Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

05.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli Dostum,
Sayın Hanımefendi,
Hanımefendiler, Beyefendiler;
Öncelikle hepinize hoş geldiniz diyorum.
Değerli dostumuz, Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi ziyaretlerini Türkiye'ye yapıyorlar. Bundan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz, büyük bir onur duyuyoruz. Gösterdikleri bu yakın ilgiden dolayı bir kez daha kendilerine teşekkür ediyorum. Ve hem Zat-ı Alilerine, hem Hanımefendiye, hem de bütün Azerbaycanlı dostlarımıza bir kez daha Türkiye'ye hoş geldiniz diyorum.
Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanı ikinci kez Cumhurbaşkanı seçildiler, biz de büyük bir coşkuyla takip ettik. Kendilerini bir kez daha tebrik ediyorum. Hem Azerbaycan için, hem bütün Türk dünyası için, hem de bölgemiz ve dünya için hayırlı olmasını temenni ediyorum ve kendilerine başarılar diliyorum.
Azerbaycan bağımsız olduktan sonra istikrarlı politikalarıyla, dikkatli politikalarıyla bütün dünyada büyük bir saygınlık kazanmıştır. Bu vesileyle Haydar Aliyev'i rahmetle anıyoruz. Kendisi Azerbaycan'ın istikametini en iyi şekilde çizdikleri gibi, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkileri de en veciz şekilde ifade etmişlerdir; "Bizler tek milletiz, iki devletiz" demişlerdir. Bu şuur ve bu bilinç içerisinde Azerbaycan ve Türkiye yollarına devam etmektedirler. Sayın İlham Aliyev de bu doğrultuda Azerbaycan'ı daha ileri taşımışlardır. Bugün Azerbaycan daha müreffehtir, daha güçlüdür, silahlı kuvvetleri daha güçlüdür, ekonomisi daha güçlüdür, demokrasi çok daha güçlüdür; bütün bunlarla da iftihar ediyoruz. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler bu tek millet olma şuuru çerçevesi içinde hem siyaseten, hem ekonomik olarak, hem de kültürel bakımdan, en mükemmel şekilde devam etmektedir. Siyasi istişarelerimiz en üst seviyede gerçekleşirken, en üst seviyede ziyaretler yapılmaktadır. Cumhurbaşkanları, Başbakanlarımız, Bakanlarımız yeri geldiğinde protokol dışı görüşmeler yaparak, kalpten kalbe nasıl bağlı olduğumuzu da en iyi şekilde göstermektedirler.
Özellikle bugünlerde Kafkasya'daki son gelişmelerden sonra, Türkiye ve Azerbaycan bölgede yeni bir vizyon ortaya koymakta ve bölgede barışın, istikrarın hakim olması için büyük bir gayret sarf etmektedirler. Türkiye'nin Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformuna ilk ve en güçlü desteği Azerbaycan vermiştir. Bugünkü basın toplantımızda da Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostumuz bunu bir kez daha teyit etmişlerdir.
Şüphesiz ki, Kafkasya'da istikrar, barış ve huzurun olması için Yukarı Karabağ sorununun barışçı bir şekilde hak ve hukuk zemini içerisinde, Birleşmiş Milletler'in ilkeleri çerçevesinde çözümlenmesi gerekmektedir. Kafkaslardan son dönemde esen bu olumlu hava, karşılıklı görüşmeler, buluşmalar, yeni bir iklimin oluşmak üzere olduğunu da işaret etmektedir. Ümit ediyoruz ve inanıyoruz ki bu güzel iklimde bu problemler de barışçı yollarla çözülecek ve bütün ülkeler birbiriyle çok daha fazla işbirliği içerisine gireceklerdir.
Ekonomi alanında da Azerbaycan'la çok büyük projeleri gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bazılarının vaktiyle "Bu rüyadır, gerçekleşmez" dedikleri Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı bir seneden fazla bir zamandır büyük bir başarıyla çalışmakta, Kafkaslar'ın, Orta Asya'nın petrolleri Akdeniz üzerinden bütün dünyaya pazarlanmaktadır. Yine Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı başarıyla çalışmaktadır. Hep beraber temellerini attığımız Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun da en kısa süre içerisinde biteceğini ve bunun üzerinden ulaşımın daha da kolaylaşacağını ümit ediyoruz ve bu doğrultuda Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye çok büyük bir çalışma içerisindedirler.
Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımlarını büyük bir takdirle karşılıyoruz; Özellikle özelleştirme programlarına gösterdiği ilgiyi. Bunlar gerçekten Türkiye tarafından da çok desteklenmektedir. Aynı şekilde Türk iş adamlarının, müteahhitlerinin Azerbaycan'daki faaliyetlerine verdiğiniz destek, gösterdiğiniz kolaylık ve itimat için de teşekkür ediyorum. Ticaretimizin giderek arttığını görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Kültürel alanda da ilişkilerimiz zaten çok doğaldır, tabiidir. Türkçe Konuşan Devletler Topluluğu toplantılarına Azerbaycan en çok önem veren ve alaka gösteren ülkedir. Önümüzdeki Türkçe Konuşan Ülkeler Zirve Toplantısını Azerbaycan'da yapacağız. Aynı şekilde Meclisleri yakında Türkiye'de toplanacak, bu yöndeki faaliyetlere de her zaman çok büyük destek vermektedir Azerbaycan. Bundan dolayı da büyük bir mutluluk duyuyoruz ve kendilerine müteşekkiriz.
Bu ziyaretin böyle önemli bir zamanda gerçekleştiğini ifade etmek isterim. Kafkaslar'da bütün bu olup bitenlerden sonra tekrar çok yakın bir istişare içerisinde olduk, bugün her şeyi gözden geçirdik. Gördük ki her konuda Azerbaycan ve Türkiye aynı istikamette düşünmektedir ve büyük bir dayanışma içerisindedir.
Bu ziyaretiniz bu dostluğumuzu, kardeşliğimizi bir kez daha güçlendirmiştir, kuvvetlendirmiştir.
Size bir kez daha hoş geldiniz diyoruz. Bütün Azerbaycanlı kardeşlerimize, Türk kardeşlerinin muhabbetlerini, sevgilerini ve selamlarını sunuyorum ve kadehimi sizin başarınız için kaldırıyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı