Makedonya Cumhurbaşkanı Sayın Gjorge İvanov Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

16.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanı,
Sayın Bayan Maja İvanova,
Değerli Konuklar,

Makedonya Cumhurbaşkanı Ekselansları Gjorge İvanov ile saygıdeğer eşi Bayan İvanova ve beraberindeki heyet üyelerini ülkemizde ağırlamaktan hem eşim hem ben mutluluk duyuyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Göreve geldiğiniz ilk aylarda Türkiye'ye yapmakta olduğunuz bu resmi ziyaret Türkiye-Makedonya ilişkilerine verdiğiniz değeri açıkça ortaya koymaktadır. Cumhurbaşkanlığınız döneminde ilişkilerimizin daha da güçleneceğine eminim.

Bu vesileyle, 2008 yılı Mayıs ayında dost ülke Makedonya Cumhuriyeti'ne yaptığım resmi ziyaret sırasında heyetime ve şahsıma gösterilen içten konukseverlik ve sıcak ilgiden dolayı şükranlarımı bir kere daha ifade etmek istiyorum. Fevkalade duygulandığım ve güzel anıları hala hatırımda olan bu ziyaretin, iki ülke arasındaki geleneksel dostane ilişkilere katkıda bulunduğunu düşünüyorum.

Üsküp, Manastır, Ohri gibi kentleriniz ortak tarihi ve kültürel mirasımızın en canlı şekilde yaşadığı harikulade güzel kentlerdir. Makedonya, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ülkemize çok önemli devlet, kültür ve bilim adamları kazandırmıştır.

Türk ve Makedonya halkları arasındaki ortak tarihi ve kültürel bağlar ile ülkelerimizin coğrafi konumlarının bizi her alanda daha da yakınlaştıran unsurların başında geldiğine inanıyorum. Bu bağları tarihi eserlerimizde, dillerimizde, edebiyatlarımızda, ortak mutfağımızda, müziklerimizde ve diğer birçok alanlarda görmek mümkündür. Ülkelerimiz arasındaki dostluk köprüsü niteliğini taşıyan Makedonya kökenli Türk vatandaşları ile Türk kökenli Makedonya vatandaşları bu yakınlığı daha da pekiştirmektedir. Önümüzdeki yıllarda halklarımız arasındaki dostluk ve dayanışmanın daha da gelişeceğine, kültürel alandaki işbirliğimizin daha da yoğunlaşacağına inanıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli Konuklar,

Türkiye'nin izlemekte olduğu dış politikanın temelini "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" düsturu oluşturmaktadır. Tarihsel, kültürel ve insani bağlarımızın bulunduğu ve her alanda yoğun ve çok boyutlu ilişkiler sürdürdüğümüz Makedonya Cumhuriyeti, istikrar ve refahın yerleşmesini arzuladığımız Balkanların kalbinde yer almaktadır. Makedonya'nın diğer Balkan ülkeleriyle beraber Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmek suretiyle istikrar ve refahını güvence altına almasını içtenlikle arzuluyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Türkiye aynı coğrafyayı paylaştığı Makedonya'nın en yakın dostudur. Makedonya Cumhuriyeti'ni anayasal adıyla ve ulus olarak tanıyan ilk ülke olarak Türkiye her fırsatta bunu kanıtlamıştır. Türkiye, Makedonya'nın uluslararası alanda sorunların diyalog yoluyla çözümüne yönelik yapıcı politikasıyla bölgenin barış ve istikrarına katkıda bulunmasından memnuniyet duymaktadır. Bugünkü görüşmemizde de vurguladığım üzere, Türkiye, Makedonya'nın NATO üyeliği konusunda bugüne kadar sağladığı desteği sürdürmekte kararlıdır. NATO üyeliğinizin en kısa sürede gerçekleşeceğini umuyorum. Aynı şekilde, AB'yle üyelik müzakerelerini sürdüren bir ülke olan Türkiye, Makedonya'nın AB üyeliğini de içtenlikle arzulamaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Bu sabah yaptığımız son derece yararlı görüşmelerde ülkelerimizi ilgilendiren ikili ve bölgesel konuları tüm boyutlarıyla gözden geçirme fırsatını bulduk. Her alanda sorunsuz gelişen ikili ilişkilerimizin özellikle ekonomik ve ticari boyutunun daha da ileriye götürülmesi için gerekli siyasal kararlılığın mevcut olduğunu teyit ettik. İkili ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesinin her iki ülke halkının yanısıra, bölge halklarının da yararına olacağına inanıyorum. İlişkilerimizin, askeri, güvenlik, kültürel, eğitim ve sağlık gibi birçok alanda derinleştirilecek işbirliğiyle daha da gelişeceğine inanıyorum. Her iki ülkede de mevcut irade ve kararlılık bu inancımı pekiştirmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Bu ziyaretinizin köklü tarihi, sosyal ve kültürel bağlarla birbirine bağlı olan ülkelerimiz arasındaki ilişkilere ivme kazandıracağına olan inancımı yineleyerek, kadehimi, Zat-ı Devletlerinin ve saygıdeğer Hanımefendi'nin esenlik ve mutluluğuna, Türk ve Makedonya halklarının dostluğuna ve ilişkilerimizin parlak geleceğine kaldırıyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı