Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nde Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

19.08.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Saygıdeğer Devlet ve Hükümet Başkanları;
Muhterem Hanımefendiler;
Sayın Bakanlar ve Heyet Başkanları;
Uluslararası ve Bölgesel Örgütlerin Değerli Temsilcileri;
Sayın Konuklar;
Kısa bir aradan sonra sizlerle bu güzel İstanbul akşamında yeniden biraraya gelmekten mutluluk duyuyorum.
Bugün öğleden sonra yaptığımız toplantıda gerçekleştirdiğimiz verimli görüş alışverişi son derece yararlı olmuştur.
Türkiye-Afrika işbirliği sürecinde birlikte katettiğimiz mesafenin, az önce oybirliği ile kabul ettiğimiz 'İstanbul Deklarasyonu' ve 'Türkiye-Afrika Ortaklığı Çerçeve Belgesi' ile taçlandırılmış olması fevkalade memnuniyet vericidir.
Bugün kabul ettiğimiz İstanbul Deklarasyonu, Türkiye-Afrika ilişkilerinde bundan sonra emin adımlarla müşterek bir gelecek için dayanışma ve ortaklık içinde birlikte yeni ufuklara yol almamızı sağlayacaktır.
Aziz Dostlarım,
İstanbul'a gelerek tüm Türk halkının kalbini fethettiniz.
Zirve'ye gösterdiğiniz ilgi Türkiye-Afrika ilişkilerinde yeni bir dönem başlatacaktır.
Türk ve Afrika halkları artık tarihi ilişkileriyle, değerleriyle ve ulusal kimlikleriyle olduğu kadar, ortak gelecekleriyle de gurur duyacaklardır.
Zirve'nin açılışı sırasında da özellikle vurguladığım üzere, Afrika ülkeleri ve halkları, asırlardan günümüze süzülen erdem ve bilgelikleri, genç ve dinamik nüfusları ve geniş doğal kaynaklarıyla küreselleşen dünyamızda hak ettiği yeri alacaktır.
Afrika bir barış, istikrar ve refah havzasına dönüşecektir.
Bu anlayışla, Afrika'nın, her şeyden önce Afrika halklarının mutluluğu, huzuru ve refahı için, bir fırsatlar kıtası olduğuna inanıyoruz.
Afrika aynı zamanda cazip bir yatırım alandır. İşadamlarımızın kıtanıza yönelik artan ilgisi de bunun somut göstergesidir.
Afrika, artık zor ve karamsar günleri büyük ölçüde geride bırakmıştır.
Afrika halklarının yaratıcılığı ve dinamizmi her türlü övgüyü ve desteği hak etmektedir.
Afrika ülkelerinin aslında daha fazla yardımın ötesinde, daha fazla ticarete, yatırıma, teknik, bilimsel ve ekonomik işbirliğine ihtiyaçları vardır.
Türkiye olarak, biz de elimizdeki imkanları, tecrübe ve birikimleri kullanarak, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Afrika'nın güçlü ve güvenilir bir ortağı olmaya devam edeceğiz.
Bu tarihi buluşmamız, ilişkilerimize kuşkusuz taze bir soluk kazandıracak, Türkiye ile Afrika arasında yeni bir işbirliği ruhunun, yeni bir işbirliği anlayışının temellerini oluşturacaktır.
Ezcümle, Afrika'ya, Afrika ülkelerine ve Afrika halklarına büyük saygı duyuyoruz. Sevgi ve dostluk duyguları besliyoruz.
Dahası, Türkiye-Afrika işbirliğine ve halklarımızın ortak dostluğuna samimiyetle inanıyoruz.
Birlikte çıktığımız bu işbirliği yolunda değerli tecrübeler kazanacağımıza, birbirimizden çok şeyler öğreneceğimize eminim.
Artık yeni bir Afrika doğmaktadır.
Birinci Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi, daha da güçlenen işbirliği ruhu ve anlayışımız ile Türkiye'nin tüm Afrika Kıtasının yanında olduğunun en güzel tezahürü olmuştur.
Tüm katılımcılara tekrar Türkiye'ye hoşgeldiniz diyorum.
Hepinize sağlık ve mutluluk, Afrika halklarına esenlik ve refah diliyorum.
Teşekkür ederim, afiyet olsun. "
Yazdır Paylaş Yukarı