Kazan Devlet Üniversitesi'ni Ziyaret ve Sayın Cumhurbaşkanımıza Fahri Doktora Unvanı Verilmesi

15.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Kazan Devlet Üniversitesi'nde Fahri Doktora Unvanı Verilmesi Töreni'nde yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:
"Sayın Cumhurbaşkanı,
Sayın Rektör,
Sayın Öğretim Üyeleri,
Sevgili Öğrenciler,
Rusya Federasyonu'na yaptığım ziyaret vesilesi ile Tataristan Cumhuriyeti'nde bulunmaktan ve dünyanın en meşhur üniversitelerinden birisi olan Kazan Devlet Üniversitesi'ni ziyaret etmekten ve sizlerle beraber olmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Böyle bir Pazar sabahı burada, hep beraber olduğumuz için de sizlere çok teşekkür ediyorum.
Bugün gerçekten çok mutluyum. Çünkü dünyaca meşhur olan, Rusya Federasyonu'nun ikinci en eski üniversitesi olan Kazan Devlet Üniversitesi'nden fahri doktorluk unvanını almak benim için gerçekten büyük bir bahtiyarlıktır. Bundan dolayı başta Sayın Rektör olmak üzere, bütün değerli bilim adamlarına, bu kararı alanlara ve bana bu unvanı verenlere tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.
Kazan Devlet Üniversitesi'nin şöhretini tabii ki gelmeden, burayı görmeden de biliyordum. Bugün biraz önce müzeyi ve Üniversitenin tarihini, Üniversitedeki değerli bilim adamlarının buluşlarını inceleyince, görünce, daha geniş bilgi alınca gerçekten çok etkilendim. Böyle bir Üniversiteye Kazan'da, Tataristan'da sahip olduğunuz için ne kadar gururlansanız azdır.
Bu üniversite insanlığa sadece bilim tarihindeki önemli buluşlarla hizmet etmemiş, aynı zamanda dünya siyasi tarihinde çok önemli etkiler bırakan devlet adamlarını, siyasetçileri; Lenin gibi, yine dünya edebiyatının unutulmaz simalarından Tolstoy gibi değerli şahsiyetleri de öğrenci olarak bir zamanlar burada misafir etmiş ve eğitmiş. Bugün de aynı şekilde prestijini korumakta ve aynı şekilde bilim dünyasına, edebiyat dünyasına büyük katkılar sağlamakta. Özellikle Şarkiyat Enstitüsü Türkoloji bölümünde çok değerli Türkologları yetiştirmekte. Bundan dolayı da aynı değerini, önemini giderek korumakta ve güçlendirmektedir.
Türkiye ile Tataristan arasında bilim açısından tarihe dayalı ilişkilerimiz vardır. 17. yüzyılda Osmanlı şehirleri aslında Tatar bilim adamları için hep merkez olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti kurulurken de büyük Cumhurbaşkanımız, büyük Atatürk'ün en yakın arkadaşları arasında da çok değerli Tatar kökenli kültür adamları, ilim adamları olmuştur ve kendilerinin fikirlerinden Atatürk çok faydalanmıştır. Prof. Dr. Yusuf Akçura, kültür konularında daima Atatürk'ün değer verdiği kişilerin başında gelmiştir ve Türkiye Cumhuriyeti kurulurken kültür politikalarının oluşmasında kendisine en iyi danışmanlıkları yapmıştır. Yine Prof. Dr. Sabri Maksudi Arsal, Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu'nun kuruluşunda önemli roller oynamış ve bu alanlarda Türkiye'deki faaliyetlerin geleceğini şekillendirmiş çok değerli Tatar bilim adamlarından biridir.
Bugün de eğitim konularında, bilimsel araştırma konularında çok yakın faaliyetlerimiz vardır ve çok yakın işbirliğimiz vardır. Tataristan'dan birçok genç öğrencinin Türk üniversitelerinde eğitim alması ve orada tahsillerine devam etmeleri, bizleri çok mutlu etmektedir. Bu vesileyle şunu da söylemek isterim; özellikle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Tataristan ve Rusya arasındaki kurumlar arasında çok güzel çalışmalar söz konusudur. TÜBİTAK bu çerçevede Tatar bilim adamlarına 16 tane yeni ilave karşılıklı araştırmaları teşvik etmek için burs tahsis etmiştir.
Türkiye ile Rusya Federasyonu, Tataristan Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin her seviyede ileri gidiyor olmasından büyük bir kıvanç duyuyoruz, büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ve inanıyorum ki bu ziyaret ve bu toplantılar vesilesiyle her alanda çok boyutlu olarak ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz. Üniversiteler arasında, bilim adamları arasındaki ortak çalışmaların da bu ilişkilerde önemli bir rol almasını istiyorum.
Sayın Rektör,
Değerli Bilim Adamları,
Bir kez daha bana bu fahri doktora unvanını vermenizden dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bunun benim için çok büyük bir manevi değeri vardır ve daima bunun kıymetini takdir edeceğim. Bundan dolayı size şükranlarımı bir kez daha sunuyorum. Başarılar diliyorum, sağ olun."
Yazdır Paylaş Yukarı