Kırgızistan Cumhurbaşkanı Bakiev Tarafından Onuruna Verilen Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

27.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Sayın Cumhurbaşkanı, Urmattu (Hürmetli) Kardeşim,
Değerli Konuklar,
Nazik davetinize icabetle, ülkelerimiz arasındaki yakın ve samimi dostluğun bir ifadesi olarak tabiat harikası ülkenizde bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.
Farklı ve uzak coğrafyalarda yaşıyor olsak da, kahraman Manas'ın Semetey'e, onun da Seytek'e devrettiği onurlu yaşam ülküsünü muhafaza eden bağımsız Türk ve Kırgız halkları, kökleri tarihin derinliklerine dayanan sağlam kardeşlik bağlarıyla birbirine bağlıdırlar.
Bu çerçevede, siyasi ilişkilerimizin iki kardeş millet arasında olması gerektiği gibi pürüzsüz şekilde ilerlediğini görmekten büyük memnuniyet duyuyorum.
Güzel ülkenizde öğrenci, öğretmen, işçi, işadamı olarak yaşamakta olan vatandaşlarımızın oluşturduğu Türk toplumu, bugüne kadar hayata geçirdikleri üniversiteler, okullar, fabrikalar, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ve alışveriş merkezleriyle kardeş Kırgızistan'ın ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaya devam etmektedirler.
Türk işadamlarının yatırımlarına paralel olarak ticaret hacmimiz de memnuniyet verici bir artış göstermiş ve 240 milyon dolara ulaşmıştır.
Çeşitli kurumlarımız vasıtasıyla Kırgızistan'ın ekonomik ve toplumsal kalkınma yolundaki atılımlarını destekliyoruz. Nitekim, Türkiye'nin kalkınma desteği verdiği ülkeler arasında Kırgızistan ilk sıralardadır.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Türkiye Kırgızistan'ın bağımsızlığından bu yana kaydedilen gelişmeleri yakından ve dikkatle takip etmektedir.
Ülkenizin ilerlemesine, Kırgız halkının refahının, esenliğinin arttırılmasına vermekte olduğumuz desteği sürdürmeye kararlıyız.
Zat-ı Devletlerinin liderliğinde demokrasi ve istikrar yolunda ilerleyen çağdaş Kırgızistan'ın elde edeceği başarılarla, uluslararası toplum içinde kazanmış olduğu özgür, ilerici ve saygın konumu muhafaza edeceğine inanıyorum.
İstikrar ve kamu düzeninin korunması kadar demokratik ve çoğulcu kurumların geliştirilmesinin önemini ve çağdaş devletler için vazgeçilmezliğini müdrik olarak, 23 Temmuz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sulh ve adalet içinde gerçekleşmesini temenni ediyorum.

Urmattu Kardeşim,
Değerli Konuklar,
Türkçe konuşan ülke ve topluluklar arasındaki bağların kuvvetlenmesine yönelik gayretlerimizi sürdürmeliyiz.
Bu vesileyle, hiç şüphesiz öncelikle çaba ve çalışmalarını örnek almamız gereken Türk Dünyası'nın büyük yazarı ve seçkin düşünürü kıymetli diplomat Cengiz Aytmatov'u saygıyla anmak istiyorum.
Eserleriyle, Kırgız edebiyatının tanıtılmasına, Türkçe konuşan ülke ve topluluklar arasındaki bağların geliştirilmesine önemli katkılarda bulunan merhum Aytmatov'un, tamamı Türkiye Türkçesine çevrilmiş olan kitaplarının, sadece Türk dünyasında değil tüm dünyada, gerek edebiyat alanındaki üstün yeteneği, gerek insani yönüyle her zaman hatırlanacak olmasını bilmek de elbette gurur vericidir.
Ülkelerimiz arasındaki "Altın Köprü"yü simgeleyen Kırgız-Türk Manas Üniversitesi'nin, Cal Kampüsüne "Cengiz Aytmatov" adını vermiş olması da bu bakımdan son derece anlamlı ve önemlidir.
Böylece, Manas Üniversitesi, kurulduğu 1995 yılından bu yana müşterek geleceğimize faydalı nesiller yetiştirmeyi sürdürme yönündeki arzu ve iradesini merhum Aytmatov'un ismiyle özdeşleştirmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Dünya artık hakların kaderlerinin kuvvetle birbirine bağlandığı yeni bir döneme girmiştir. Küreselleşmenin bir sonucu olarak, siyasi ve ekonomik gelişmeler istisnasız tüm bölgeleri ve ülkeleri kısa sürede etkileyebilmektedir.
Bizler de, kardeş ülkeler ve milletler olarak, işte bu nedenle, karşılıklı dostluk, işbirliği ve dayanışmamızı güçlendirmek için elimizdeki imkanları seferber etmeliyiz.
Zat-ı Devletleriyle ilk tanıştığım 6 Mayıs 2005 tarihindeki görüşmemizdeki ifadelerinizde, Kırgız halkının hak ettiği müreffeh, demokratik, çağdaş ve kalkınmış bir devletin özlemini gözlemlemiştim.
Açıkça söyleyebilirim ki, bu azim ve kararlılığınızın hiç değişmemiş olduğunu müşahede etmekten memnuniyet duydum.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Türk-Kırgız dostluğunu güçlendiren desteğinizden ve ziyaretim sırasında şahsıma ve heyetime gösterilen içten misafirperverlikten dolayı teşekkürlerimi ifade ediyorum.
Ziyaretimin, Türkiye ile kardeş Kırgızistan arasındaki yakın ilişkilere ivme kazandıracağına olan inancım tamdır.
Bu vesileyle, kadehimi, Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğuna, Kırgız kardeşlerimizin esenliğine, milletlerimizin müreffeh geleceğine ve ebedi Türk-Kırgız dostluğuna kaldırıyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı