Türk İşadamlarıyla Toplantı

12.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın Türk işadamlarıyla toplantıda yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:

"Değerli İş adamları,
Sayın Konuklar,

Sözlerime başlamadan önce hepinize sevgiler, saygılar sunuyorum. Bugün Rusya Federasyonu'nu kalabalık bir heyetle ziyaret ediyoruz. Heyetimizde çok değerli arkadaşlarımız, iş adamlarımız var. Ayrıca burada sürekli bulunanlar var. Dolayısıyla hep beraber bugün buradayız. Yine ayrıca böyle güzel bir otelde bu toplantıyı yapıyoruz. Bu otelin Türk iş adamları tarafından yapılmış olmasından gurur duyuyoruz.
Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkan'ının daveti üzerine bir devlet ziyareti yapıyoruz. Aslında bu ziyaret, ertelenmiş bir ziyarettir. Ama şimdi gerçekleşiyor. Ayrıca böyle kritik bir dönemde -dünyadaki ekonomik gelişmeleri dikkate aldığımızda- gerçekleşiyor olmasını yine önemli addediyorum. Burada birçok görüşmeler yapacağız, konuşmalar yapacağız her seviyede. Sayın bakanlarımız var, onlar kendi muhataplarıyla konuşacak. Kimi diplomatlarımız, teknisyenlerimiz; onlar yine güzel görüşmeler yapacaklar. Bu görüşmelerimiz hem siyasi içerikli olacak, yeri gelecek ekonomi içerikli olacak, yeri gelecek askeri-teknik konular olacak. Dolayısıyla, hem Cumhurbaşkanı Medvedev ile hem Sayın Başbakan Putin ile hem de Meclis başkanlarıyla teke tek ve heyetler arasında geniş bir alanda gayet açık, samimi görüşmeler yapacağız. Neler görüşeceğimizi eminim ki tahmin ediyorsunuz. Alt, üst başlıklarını zaten söyledik. Ama ben şunu kısaca söylemek isterim; Türkiye ile Rusya gayet açık, şeffaf ve samimi bir işbirliği içerisinde. Bunun geçmişi de var, birçok mutabakatlarımız var, imzaladığımız anlaşmalar var, ortak niyetler var. Bütün bunları çok boyutlu, güçlendirilmiş bir işbirliği olarak tarif ediyoruz. Buna yakışır da gelişmeler var. Bu gelişmelerde, devlet adamlarının, hükümetlerimizin, hepsinin büyük katkıları oldu ama, çok değerli iş adamlarının da çok büyük katkısı oldu bu noktaya gelmemizde. Aranızda görüyorum bazılarını, gerçekten çok emekler verdiler. Daha önceki gelişlerimde hep yakın istişarelerimiz oldu. Fikirlerinden çok faydalandım. Onları burada hep kullandığımda, hepsinin yankı yaptığını da gördüm. O bakımdan hep beraber bu noktaya gelmiş vaziyetteyiz. Aynı irade Rus tarafında da olduğu için de tabii ki bu noktaya gelinmiştir; tek taraflı olmaz.
Rusya da Türkiye'ye çok önem vermektedir. Rusya da Türkiye'nin dengeli ve dürüst politikalarını takdir etmektedir. Bölgemizde hem istikrar için, hem barış için, hem de ekonomik gelişme ve kalkınma için gayet ilkeli bir politika takip eden Türkiye'yi, Rusya da çok takdir etmektedir. Dolayısıyla bugün geldiğimiz noktada yeni bir aşamaya geçeceğiz. Zaten bir deklarasyon imzalayacağız. İmzalayacağımız deklarasyon çok boyutlu, güçlendirilmiş işbirliğinin yeni bir aşaması olarak tarif edilecek. Her alanda gerçekten güçlü iradeler var, resmi iradeler var. Şimdi, ticaretimize zaten baktığımızda Rusya bizim birinci ticaret ortağımız olmuş; 38 milyar dolarlık bir ticaret hacmi; bayağı büyük bir rakam. Bunun her ne kadar büyük bir kısmı, gaz ve petrolle ilgili olsa da yine diğer alanlarda da çok büyük faaliyetler var. Sizlerin gerçekleştirdiği yatırımlar burada çok takdir ediliyor ve büyük boyutlarda; işte herkesin ticari verilerini görüyorum burada. Diğer iş adamlarımızın, Türkiye'deki yatırımlarının giderek geliştiğini görmekten yine büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Önümüzdeki dönemde gaz ve petrolde büyük karşılıklı ortaklıklar söz konusu olabilir. Bütün bunları uzun süredir zaten konuşuyoruz. Enerji Bakanımız bütün bunların detaylarını muhataplarıyla görüşüyor. Sayın Başbakanımızın ziyaretleri karşılıklı yapıldı biliyorsunuz. Buralarda ele alınan bu konular detaylı bir şekilde ortak anlayışa ulaştırılmıştır. Şunu söylemek istiyorum; biz Rusya'nın değerini biliyoruz, Rusya da bizim değerimizi biliyor. Dolayısıyla karşılıklı çıkar, karşılıklı saygı çerçevesi içerisinde ilişkilerimizin güçlenerek geliştiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Bu her alanda; parlamentolar arasında, dostluk grupları arasında devam ediyor. Yine kültürel faaliyetler, 2007 yılında Türkiye'de ve Moskova'da karşılıklı kültür yılları kutlandı. İnşallah arzu ediyorum ki, Türkiye'de Rus kültür merkezi, Moskova'da Türk kültür merkezleri oluşsun. Bununla ilgili yine çalışmalar var. Heyetimizde çok değerli, ilim adamları, edebiyatçılarımız, onlar da var. Aslında ben her gezimizde uçağı muhakkak dolaşır ve herkesle uçakta da konuşurdum ama, bu yolculuk biraz kısa mesafeli olduğu için, burada da buluşacağımız için, onu yapmadık. Gerek yarın, gerek ertesi gün, hep beraber olacağımız için bu görüşmeleri detay detay sizlerle yapacağız. Sorunları biliyorum. Bu kadar güçlendirilmiş, bu kadar gelişmiş ilişkilerin yanında muhakkak ki sorunlar da olacaktır. Eğer iç ilişkileriniz gelişmediyse, ticaret hacminiz küçükse, yatırımlarınız dikkate gelmiyorsa, ilişkileriniz senede bir karşılıklı selamlaşma şeklindeyse, tabii ki problem de söz konusu olmaz. Ama ilişkiler o kadar gelişmiştir ki, çok boyutlu hale gelmiştir ki, o kadar grift hale gelmiştir ki, Türk iş adamları her alanda buraya mal satıyorlar. Onlar da Türkiye'de turizmden tutun da, petrol konularından tutun da, enerji konularına kadar her tarafta yatırım yapıyorlar. İlişkiler bu kadar geniş olunca pürüzler de olacak, çözülmesi gereken problemler de olacaktır. Bu çerçevede özellikle gümrük konusunda karşılaştığınız sıkıntıların tabii ki izahı da pek mümkün değildir. Bu kadar siyasi iradenin olduğu bir yerde bunların giderileceği kanaatindeyim. Onun için bunları görüşeceğiz.
Ayrıca ilişkilerimizde yeni bir boyuta ulaşmak için, özellikle ticarette yabancı parayı aradan çıkartmak için de çalışmalar yapıyoruz. Ben buraya gelmeden önce; Hazine Müsteşarı, Merkez Bankası Başkan ve yardımcıları, Dış Ticaret müsteşar yardımcıları, bunların hepsiyle toplantı yaptım. Bu konuyu da konuştuk. Kendi içimizde hazırlıklarımızı tamamladık. Zaten dış ticaretten sorumlu bakan arkadaşımız bu çalışmaları kendi bünyesinde yapmıştır. Dolayısıyla bütün koordinasyonu yaptık.
Ümit ediyorum ki Ruslar da bu işe müspet bakacaklardır. Sayın Başbakan Putin'in Davos'ta yaptığı konuşmaya bakarsanız, onların da bu yönde eğilimleri var. Bunları siyasi irade olarak ortaya koyduktan sonra altını doldurmak kolaydır. Bunun görüşmelerimizde ele alacağımız önemli konulardan birisi olduğunu burada ifade etmek istiyorum. Sıkıntıların gidirilmesi mümkündür. Ama üstünde çalışmak gerekir. Karşılıklı olarak birbirimizi anlamamız gerekir. Onlar niye bu tip problemleri çıkartıyorlar, onu anlamamız gerekir. İnanıyorum ki, siyasi iradeler olduğu sürece, karşılıklı samimiyet olduğu sürece, karşılıklı ilişkilerimizi güçlendirmek, daha da geliştirmek azmi olduğu sürece bütün bunlar da çözülür. Ben burada sözü size bırakıyorum. Sorunları sizler yaşıyorsunuz veya sizler karşı karşıyasınız. Çünkü iş yapan insan elini taşın altına koyuyor ve sorunlarla karşı karşıya. Veya sadece sorunları konuşmak için değil, potansiyeli de harekete geçirmek için yine görüşler çok önemlidir burada. Bütün bunlardan hep faydalanarak, yarınki görüşmelerimde dile getireceğim konuları tekrar tespit edeceğim. Hazırlıklarımızı yapmış olmamıza rağmen, sizin buradaki görüşleriniz de benim için çok değer ifade edecektir.
Tekrar hepinize sevgilerimi, muhabbetlerimi sunuyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı