Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski Tarafından Onurlarına Verilen Öğle Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

04.05.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski tarafından onurlarına verilen öğle yemeğinde yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:

Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli Konuklar,
Değerli Dostlar, İyi günler!
Öncelikle, nazik davetinize icabetle değişik kültür ve uygarlıkların beşiği olan dost Makedonya Cumhuriyeti'ne gelmekten büyük onur ve mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Güzel ülkenize ayak bastığım andan itibaren bana ve heyetime gösterilen içten misafirperverlik ve sıcak ilgiden dolayı, şükranlarımı sunarım.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Gerek şahsım, gerek ülkem hakkındaki nazik sözleriniz beni gerçekten duygulandırdı.
Kuvvetli tarihi, kültürel, geleneksel ve insani bağlarımızın bulunduğu Makedonya Cumhuriyeti'nin biz Türkler için özel bir yeri ve anlamı vardır.
Sözünü ettiğim bağlardan kaynaklanan etkileşimin örneklerini dilimizin günlük yaşamında, mekan, mutfak ve müzik gibi değişik alanlarda görmek mümkündür. Ortak kelimelerimizde görülen zenginlik, halklarımızı kaynaştıran köklü kültürel değerleri ortaya koymaktadır. Bugünlerde Türk halkının en çok izlediği televizyon dizilerinden birinin Makedonya'da çekilmekte olması ve ortak tarih ve kültürümüzü ilgilendirmesi bir rastlantı değildir.
Öte yandan, ünlü Türk şairi Yahya Kemal Beyatlı Üsküp'lüdür.
Manastır ise, bizim için, Mustafa Kemal Atatürk'le özdeşleşmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün askeri öğrenim gördüğü okulu dün ziyaret etme imkanını buldum. Günümüzde müze olarak kullanılan bu binada O'nun anısı için özel bir oda düzenlenmiş olması Makedonya Cumhuriyeti'nin samimi dostluğunu yansıtmaktadır.
Yüzyıllar boyunca yanyana yaşamış olan halklarımız arasında güçlü bağlar kurulmuştur. Benzeri gelenek ve görenekler oluşmuştur. Bütün bunları iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin temeli ve işbirliğimizin geleceğinin güvencesi olarak görüyorum.
Bu çerçevede, Makedonya kökenli Türk vatandaşları ile Türk kökenli Makedonya vatandaşları, iki ülke arasındaki dostluk köprüsünün en sağlam ayaklarını oluşturmaktadır.
Halklarımız arasındaki bu dostluk ve dayanışmanın daha da gelişmesini, kültürel alanda işbirliğimizde yeni adımlar atmamızı bekliyorum.
Ülkelerimiz arasında ticaret, yatırım, turizm ve ulaştırma gibi birçok alanlarda zengin işbirliği potansiyeli mevcuttur. Türk ve Makedon işadamı ve girişimcileri bu potansiyeli daha iyi kullanmaya davet ediyorum. Hükümetlerimizin de girişimcilerimizi bu amaçla daha çok teşvik edeceğine inanıyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Makedonya, Balkanların kalbinde, istikrar ve refahın stratejik önem taşıdığı bir bölgede bulunmaktadır. Makedonya Cumhuriyeti'nin ve bölgedeki diğer devletlerin bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve ekonomik kalkınması, Türkiye'nin dış politika öncelikleri arasında yer almaktadır.
Bu bağlamda, Türkiye aynı coğrafyayı paylaştığı Makedonya'nın en yakın dostudur. Bunu, Makedonya'nın bağımsızlığını anayasal adıyla tanıyan ilk ülkelerden biri olarak kanıtlamıştır. Makedonya Cumhuriyeti'nin anayasal ismiyle tanınması konusunda da başından bu yana uluslararası düzeyde destek vermekteyiz.
Bugünkü görüşmemizde de belirttiğim üzere, Türkiye, İttifakın "Açık Kapı Politikası" çerçevesinde Makedonya'nın NATO'ya üyeliğini geçen ay Bükreş'te yapılan NATO Zirvesi öncesinde ve Zirve boyunca aktif biçimde desteklemiştir.
NATO üyeliğinizin en kısa sürede gerçekleşeceğini ümit ediyorum.
AB'yle müzakereleri sürdüren bir ülke olarak, Makedonya'nın AB üyeliğini de arzuladığımızı vurgulamak isterim.
Sayın Cumhurbaşkanı ,
Değerli Konuklar,
Ülkelerimiz arasında siyasi ilişkiler mükemmel seviyededir. İşbirliğimiz ister ikili, ister bölgesel, ister uluslararası düzeyde olsun, arzu edilen biçimde sürdürülmektedir.
İki ülkenin bölge ve dünya sorunlarına yaklaşımları arasında kaydadeğer benzerlikler vardır.
Makedonya yönetimi, Türk kökenli Makedonya vatandaşlarının istihdam, eğitim, merkezi ve yerel yönetim birimlerinde temsil gibi önemli sorunlarının aşılmasına yönelik çözüm arayışları içindedir. Bunları takdirle karşıladığımızı da vurgulamak istiyorum.
Makedonya Hükümetinin kültürel zenginliğe sahip güzel ülkenizdeki bütün kültürel varlıkların özgün biçimde korunmasına ilişkin tutumu da takdire şayandır.
Sözlerimi bitirirken, ziyaretim vesileyle gerçekleştirdiğimiz görüş alışverişini son derece yararlı bulduğumu ifade etmek isterim.
Her alanda ilişkilerin pekiştirilmesi için gerekli siyasi iradenin mevcut olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum.
Bu bağlamda, bu ziyaretimin dostluğumuzun daha da güçlenmesine büyük katkı sağlayacağına kuvvetle inanıyorum. Zat-ı Devletlerine, başta ikili ziyaret daveti olmak üzere, Ohri'de düzenlenen 15. Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Toplantısı'na özel konuk olarak yapılan davetten dolayı en içten teşekkürlerimi yinelemek istiyorum.
Zat-ı Devletlerini en kısa sürede Türkiye'de ağırlamaktan mutlu olacağım.
Zat-ı Devletlerinin sağlık ve esenliği ile dost ve kardeş Makedonya halkının mutluluk ve refahı için kadehimi en samimi dileklerle kaldırıyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı