Singapur Cumhurbaşkanı Sayın S. R. ve Eşi Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

10.06.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanı,
Zat-ı Devletleri'ni, muhterem eşinizi ve beraberinizdeki değerli heyet üyelerini şahsım ve eşim adına en dostane duygularımla selamlıyorum.
Türkiye'ye hoşgeldiniz.
Bu tarihi ziyaretiniz birçok açıdan özel anlam ve önem taşıyor:
Öncelikle, Singapur'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk kez bir resmi ziyaret gerçekleştiriliyor olmasından tabiatıyla büyük sevinç ve kıvanç duyuyoruz.
Bunun da ötesinde, bu mühim ziyaretinizin dost ülkelerimiz arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 40. yıldönümüne denk gelmesi ayrıca memnuniyet vericidir.
Aradan geçen 40 yıllık zaman dilimi içinde, Türkiye ile Singapur kuvvetli ve kalıcı işbirliği münasebetleri tesis etmişler, ülkelerimizi ve halklarımızı birbirlerine bağlayan karşılıklı dostluk duygularımız pekişmiş, aramızdaki coğrafi mesafe kalplerimizde ve zihinlerimizde giderek ortadan kalkmıştır.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Bugün, Türkiye ve Singapur, çağdaş değer, ilke ve idealler etrafında birleşen, Batı ve Doğu'nun kültürel zenginliklerini harmanlayan barış ve hoşgörü geleneğinin hakim kılınması için samimiyetle çaba sarfeden iki dost ülkedir.
Aynı şekilde ülkelerimiz, bölgelerinde ekonomik açıdan birer cazibe merkezi konumundadır.
Aramızdaki bu benzerliklerden ve bütünleyici özelliklerden güç alarak, ilişkilerimizi karşılıklı çıkarlarımıza en iyi şekilde hizmet edecek güçlü bir ortaklığa dönüştürebileceğimize içtenlikle inanıyorum.
Az önce gerçekleştirdiğimiz verimli ve faydalı temaslar vesilesiyle, bu istikametteki kuvvetli irade ve kararlılığımızı teyit etmiş olmaktan mutluluk duydum.

Esasen, müşterek çaba ve çalışmalarımızla, işbirliğimizin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel her alanda daha da ileriye taşınması istikametinde katettiğimiz mesafe memnuniyet vericidir.
Mükemmel siyasi ilişkilerimize paralel olarak, ekonomik ve ticari işbirliğimiz her geçen sene daha da gelişmektedir.
Türkiye'yi yakından tanıyan, Zat-ı Devletleri Değerli Dostumun ilişkilerimizin çeşitlendirilmesine ve derinleştirilmesine yapacağı katkılara şahsen büyük önem veriyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Ziyaretiniz, küresel ve bölgesel ölçekte ülkelerimizi yakından ilgilendiren önemli gelişmelerin yaşandığı bir döneme rastlamıştır.
Gerçekleştirdiğimiz ufuk turu sırasında, Zat-ı Devletlerinin engin tecrübesinden süzülen değerli görüşlerini büyük bir dikkatle dinledim.
Uluslararası ve bölgesel konulardaki yaklaşımlarımızın birçok alanda örtüştüğünü memnuniyetle gözlemledim.
Asya'nın yükselişinde Singapur'u önemli ve öndegelen aktörlerden biri olarak görüyoruz.
Ülkenizin kısa süre içinde gerçekleştirdiği ekonomik ve sosyal dönüşüm, bölgenizdeki diğer ülkeler için de bir örnek ve ilham kaynağı teşkil etmektedir.
Günümüzün dünyasında barış, istikrar ve güvenliğin bölünmezliği bir vakıadır.
Bunun ışığında, dış politikamızın öncelikli hedefi, bölgemizde ve küresel düzeyde dünya milletlerinin refah içinde gelişmelerini sağlayacak barış ve istikrar ikliminin oluşturulmasına ve sürdürülmesine imkanlarımız ölçüsünde destek vermek ve kaktı sağlamaktır.
Türkiye, bu düşünceyle ASEAN bütünleşmesini desteklemekte ve Birlik ile ilişkilerini işbirliğine dönüştürmeyi hedeflemektedir.
Singapur'un bu doğrultuda ülkemize vereceği destek için müteşekkiriz.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Bu önemli ziyaretiniz, Zat-ı Devletleri'ni yakından tanımam ve dostluk ilişkilerimizi pekiştirmemiz için güzel bir fırsat teşkil etmiştir.
Türkiye'deki yoğun temas ve görüşmelerinizin en iyi şekilde geçeceğini, Singapur'a güzel ve sıcak hatıralarla döneceğinizi ümit ediyorum.
Bugün ikili ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmış, işbirliğimizin daha da ileriye taşınması için güçlü bir adım atmış bulunuyoruz.
Bu düşüncelerle, ülkelerimiz arasındaki dostluk ve işbirliği ilişkilerinin ulaştığı düzeyden duyduğum memnuniyeti yineliyor, Türkiye-Singapur ortaklığının yüksek potansiyeline olan kuvvetli inancımı teyit ederek, kadehimi Zat-ı Devletleri'nin ve muhterem eşinizin, sağlık ve mutluluğu, dost Singapur halkının esenlik ve refahına kaldırıyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı