Atatürk Alatoo Üniversitesi'nde Yaptıkları Konuşma

28.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Rektör,
Değerli Öğretim Üyeleri,
Değerli Öğrenciler,
Bugün bu üniversitede bulunmaktan, bu üniversitenin ek binalarının açılışını yapmaktan büyük bir memnuniyet ve büyük bir kıvanç duyuyorum. Kırgızistan, bizim ata yurdumuzdur. Dolayısıyla Kırgızistan topraklarında bulunduğum süre içerisinde kendimizi evimizde ve ata yurdumuzda hissettik ve burada bize bütün Kırgız makamları çok büyük misafirperverlik gösterdi. Burada bulunduğumuz süre içerisinde de gerçekten çok güzel şeylere hep şahit oluyoruz. Bir tarafta Sayın Cumhurbaşkanı Bakiyev, Sayın Başbakan, Meclis Başkanı ve diğer yetkililerle çok güzel görüşmeler, konuşmalar yaparken; diğer yandan da birçok ekonomik ve sosyal, kültürel faaliyetlere iştirak ettim. Dün Türk iş adamlarının yaptığı büyük bir yatırımın temelini atarken, bugün de eğitim alanında, kültür alanında Türkiye ile Kırgızistan arasındaki işbirliğinin en güzel örneklerinden birisi olan Atatürk Alatoo Üniversitesi'nin ek binalarının açılışını yapıyoruz. Bir kez daha ifade ediyorum, bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu ziyaretimde benimle beraber olan değerli bakanlar, değerli milletvekilleri, onlar da gerçekten bu faaliyetlerden büyük kıvanç duyuyorlar.
Şu bir gerçek ki: Bizler ayrı ülkelerde olsak da, ayrı devletlerimiz olsa da, aynı milletin parçalarıyız. Atalarımız aynı, kültürlerimiz, özümüz aynı. Bugünkü modern dünyada ayrı ayrı devletlerin içinde yaşarken de, büyük bir dayanışma gösterebiliriz, işbirliği gösterebiliriz, birbirimizi her alanda destekleyebiliriz. Bugün bu gerçekleşiyor, bundan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Türkçe konuşan devletler olarak hep beraberiz. Zirve toplantıları yapıyoruz; Cumhurbaşkanları seviyesinde, hükümetler seviyesinde. Meclislerimiz, parlamentolarımız bir araya geliyor Parlamenterler Asamblesi çerçevesinde. Kültürel faaliyetler, turizm faaliyetleri, eğitim faaliyetleri, ekonomik faaliyetler bütün bu işbirliğinin, dayanışmanın çok güzel örnekleridir.
Bu üniversite 1996 yılında kurulmuş, Sayın Rektör biraz önce özetledi. Demek ki, 13 yıldır Kırgızistan'da, sadece Kırgız gençlerine değil, bütün bu bölgenin insanlarına hizmet veriyor. 13 sene başarıyla çalışma hayatını devam ettiriyor ve gördüğümüz gibi büyüyerek, genişleyerek. Bugün 13 sene sonra bu güzel binanın açılışını yapmak, burada yeni fakülteler, yeni bölümler açıldığını görmek ve yeni öğrencilerle tanışmak bizler için gerçekten büyük bir kıvançtır. Bu salona çıkarken sınıfları ziyaret ettim aşağıda ve orada gördüğüm standarttan, orada gördüğüm seviyeden de büyük bir memnuniyet duydum, sizleri tebrik ediyorum.
Önemli olan sadece üniversite, okul açmak değil. Önemli olan eğitimde başka üniversitelerle, başka okullarla büyük bir yarış içerisinde olmaktır. Ve bu yarışta herkes birbirini geçmek için uğraşmalı. Bu yarış, herkesin daha iyi eğitim standardı yakalamasına sebep olmalı, vesile olmalı. Bu yarışta Atatürk Alatoo Üniversitesi'nin de önemli bir yeri olduğunu öğrenmek yine beni çok memnun etmiştir. Bu üniversiteden mezun olanların dört lisan biliyor olması ve bunların ikisinin öz lisanlarımız Kırgızca ve Türkçe olması, diğer ikisinin Rusça ve İngilizce olması gerçekten çok güzel.
Değerli Gençler, değerli öğrenciler; gördüğüm kadarıyla üniversitenin yönetimi ve hocalarınız, profesörler, ilim adamları, sizler için, sizi iyi yetiştirmek için, hiç bir şeyi eksik etmiyorlar. Siz de hem burada ilim öğreneceksiniz, en iyi şekilde yetişeceksiniz, hem de biraz önce sunduğunuz güzel kültürel programlarla kültür alanında, sosyal alanda da kendinizi geliştireceksiniz. Mezun olduğunuzda önce ailelerinize, daha sonra ülkenize, Kırgızistan'a ve diğer ülkelerden gelenler de kendi ülkelerine en büyük hizmeti sunacaklardır. Sizler ne kadar iyi yetişirseniz ülkeleriniz de o kadar çok bundan fayda elde ederler. Şunu unutmayalım ki: Bir ülkenin geleceği gelecek nesillerinin elindedir. Gelecek nesillerin karakterli, bilgili, vatansever, ülkesine bağlı ama, aynı zamanda dünyanın bütün değerlerini tanıyan, dünyanın bütün değerleriyle tanışık, barışık ve bütün dünyada olup bitenleri rahat takip edebilen, yeri geldiğinde hem kendi ülkesinde, hem dünyanın başka ülkelerinde iş bulabilen, çalışabilen ve kendini ispat edebilen gençler olması gerekir. Onun için de bu dönemler çok önemlidir. Burada geçen sürenizi en iyi şekilde değerlendirin. Hocalarınızın öğrettikleriyle yetinmeyin. Bugünkü dünyada internet aracılığıyla, iletişim teknolojisinin getirdiği imkânlarla dünyanın bütün kütüphanelerine ulaşabilirsiniz. Bu imkânlar bu üniversitede var. Dolayısıyla kendinizi çok iyi yetiştirebilirsiniz. İnanıyorum ki, buradaki eğitim süreci bu şekilde olmaktadır. Sizler herhalde burada sadece "nasıl öğrenilir" diye öğretmiyorsunuz, "dünyanın diğer kaynaklarına nasıl ulaşılır", bunu da burada öğretiyorsunuz. Dolayısıyla buradaki öğrenciler Moskova'daki kütüphanelerden de İstanbul'daki kütüphanelerden de, Washington'daki kütüphanelerden de faydalanabilir hale geliyorlar. Çünkü onların dilini öğrendikten sonra bu mümkündür. Bir kez daha emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Buraya destek veren herkesi tebrik ediyorum ve sizlere başarılar diliyorum. Öğrencilerinize de gelecekte çok parlak, aydınlık günler ve yıllar temenni ediyorum.
Ayrıca Kırgız makamlarına başta Cumhurbaşkanı, Başbakan, hükümet, değerli yöneticiler, temsilciler, sorumlular olmak üzere herkese de teşekkür ediyorum. Türk eğitim kurumlarına da, -gerek resmi olsun, gerek özel sektörümüzün, vakıflarımızın ve sivil toplum örgütlerimizin olsun- bu güzel çalışmalara verdiği destekten dolayı, duyduğu güvenden dolayı, -sizler güven duymasanız, bu imkânı sunmasanız o zaman bu faaliyetler de gerçekleştirilemez- bir kez daha hepinize teşekkür ediyorum. Sizlere de değerli öğrenciler, kıymetli gençler, hayat boyu başarılar diliyorum, sağ olun.
Yazdır Paylaş Yukarı