Japonya Kushımoto'daki Anma Töreni'nde Yaptıkları Konuşma

07.06.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Kushımoto'daki Anma Töreni'nde yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:
"Sayın Vali,
Sayın Temsilciler Meclisi Üyesi,
Sayın Belediye Başkanı,
Değerli Konuklar,
Türk ve Japon halkları arasındaki dostluğun geliştirilmesi ve iki köklü kültürün birbirini daha iyi anlaması amacıyla bundan 118 sene önce Japonya'ya gelen denizcilerimizin hazin hikayesini anmak üzere bugün burada biraraya gelmiş bulunuyoruz.
Bildiğiniz gibi, Osmanlı İmparatorluğunun Japon İmparatorluğuyla olan dostluk ilişkilerini geliştirmek amacıyla Padişah II. Abdülhamit'in talimatıyla Osman Paşa komutasındaki Ertuğrul Fırkateyni onbir aylık uzun ve zorlu bir yolculuktan sonra Japonya'ya gelmiştir. Ertuğrul Fırkateyninde görevli denizcilerimiz burada dört ay boyunca zamanın resmi yazışmalarına bile yansıyan büyük bir konukseverlikle karşılanmışlardır. Ertuğrul Fırkateyni 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama limanından ayrıldıktan kısa bir süre sonra büyük bir fırtınaya yakalanmıştır. Denizcilerimizin korkunç tayfuna karşı verdikleri mücadele maalesef Oshima kayalıklarında son bulmuş ve bu topraklara yaşam veren deniz, Osman Paşa'yla birlikte yaklaşık 600 askerimiz için karanlık bir mezara dönüşmüştür.
O zaman küçük bir balıkçı kasabası olan Kushimoto halkının insanlarımızı sağ kurtarabilmek için verdiği mücadele, kazadan kurtulan 69 Türk denizcisinin anılarında son derece duygusal ifadelerle yer almaktadır. Bu anılardan, kısıtlı imkanlarına rağmen evini tanımadığı yabancılara hiç düşünmeden açan, ekmeğini, giysisini paylaşan Kushimoto halkının gösterdiği ilginin, sevdiklerinden binlerce kilometre uzakta karşılaştıkları felaket sonrasında askerlerimiz için büyük bir manevi destek oluşturduğu görülmüştür.
Ayrı dilleri konuşan, ayrı kültürlerde yetişmiş insanların bir felaketle kesişen hayatlarında yaşadıkları dostluk herkesin insanlık adına ders çıkarması gereken bir hadisedir. İçten gelen şefkat duygularıyla gösterilen bu büyük fedakarlık kalbimizde her zaman unutulmaz bir anı olarak yaşayacaktır.
Şehitlerimiz anısına yapılmış olan ve Japon kültüründeki kahramanlığa ve fedakarlığa duyulan saygının bir ifadesi niteliğindeki Ertuğrul Deniz Şehitleri Anıtı, Japon halkının bizlere çok anlamlı bir hediyesidir.
Sizlere denizcilerimizin hazin hatıralarıyla yüklü bu mekanda hitap ediyor olmak farklı duyguları aynı anda yaşamama neden olmaktadır. Sevdiklerinden çok uzakta hiç beklemedikleri bir sonla buluşan insanlarımızın yaşadıkları acıyı burada yakından hissetmek beni hüzünlendirmektedir. Bununla birlikte ölümleriyle ebedi kıldıkları dostluğun iki milletin birbirine kenetlenmesine vesile olduğunu bilmek beni gururlandırmaktadır.
Kushimoto'ya yaptığım bu ziyaret, Ertuğrul Fırkateyninin mirasının bizlere yüklediği büyük sorumluluğunun daha çok farkına varmamı sağlamıştır. Bu önemli miras her açıdan iyi düzeyde olan Türk-Japon ilişkilerinin daha da ileriye götürülmesi konusunda bizleri teşvik etmektedir.
Bölgelerinde barış ve istikrarın önemli bir teminatı olan, dünya meselelerine benzer açılardan bakan, küresel refahın arttırılması ve sınır tanımayan şiddetin önlenmesi için uluslararası platformlarda yakın işbirliği halinde çalışan Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin çeşitlenerek, geliştirilmesi için her iki ülkede de gerekli iradenin mevcut olduğunu memnuniyetle görüyorum. Bu itibarla, önümüzdeki dönemde Türk-Japon ilişkilerinin daha da büyüyüp güçleneceğine olan inancım tamdır. Esasen, Japonya'ya gerçekleştirmekte olduğum bu ziyaret, Türkiye'den Japonya'ya Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olup, ziyaretim sırasında şahsıma ve heyetime gösterilen yakın ilgi ve misafirperverlik, Türk-Japon ilişkilerinin daha da büyüyüp güçleneceğine olan inancımı perçinlemiştir.
Sayın Vali,
Sayın Temsilciler Meclisi Üyesi
Sayın Belediye Başkanı,
Bu vesileyle, size ve sizin şahsınızda Kushimoto halkına, kaybetmiş olduğumuz denizcilerimizin anısına düzenlenen bu içten anma törenine katkınız ve bizlere göstermiş olduğunuz konukseverlik için teşekkür ediyorum.
İki ülke arasındaki dostluğun öncüleri olan deniz şehitlerinin aziz ruhlarını şükranla anıyorum.
Ertuğrul şehitlerimizin hatırasının, Türk-Japon halkları arasında mevcut karşılıklı sevgi ve dostluğun bekçisi olmasını diliyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı