İSEDAK Ekonomi Zirvesi'nin Açılışında Yaptıkları Konuşma

09.11.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Majesteler,
Ekselanslar,
Sayın Genel Sekreter,
Saygıdeğer Delegeler,

İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi İSEDAK'ın kuruluşunun 25'inci yılını kutlamak amacıyla ilk kez İSEDAK Ekonomi Zirvesi olarak düzenlenen Genişletilmiş İKÖ İcra Komitesi Toplantısı'nda, İslam medeniyeti açısından ayrı bir öneme sahip olan İstanbul'umuzda sizleri ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyor ve hepinize en samimi duygularla hoşgeldiniz diyorum.

İslam Ülkeleri arasındaki dostluk ve kardeşliğin en üst düzeyde simgesi olan İslam Konferansı Örgütü'nün de bu yıl 40. kuruluş yıldönümünü idrak etmekteyiz. İKÖ'nün bugüne kadar kaydettiği başarıları arasında, üye ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari bağların güçlendirilmesi ile kalkınma ve ortak refah için sürdürülen işbirliği gayretleri de önemli bir yer tutmaktadır. Kuruluşundan bu yana İKÖ bu kapsamda bir dizi önemli ekonomik yapı oluşturmuştur. Bunların başında başkanlığını onurla deruhte ettiğim İSEDAK'ın geldiğini belirtmekten memnunluk duymaktayım.

İSEDAK, sizlerin de değerli katkılarıyla, çalışmalarını 25 yıldır başarıyla ve istikrarla sürdürmektedir. Tüm İslam ülkeleri için önemli bir işbirliği platformu olan İSEDAK önümüzdeki dönemde bu özelliğini güçlendirerek devam ettirecektir. Bu yılki İSEDAK Toplantımızı, 25'inci yıldönümü nedeniyle siz saygıdeğer Devlet ve Hükümet Başkanlarının katılımıyla bir Ekonomi Zirvesi'yle taçlandırmamız gurur ve şevk vericidir.

İSEDAK'ın amacı, üye ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek, dayanışmayı arttırmak ve bunun için gerekli altyapıyı oluşturmaktır. Bu amaç doğrultusunda İSEDAK, kuruluşundan bugüne üye ülkelerin potansiyellerini hayata geçirecek birçok projeye öncülük etmiştir. Tercihli ticaret sisteminin kurulması, ticaretin finansmanı, özel sektör kuruluşları arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve kapasite arttırımına yönelik faaliyetler bu projelerden bazılarıdır.

Gıda ve finansal kriz, iklim değişikliği gibi küresel sorunlarla mücadele konusunda ortak hareket etmenin zorunlu hale geldiği günümüzde, İSEDAK işbirliğini, İslam medeniyetinin güzel örneklerini ve özündeki barışçıl mesajlarını dünyaya sunacak şekilde geliştirmeliyiz. Bu çerçevede, İSEDAK'ın yirmi beşinci yıldönümünün, bizim için yeni ve daha aktif bir dönemin başlangıcı olacağına inancım tamdır.

Bu vesileyle, İSEDAK'ın bugünlere gelmesinde emeği geçen başta önceki İSEDAK başkanlarına, İKÖ Genel Sekreterlerine, İSEDAK Koordinasyon Bürosu Başkanlarına, Ankara ve Kazablanka merkezlerinin direktörlerine, İslam Kalkınma Bankası ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası'nın Başkanlarına; İKÖ kuruluşlarının tüm çalışanlarına ve tüm üye ülkelere en derin şükranlarımı sunuyor, bir kez daha hepinize hoş geldiniz diyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı