24 Kasım Öğretmenler Günü Vesilesiyle Yaptıkları Konuşma

24.01.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:

Türkiye'nin 81 Vilayetinden Buraya Gelen Saygıdeğer Öğretmenler,
Değerli Konuklar,
24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, bu itibarlı mesleğin değerli mensuplarıyla biraraya gelmekten büyük bir mutluluk duyuyorum.
Hoş geldiniz. Sizlere sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.
Öğretmenler Günü dolayısıyla hem sizleri dinlemek, fikirlerinizi paylaşmak, hem de güzel bir gelenek oluşturmak amacıyla böyle bir faaliyeti gerçekleştiriyoruz.
Sözlerimin başında büyük bir fedakârlıkla görevini yapan öğretmenlerimizin gayretlerini takdir ettiğimi vurgulamak istiyorum. Bütün öğretmenlerimizle gurur duyuyoruz.
Atatürk'ün Başöğretmen unvanını kabul ettiği tarih olan 24 Kasım'ın Öğretmenler Günü olarak kutlanması, milletimizin, öğretmenlere verdiği değerin bir göstergesidir.
Bu kutlamalar, aynı zamanda öğretmenlerin devlet ve millet hayatındaki özel konumunu da en iyi şekilde ortaya koymaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin modern ve müreffeh bir ülke olarak bugünlere gelmesinde şüphesiz en büyük pay, fedakâr öğretmenlerimizindir.
Bugünkü gücümüzün öğretmenlerimizin eseri olduğunun bilincindeyiz. Ülkenin geçmişinde ve bugününde sizlerin izi vardır, emeği ve birikimi vardır. Türkiye'nin geleceği de sizlerin ellerinizdedir.
Yeni nesilleri yetiştirerek, ülkemize karşı görevinizi en iyi şekilde yapıyorsunuz. Hem de imkansızlıklara rağmen yapıyorsunuz. Sizler, bir kısmı gerçekten çok zor bölgelerde görev yapan arkadaşlarsınız. Hepinize gerçekten minnettarız.
Türkiye'nin geleceği ellerinizde, yetiştirdiğiniz "fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesillerle şekillenmektedir.
Türkiye özverinizle, gayretlerinizle yarınlara güvenle hazırlanmaktadır.
Bu öyle büyük, asil ve sonsuz mutluluk veren bir iştir ki, değeri hiçbir şeyle ölçülemez. Bu çabaların hepsinin kutsal olduğuna inanıyorum.
Sizler için ne yapılsa azdır, hakkınızı ödemek de gerçekten zordur.
Konuşmalarımda hep söylüyorum; eğitime yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır ve yatırımların en iyisi de eğitime yapılan yatırımdır.
Öğretmenlerimizin yeni nesilleri, sorumluluk duygusu gelişmiş, güzel ahlâklı, teknolojiyi kullanan, araştıran, okuyan, hayatı seven iyi nesiller olarak yetiştirmeleri, hakikaten geleceğe yapılan en büyük yatırımdır.
Her ülkenin gelişmesi, ilerlemesi, insanlarının potansiyelini harekete geçirebilme gücüne bağlıdır. Bunu sağlayacak olan ise nitelikli eğitimdir, eğitimin temel direği de öğretmenlerdir. Barakada eğitim verebilirsiniz ama, eğer öğretmenler gerçekten iyi ise, öğretmenler özverili ise oradan iyi yetişmiş nesiller çıkar. Bazen binalar çok iyi olabilir ama, eğer öğretmenlerin motivasyonu yoksa, öğretmenler kendilerini iyi hissetmiyorlarsa, o zaman yetişmiş nesiller de iyi olmayacaktır. O nedenle eğitimin direği öğretmenlerdir.
Öğretmenler, insandan başlayarak toplumu, hayatı ve dünyayı değiştirme gücü taşıyan bilge ve fedakâr kişilerdir.
Esasen öğretmenlik bir sevgi ve fedakârlık mesleğidir. Sizler de ülkenin dört bir yanındaki diğer öğretmenlerimiz gibi, bunu en güzel şekilde, büyük bir sorumlulukla yapıyorsunuz.
Değerli Öğretmenler,
Bu birlikteliğimizi fırsat bilerek bir hususun altını çizmekte yarar görüyorum.
Dünya artık eski dünya değildir. Her şey çok hızlı gelişmekte ve değişmektedir. Bilim ve teknolojideki ilerlemeler, yenilikler, tüm alanları olduğu gibi, eğitimi de etkilemektedir.
Ülkelerin günümüz dünyasında belirleyici rol oynamaları, nitelikli insan gücüne sahip olmalarına bağlıdır.
Belki izliyorsunuzdur, konuşmalarımda en çok vurgu yaptığım husus, iyi eğitilmiş nitelikli insan gücünün ne kadar önemli olduğudur. Bunun mimarları sizlersiniz.
Değişimlerin gerisinde kalmamak, gelecek nesilleri yeniliklere adapte etmek konusunda sizlere büyük sorumluluk düşmektedir.
Çocuk ve gençlerimizi bilgi toplumunun nitelikli bireyleri yapabilmek, eğitimdeki yatırımlarla birlikte, size sunulacak imkanlara bağlıdır.
Sizlerin bu süreçte, çağımızın eğitim anlayışının gereklerine de uygun şekilde, kendinizi sürekli yenileme ve geliştirme gayreti gösterdiğinizden eminim. Biraz önce her şeyin ne kadar hızlı değiştiğini söylüyordum, bu hızlı değişimi en yakından takip etmesi gerekenler muhakkak ki sizlersiniz. Sizlerin asla öğrencilerinizin, yetiştirdiklerinizin gerisinde kalmamanız gerekir. Belki anneler, babalar çocuklarının gerisinde kalabilirler -kalıyorlar da- ama, sizlerin asla kalmaması gerekir. O bakımından en önce kendisini yenilemesi, olup bitenleri takip etmesi, olup bitenlere kendisini adapte etmesi gerekenler de öğretmenlerdir.
Sözlerimin sonunda, sizleri misafir etmekten duyduğum mutluluğu bir kez daha vurgulamak istiyorum.
Sizlere ve şahsınızda tüm öğretmenlerimize milletim ve Devletim adına şükranlarımı sunuyorum.
Lütfen görev yerlerinizdeki arkadaşlarınıza, yakınlarınıza gittiğinizde sevgilerimi, saygılarımı, bu iyi dileklerimi iletin.
Tabii ki Milli Eğitim Bakanı başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'nın yöneticilerine de teşekkür ediyorum. Onlardan bir kez daha ricam; öğretmenlerin her türlü ihtiyaçlarını, her türlü beklentilerini en iyi şekilde, imkanlar dahilinde karşılamak için ne gerekiyorsa yapmalarıdır. Son yıllarda güzel gelişmeleri görmekten mutluluk duyuyorum. Şüphesiz ki beklentiler çok daha fazladır. Ama bunların hepsini karşılayabilmek konusunda -imkanların sınırlı olduğunu düşünürsek- önceliklerin öğretmenlere verilmesini sorumlu olan herkesten rica ediyorum.
Öğretmenler Günü'nde sizleri en içten duygularla tebrik ediyorum. Başarılar ve mutluluklar diliyorum.
Cumhuriyetimizin kurucusu, Başöğretmen Atatürk'ü, ebediyete intikal etmiş değerli öğretmenlerimizi ve eğitimcilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı