Bitlis Eren Ünversitesi Temel Atma Töreninde Yaptıkları Konuşma

08.08.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Değerli Konuklar,
Çok Değerli Bitlisli Vatandaşlarım,
Bir kez daha hepinize sevgilerimi, muhabbetlerimi sunuyorum. Gerçekten mutluyum ve sevinçliyim. Hemen caddedin öbür tarafında yarım saat önce, Cemil Bey'in destekleriyle, katkılarıyla, önderliğiyle, Bitlis'e kazandırdığı güzel meslek lisesinin açılışını yaptık.
Şimdi caddenin bu tarafında da Eren ailesinin desteğiyle yükselecek ve bu bölgede parlayacak üniversitenin temelini atıyoruz. Bundan daha mutlu, daha kıvanç verici bir şey olamaz. Aslında Türkiye'de ne güzel şeylerin olduğunun, Türkiye'de gururlanmak için çok güzel vesilelerin olduğunun, bunlar açık ispatlardır.
Bitlis, demin kurtuluş merasimleri yapılırken söyledim, kadim bir şehir, tarihi bir şehir. Buradan ne ilim adamları ne alimler, fazıllar, kimler gelmiş kimler geçmiş. Bitlis'in meşhur medreselerinde birçok büyük insanlar yetişmiş. İnsanlığa ışık tutmuş, yol göstermiş. İyilik için onlara güzel tavsiyelerde bulunmuşlar.
Ama tarihi bir gerçek ki, tarih nasıl bazen bazı şeyleri aşındırıyorsa, bazen bazı bölgeler çok parlak, bazen de o parlaklığı gidiyor. Şimdi bu parlaklığın tekrar kazanılacağının işaretleridir. Ve arzu ederim, gerçekten görmek isterim ki, bu bölgede bütün illerimizdeki üniversiteler birbiriyle yarış içinde olur. Bu üniversitelerin avantajı var. Şundan, bir devlet üniversitesi ama, aynı zamanda bir ailenin de ismini taşıyor. Ve bu, Bitlisliler tarafından da arzu edilmiş. Bu, hem aile için büyük bir şereftir hem de Bitlis için çok büyük avantajdır. Bu üniversite için çok büyük bir avantajdır.
Bildiğim kadarıyla bir de Ağrı İbrahim Çeçen beyin isminin verildiği Ağrı üniversitesi var. Bunun dışındaki üniversiteler, aile isimlerini taşıyanlar vakıf üniversiteleridir. Tekrar söylüyorum, bu bir devlet üniversitesi ve yanında bir aile ismi taşıyor.
"Bitlisliler şanslıdır" dedim, kendi hemşehrileri kendisini ispat etmiş, aile kendisini ispat etmiş, buralara sığmamış. Türkiye sınırlarına bile sığmamış, Türkiye'nin önde gelen, hepimizin gurur duyduğu yatırımcılarından olmuş, büyük iş adamlarından olmuş bir aile, bu işe sahip çıkıyor. Biraz önce söylediniz, "Sağlığımız ve varlığımız devam ettiği süre içinde" dediniz. Biz, hepimiz, önce bütün Bitlisliler ve hepimiz, sizin sağlığınızın, varlığınızın daim olmasını, varlığınızın daha da artmasını isteriz. Varlığınızın artması, ekonomik faaliyetlerinizin artmasıdır. Ekonomik faaliyetlerinizin artması daha çok insan istihdam etmenizdir. Ekonomik faaliyetlerinizin çoğalması, daha çok üretim yapmanızdır. Daha çok ihracat yapmanızdır, daha çok vergi ödemenizdir. Türkiye'ye en büyük katkı bu.
Türkiye'nin en değerli ve en çok övündüğü kişileri tabii ki yatırımcılarıdır. Bunu açıkça söylüyorum. Onun için de daima iş adamlarımıza çok özel önem veriyorum. Yeri geldiğinde beraber oluyorum, yeri geldiğinde gezilerime özel davet ediyorum. Yeri geldiğinde -ne gerekirse- her türlü desteği de veriyorum. İşte bunun için, işte gördüğümüz bu üniversitelerin çok daha hızlı yükselmesi için.
Şimdi birçok yerde üniversite kuruldu. Hükümeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Bakanlığı, YÖK yönetimini, hepsini tebrik ediyorum. Şimdi bunların en kısa süre içerisinde ama, üniversiteye yakışır şekilde yükselmeleri gerekir.
Bitlis Eren Üniversitesi'nin Bitlis'e çok büyük katkıları olması gerekir. Buraya sadece eğitim vermeyi değil, buranın kültürünü, sosyal hayatını, ekonomisini hepsini değiştirmesi gerekir. Sadece Bitlis'in değil, bölgenin ekonomik faaliyetlerine öncülük yapması gerekir. Burada ne öne çıkacaktır, buranın üstünlüğü nedir? Bunu keşfedecek ve bunu gösterecek.
İş hayatıyla, sanayiiyle, tüccarıyla, ziraatçılarıyla hepsiyle beraber olacak, yeri geldiğinde. Ve aynı zamanda kalkınmanın lokomotifi olacak, her türlü kalkınmanın. Sadece ekonomik kalkınmanın değil sosyal kalkınmanın da lokomotifi olacak. Şimdi burada iddialı hep konuştuk.
Atatürk'ün Şark niversitesi arzusu ve buna Bitlis Eren Üniversitesi talip. Bu da kolay değil, bu da büyük bir hem şeref hem sorumluluk. Dolayısıyla bunun en iyi şekilde yükselmesi, bunun akademik kadrolarının en iyi şekilde oluşması ve Üniversitenin kendisine en iyi misyonu dikkatli bir şekilde çizip, hedefini ona göre tespit edip ve bunu adım adım gerçekleştirmesini istiyoruz.
Dün yeni üniversitelerin rektörlerini davet ettim ve onlarla 2,5 saatlik bir toplantı yaptım. Hepsini tek tek dinledim. Bitlis Eren Üniversitesi'nin değerli rektörünü de dinledim. Hedeflerini gayet net gördüm. Kendisinin bilgisi, tecrübesi de inanıyorum ki bu hedefi gerçekleştirmeye imkân verecektir. Ben tekrar başarılar diliyorum. Sizlere teşekkür ediyorum.
Demin Cemil beyin orada söylediğim şeyi tekrarlayarak sözümü bitiriyorum. Hayırlı işlerde yarış var burada, ne güzel, ne mutlu. Nihayetinde herkes gelip gidecektir ama, isimleriniz, aileleriniz yaşayacaktır. Çocuklarınız, torunlarınız, sizden bunu öğrenerek, onlar da aynı yolda devam edecektir. Ve diğer iş adamları da çok cesaretlenecektir. Siz teşvik ediyorsunuz. Kim bilir kaç kişi şimdi içinden geçiriyor. Eğer varlığı müsaitse, "Ben de şunu yapayım" diyor. Veya bazıları da "Ben de inşallah şu noktaya gelince, bunlar gibi olayım" diyor. O bakımdan da çok güzel örnek oluyorsunuz.
Bitlis'i de tebrik ediyorum. Her ilimizde gözükmüyor böyle. Uyarıyorum, illeri teşvik ediyorum, illerdeki iş adamlarını. Sizin içinizden çıkıp da kendini ispat etmiş, iş adamlarınıza, "İlinize sahip çıkın" diyorum. Bitlis'i bu bakımdan çok örnek bir şehir olarak gördüğümü bir kez daha ifade ediyorum. Hepinize başarılar diliyorum. Tebrik ediyorum ailenizi Ahmet Bey. Çünkü onların da desteği olmasa, onların da sizin bu kararınıza katılımları olmasa, mümkün olmaz bu tip büyük kararlar. O bakımdan onları da tebrik ediyorum.
Hayırlı olsun uğurlu olsun diyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı