Tacikistan Cumhurbaşkanı Sayın Rahman Tarafından Onuruna Verilen Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

29.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanımızın, Tacikistan Cumhurbaşkanı Sayın İmamali Rahman tarafından onuruna verilen akşam yemeğinde yaptıkları konuşma aşağıda sunulmaktadır:

"Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,
Kıymetli Konuklar,
Dost ve kardeş Tacikistan'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Türkiye'nin candan dostu Cumhurbaşkanı Sayın İmamali Rahman'ın şahsında tüm Tacikistan yöneticilerine, şahsıma ve heyetime gösterdikleri içten misafirperverlikten dolayı teşekkürlerimi ifade ediyorum.
Türkiye ve Tacikistan, sahip olduğumuz köklü ilişkilerin ve sağlam işbirliğinin her alanda daha da güçlendirilmesini ve ileriye taşınmasını karşılıklı olarak samimiyetle arzulamaktadırlar.
Tacikistan'ı ziyaretim vesilesiyle, münasebetlerimizin, milletlerimizin müşterek menfaatleri doğrultusunda çeşitlendirilmesi ve kuvvetlendirilmesi yönündeki irademizi bir kez daha teyit etmiş bulunuyoruz.
Tacikistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bugüne kadar geçen süre zarfında ikili ilişkilerimiz süratle gelişmiş ve olgunlaşmıştır.
Ülkemiz, geçmişte olduğu gibi gelecekte de, sağlam ve güvenilir bir dost ve kardeş ülke olarak Tacikistan'ın yanında yer almayı sürdürecektir.
Siyasi ilişkilerimiz mükemmel düzeydedir.
Somut işbirliği imkanlarının mevcudiyeti, ekonomik ve ticari bağlarımızın ve işbirliğimizin geleceği açısından ümit vaat etmektedir.
İşadamlarımızı ve sanayicilerimizi her fırsatta Tacikistan'a yatırım yapmaya davet ediyoruz.
Böylece karşılıklı yararlar temelinde ekonomik ilişkilerimizin çok yönlü ve kapsamlı olarak gelişeceğine inanıyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli Misafirler,
Tacikistan'ın ekonomik kalkınma ve toplumsal huzur yönünde katettiği mühim mesafe, bizlere şüphesiz mutluluk ve kıvanç vermektedir.
Tacikistan'ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana barış ve istikrar yolunda gerçekleştirdiği atılımları hep birlikte ve takdirle takip ediyoruz.
Tacikistan, bu hamleleriyle, halklarına huzur ve refah ortamı sunmak isteyen diğer bölge ülkelerine de esasen güzel ve yapıcı bir örnek teşkil etmektedir.
Milletlerimizin birbirine karşı beslediği, tarihi ve kültürel yakınlığa dayanan samimi sevgi hisleri, ilişkilerimizin ve işbirliğimizin tüm yönleriyle geliştirilmesi bakımından sağlam bir temel oluşturmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Tacikistan'da, Orta Asya'nın çekim merkezi haline gelmek için gerekli potansiyelin mevcut olduğuna inanıyoruz.
Türkiye'nin Tacikistan'a bakışı bu yöndedir.
Bu potansiyeli harekete geçirmek için, elbirliği içinde çalışmamız, işbirliğimizi ilerletmemiz, ilişkilerimize daha da ivme kazandırmamız gerektiğine inanıyorum.
Zira, samimi kanaatim, dost ve kardeş ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin parlak bir geleceğe sahip olduğudur.
Tarih boyunca ilham aldığımız büyük düşünür ve şair Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin insanlara sevgide güneş, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi olmayı öğütleyen dizelerinin ülkelerimiz ve milletlerimiz arasındaki ilişkilere bundan sonra da rehber olacağından şüphe duymuyorum.
Ziyaretimin, kadim dostluk ve işbirliği münasebetlerimizi ve işbirliğimizi daha da kuvvetlendireceğine olan inancımı teyit ediyor, Zat-ı Devletlerine sağlık ve mutluluk, dost ve kardeş Tacik halkına huzur, refah ve esenlikler diliyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı