Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Sayın Haris Silajdziç ve Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyeleri Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

03.09.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Sayın Haris Silajdziç ve Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyeleri onuruna verdikleri akşam yemeğinde yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:

"Sayın Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı ve Konsey'in Değerli Üyeleri,
Muhterem Misafirler,
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Sayın Silajdziç, Konsey üyeleri Sayın Radmanoviç, Sayın Komşiç ve Bosna-Hersek heyetinin değerli üyelerini burada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum.
Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki bağların ne kadar köklü olduğu ve ne kadar geniş bir yelpazeye yayıldığı herkes tarafından bilinmektedir.
Bugün de paylaştığımız değerler ortaktır. Türkiye ve Türk halkı Bosna-Hersek'teki gelişmelere her dönemde duyarlı olmuştur ve duyarlı olmaya devam etmektedir. Zira, Bosna-Hersek bizim için sadece dost değil, çok özel bir ülkedir.
Türkiye bu itibarla, uluslararası toplumun Bosna-Hersek'in daha iyi bir geleceğe taşınması için şimdiye kadar sarfettiği çabaları aktif ve etkin biçimde desteklemiştir. Bu desteğimiz ve çabalarımız önümüzdeki dönemde de sürecektir.
Bu bağlamda, Bosna-Hersek'in egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve uluslararası planda tanınmış sınırlarının korunması, Türkiye'nin büyük önem atfettiği bir husustur.
Balkanlarda istikrarlı bir Bosna-Hersek'in aynı zamanda Avrupa'nın genel güvenliği ve istikrarı açısından da büyük önem taşıdığını düşünüyoruz.
Dolayısıyla, Dayton Barış Anlaşması'yla temelleri atılan çok-etnili birlikteliğin korunması, farklı kültürlerin, dinlerin, etnik kimliklerin ve düşüncelerin hoşgörü anlayışı ve uyum içinde bir arada ortak bir hedefe doğru yürümeleri, sadece Bosna-Hersek açısından değil, milletler ailesi bakımından önem taşıyan bir husustur.
Sayın Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı ve Konsey'in Değerli Üyeleri,
Türkiye, yeniden imar çalışmalarında her zaman Bosna-Hersek'in yanında olmuştur. Bu yönde yürütülen çalışmalara katkılarımızı önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz.
Bu bağlamda, EUFOR bünyesinde görev yapan Birliğimizin Bosna-Hersek'te barışın ve güvenliğin idamesi için özverili çalışmalarının ve aynı şekilde AB Polis Misyonu'na olan katkılarımızın süreceğini vurgulamak isterim.

Türkiye ayrıca, Bosna-Hersek'in Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini kuvvetle desteklemeye devam edecektir. Bosna-Hersek'in AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalamasından büyük memnuniyet duyduk ve bu sürece aktif biçimde katkıda bulunduk.
Bosna-Hersek'in NATO ile olan ilişkilerinin daha ileri aşamaya götürülmesi için de çaba sarfetmeyi sürdüreceğimizden emin olabilirsiniz.
Sayın Konsey Başkanı ve Saygıdeğer Üyeler,
Ekonomik ilişkilerimizin giderek ilerlediğini görmek bizi memnun etmektedir. Türkiye, bu ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve bu bağlamda karşılaşabilecek olası sıkıntıların giderilmesi için elinden gelen gayreti göstermeye devam edecektir.
Ekonomik ilişkilerimizin en önemli yönlerinden biri, Türkiye'den Bosna-Hersek'e yapılan ve yapılacak yatırımlardır.
Bosna-Hersek'te istihdam da yaratan mevcut yatırımlara verilecek destek ve yaratılacak olumlu işbirliği zemini Türkiye'den Bosna-Hersek'e yönelik yatırımları şüphesiz daha fazla özendirecektir.
Bu akşam aramızda Türkiye ile Bosna-Hersek arasında dostluk köprüsü oluşturan işadamları, parlamenterler, sporcu ve sanatçıların bulunması da ilişkilerimizin zenginliğini yansıtmaktadır.
Sayın Konsey Başkanı ve Saygıdeğer Üyeler,
Bosna-Hersek'in hoşgörü ve uzlaşma anlayışı içinde daha iyi bir geleceğe yürümesini samimiyetle arzu ettiğimiz yüksek malumlarıdır. Esasen, sırf bu nedenle bile Türkiye ziyaretinizin çok başarılı geçeceğine eminim.
Bu anlayışla, sizleri Türkiye'de birarada misafir etmekten duyduğumuz memnuniyeti yeniden ifadeyle, halklarımızın dostluğunun, refahının ve mutluluğunun daim olmasını temenni ediyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı