocuklara ait olduığunu, çocuklara önem vermenin geleceğimizi ne kadar ilgilendirdiğini göstermek için biz bu bayrama 23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramı dedik.
O günden bu yana da bunu hep beraber kutluyoruz. Her 23 Nisan'da bütün okullarımız, sizler gibi Türkiye'deki bütün çocuklar bu bayramı hep beraber büyük bir coşkuyla kutlarız ve geleceğimize önem verdiğimizi gösteririz. Tabiî sizlerin de Türkiye'de bulunmanız, bu bayramı ayrıca zenginleştirmektedir. Hepinizin ülkesine, yöneticilerine, başta sizin annelerinize babalarınıza teşekkür ediyorum. Çünkü sizleri Türkiye'ye gönderdiler, izin verdiler. Eminim ki siz de Türkiye'de bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorsunuz. Hepiniz ülkenize, evinize döndüğünüzde burada gördüklerinizi önce ailelerinize, kardeşlerinize, sonra da okulunuzda sınıfınızdaki arkadaşlarınıza anlatacaksınız.
Bu Bayramın bir özelliği de, barışı, dostluğu, bütün düyadaki insanlar arasındaki kardeşliği desteklemek ve bunu kuvvetlendirmektir. Eminim ki dünyadaki savaşlardan, kargaşalardan en çok üzülenler çocuklardır. Televizyonlarınızda dünyanın neresinde olursa olsun, sizin ülkenize çok uzak yerlerde de olsa, savaşları gördüğünüzde kavgaları gördüğünüzde, bunları izlediğinizde hangi ırktan, hangi ülkeden, hangi dinden olursa olsun, onların çektiği acıları en çok çocuklar hissediyordur ve çok üzülüyorlardır.
Bundan dolayı, bu bayram bütün dünya çocuklarını biraraya getiriyor ve bütün dünya çocukları arasında da kardeşliği, barışı, dayanışmayı güçlendiriyor. Onun için Atatürk, bizim ilk Cumhurbaşkanımız, gerçekten çok büyük bir öngörüşle, insanlar arasındaki barışı, kardeşliği, dostluğu pekiştirmenin yolunun aslında çocuklardan geçtiğini, bu düşünceleri, bu fikirleri, onlara anlatmaktan geçtiğini gördüğü için bu bayramı çocuklara armağan etmiş. Biz de bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz ve her sene 23 Nisan'ı Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutluyoruz.
Dünyada çocuklarla ilgili birçok organizasyonlar var. Birçok büyük çabalar var, gayretler var. Ama ilk defa bunu bir Millî Bayram olarak ilân eden ülke Türkiye olduğu için ayrıca gurur duyuyoruz. Bugün bunun çok daha fazla takdir edildiğini görmekten de ayrıca sevinç duyuyoruz. Ben, Türkiye'ye, Türkiye'nin Başkenti Ankara'ya geldiğiniz için ve Ankara'da Cumhurbaşkanlığı'na geldiğiniz için çok memnun kaldım. Tekrar hepinizin gözlerinden öpüyorum. İnanıyorum ki burada güzel günler geçireceksiniz ve bu güzel duygularla ülkelerinize dönüp, buradaki intibalarınızı sevdiklerinizle, orada paylaşacaksınız.
Tekrar hoşgeldiniz..
Yazdır Paylaş Yukarı