Fransa Senatosu Başkanı Larcher'in Onurlarına Verdiği Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

08.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Senato Başkanı,
Değerli Senatörler,
Değerli Misafirler,

Fransa'da Türkiye Mevsimi vesilesiyle, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin resmi davetlisi olarak Paris'te bulunmaktan büyük birmemnuniyet duyuyorum.

Kısa bir süre önce Türkiye'de misafir ettiğimiz Senato Başkanı Sayın Gérard Larcher'ye nazik yemek daveti için teşekkür ediyor, sizlerle tarihi Lüksemburg Sarayı'nda biraraya gelmekten bilhassa keyif duyduğumuzu da ayrıca vurguluyorum.

Türkiye ile Fransa köklü ve zengin ilişkilere sahip dost ve müttefik iki ülkedir. Siz uzun ve çok güzel konuşmanızda bunun detaylarını verdiniz. Gelecekle ilgili beklentileri, işbirliğimizi, samimi kanaatlerinizi bizimle paylaştınız. Onun için ben uzun bir konuşma yapmak istemiyorum. Ama söylediğiniz şeylerin hepsine katıldığımı, bundan dolayı da size tekrar teşekkür ediyorum. Çünkü sizi sadece Senato Başkanı olarak değil, siz ve buradaki diğer senatörler uzun yıllardır benim şahsi arkadaşım da olduğunuz için fikirlerinizi yakinen biliyorum, Türkiye'ye gösterdiğiniz dostluğu, kalbi dostluğu yakinen biliyorum.

Senato Başkanı Sayın Larcher'ye ülkemizi ziyareti vesilesiyle tüm samimiyetimle ifade ettiğim üzere, asırlar boyunca dostluk ve işbirliği ilişkilerine sahip bulunmuş olan Türkiye ile Fransa'nın, ortak geleceğimizi inşa etmek için müşterek menfaatler etrafında rahatlıkla birleşebilecekleri kanaatindeyim.

Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde halklarımızın temsilcileri parlamentolarımıza da bu açıdan önemli görevler düşmektedir. Zira günümüzde parlamenter diplomasi uluslararası ilişkilerin temel unsurlarından birini teşkil etmektedir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Fransız Senatosu ve Ulusal Meclisi arasındaki ilişkilerin giderek geliştiğini ve derinleştiğini görmek bu itibarla şüphesiz memnuniyet vericidir.

Sayın Başkan, gayet iyi biliyorsunuz ki, Fransız Senatosu Türkiye için her zaman özel ve önemli bir yere sahip olmuştur.

Senato, tecrübenin, mantığın ve sağduyunun sesi olduğunu Türk-Fransız ilişkilerinde oynadığı yapıcı rolle teyit etmiştir.

Fransız Senatosu ayrıca, Fransa'da bulunma sebebim olan Türkiye Mevsimi'ne de önemli ölçüde katkıda bulunmuştur.

Fransız dostlarımıza çağdaş Türkiye'nin gerçek vasıflarının, gücünün ve dinamizminin tüm yönleriyle tanıtılmasını amaçlayan Mevsim'e verdiği destekten dolayı Senato'ya bu vesileyle bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

Mevsim'in iki ülke arasında dostluk ve işbirliği ruhunu pekiştireceğine, ilişkilerimizi her alanda daha ileri bir noktaya taşımamıza imkân tanıyacağına samimiyetle inanıyorum.

Bu düşüncelerle, eşim, şahsım ve heyetime gösterdiğiniz yakın samimi misafirperverlik için bir kez daha teşekkür ediyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı