TRT Avaz'ın Galasında Yaptıkları Konuşma

21.03.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Değerli Konuklar, Değerli Misafirler,
TRT'nin yeni kanalı, Avaz'ın yayına başlaması dolayısıyla düzenlenen bu törende, sizlerle beraber olmaktan, büyük bir mutluluk duyuyorum ve hepinize iyi akşamlar diliyorum.
Hemen sözümün başında, TRT yöneticilerine bu teşebbüslerinden dolayı da teşekkür ediyorum, hepsini tebrik ediyorum. Ayrıca tören dolayısıyla aramızda bulunan, Türk dünyasından değerli, başta tabiî büyükelçiler olmak üzere, diplomatları, değerli sanatkârları, bilim adamlarını, hepsini burada görmekten de yine ayrıca büyük bir mutluluk duyuyorum. Tabiî şimdi Türkiye'nin bütün sathına bu yayın yapılıyor. Ama sadece Türkiye'ye değil, 250 milyonluk Türk dünyasına, bütün Türk dünyasına bu yayın ulaşıyor. Dolayısıyla bugün hep beraberiz, bütün Türk dünyasıyla da beraberiz, bundan da büyük bir mutluluk duyuyorum.
Değerli Misafirler,
TRT bildiğiniz gibi, 1968 yılından bu yana Türk televizyonculuğunun hep öncüsü oldu. Değerli televizyoncular, hep TRT'den çıktı ve TRT de hep kendisini geliştirdi. Birçok kanalları oldu ve TRT bu kanallarla sadece Türkiye'ye değil, bütün dünyaya hitap eden büyük bir yayın kuruluşu. Sadece televizyon değil, radyo yayıncılığı da yapıyor. Ve bu bütün dünya tarafından takdir ediliyor. Büyük bir memnuniyet duyulacak konu şu ki, Türkiye'de TRT'nin başlattığı bu yoldan bütün özel televizyonlar, yine bu yayınlara katıldı. Bugün Türkiye çok sayıda, başta TRT olmak üzere, özel televizyonlarla televizyon yayıncılığı yapan bir ülke. Bu tabii Türkiye'de şeffaflığı arttırıyor. Türkiye'de demokrasinin kökleşmesine yol açıyor. Türkiye'de tartışmaların herkese ulaşacak şekilde yapılmasına neden oluyor. Ayrıca bütün milletimiz ne, nerede, nasıl oluyor, onu oturduğu yerden yakinen izleme imkânını buluyor. Yakinen izliyor ve neticelerin kararını verirken de birinci elden duyduğu bilgilerle her şeye karar vermiş oluyor. O bakımdan TRT başta olmak üzere bütün televizyon yayıncılığının Türkiye için çok değerli olduğunu burada vurgulamak istiyorum.
TRT'nin özellikle son günlerde yeni kanallarla yayın hayatını güçlendirmesi, ayrıca çok takdir edilecek bir husus. Geçenlerde yayına başlayan TRT 6 büyük bir ilgi gördü ve büyük bir takdir topladı. Aynı şekilde TRT'nin önümüzdeki günlerde, aylarda, yeni kanallarla dünyanın farklı dillerinde, farklı bölgelere yayın yapacağı haberini de TRT yönetimi, başta Genel Müdürü olmak üzere, bilgi verdiler. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyorum. Ve bundan dolayı da kendilerini kutluyorum.
Bu kanal, TRT Türk, TRT Avaz olarak yayın yapacak, bütün Türk dünyasına. Bana verilen bilgiye göre, 27 ülkeye, Avrasya başta olmak üzere Orta Asya Balkanlar, Ortadoğu, bütün aklımıza gelen, Türk unsurunun olduğu, ortak kültürümüzün, ortak değerlerimizin olduğu, birbirimize çok yakın hissettiğimiz, bütün büyük bir toplulukla bizi buluşturacak. O bakımdan Avaz, ses, bütün bu bahsettiğim geniş bir coğrafyada, en az 250 milyon kişinin bildiği bir kelimeyi, ses, onu kendisine isim seçmiş. İnanıyorum ki, çok büyük bir takdir toplayacaktır. Bu aynı zamanda bütün bu geniş coğrafyayı birbirine hislerle duygularla bağlı olan bu coğrafyayı, çok daha birbirine bağlayacak, ortak dili çok daha geçerli hâle getirecek ve hepimizin, birbirimizle iletişimini, birbirimizle haberleşmesini, kolaylaştıracak. Bunun uzun vadeli çok büyük bir hizmet olduğu inancındayım. Bundan dolayı gerçekten, bunu düşünenleri, hayata geçirenleri tebrik ediyorum. Ama çok sevindirici olan bir şey şu: Bunun böyle çok güzel bir günde başlaması. Türk dünyasında, her tarafta hep beraber kutladığımız Nevruz gününde; Baharı bize müjdeleyen, bereketi ve bolluğu müjdeleyen, güzel haberleri müjdeleyen, böyle bir Nevruz bayramında, böyle bir yayının başlaması, ayrıca hepimizi çok derinden mutlu etmiştir. Bu vesileyle bütün Türk dünyasının, bütün İslam dünyasının, çok geniş bir coğrafyanın, Orta Asya'nın en Doğu kıyısından bütün Hazar çevresinden, İran'dan, Tacikistan'dan, Rusya'dan, Balkanlar'dan, Ortadoğu'dan, her taraftan, Nevruz'un bugün büyük bir mutlulukla sevinçle kutlandığını görüyoruz. Barışı getiriyor, huzuru getiriyor, kardeşliği getiriyor. Ama aynı zamanda geleneksel olarak bereketi getiriyor. Ve bize çok güzel şeyleri müjdeliyor. Böyle günde TRT bize yeni bir müjdeyi vermiş oldu. Bütün 250 milyon insana ulaşacak ve birbirini gönülden bağlayacak olan bir yayını başlatıyor. Bunun da hayırlı olmasını temenni ediyorum. Başarılar diliyorum. Bu vesileyle hepinize de sevgilerimi sunuyorum. Tabiî bütün kalbimle, bütün 250 milyon kişiye de demin saydığım bütün ülkelerdeki gönüldaşlarımızı, buradaki soydaşlarımızı, birbirimize yakın hissettiğimiz herkesi de gönülden kucaklıyorum ve herkese selamlar, sevgiler sunuyorum. Başarılar diliyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı