Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu'nun Onurlarına Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

02.02.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum,
Muhterem Hanımefendi,
Değerli Konuklar,
Bugün burada Zat-ı Devletlerini, Muhterem Eşinizi ve beraberinizdeki değerli heyet üyelerini misafir etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemize hoşgeldiniz.
Ziyaretiniz, bağımsızlık sonrası dönemde Kosova'dan Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret olması nedeniyle bizim için ayrı bir önem taşımaktadır.
Kosova'nın Türkiye açısından önemi, gücünü ortak geçmişimizden alan kültürel ve insani bağlardan kaynaklanmaktadır.
Ortak tarihimize ve kültürümüze dayalı bu köklü bağların etkilerini, günlük hayatımızda, mutfağımızda, edebiyatımızda, tarih ve kültür eserlerinde, velhasıl her alanda görmemiz mümkündür. Tüm bunlar tarihimizin ve kültürümüzün ne kadar iç içe olduğunun anlamlı bir örneğini teşkil etmektedir.
Muhterem Misafirler,
Kosova tarihi bir dönemden geçmektedir. Kosova'nın toprak bütünlüğü ve istikrarı, sadece Balkanlar değil, tüm Avrupa coğrafyasının huzur ve refahı anlamına gelmektedir.
Türkiye, dost ve kardeş ülke Kosova'yı bağımsızlık öncesinde ve sonrasında kuvvetle desteklemiştir. Ülkemiz, Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkeler arasında yer almıştır.
Kosova'nın, bağımsızlığını izleyen kısa zaman zarfında uluslararası camianın sorumluluk sahibi bir üyesi olarak Balkanlar'da barış ve istikrarın kilit unsuru haline geldiğini memnuniyetle müşahede etmekteyiz.
Bu çerçevede, Kosova'nın Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesinin bölgenin huzur ve refahı açısından büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Bu doğrultudaki çabalara destek vermeyi sürdüreceğiz.
Türkiye, Ahtisaari Planı'nın Kosova'nın geleceğine ilişkin kapsamlı bir yol haritası oluşturması açısından belirleyici olduğunu değerlendirmektedir.
Kosova'nın Ahtisaari Planı çerçevesinde çok etnili, çok kültürlü, demokratik ve müreffeh bir yapıya kavuşması için elinden gelen gayreti gösterdiğini memnuniyetle müşahede ediyoruz.
Değerli Konuklar,
Halklarımız arasında münasebetlerin artmakta olduğunu, ekonomi ve ticaretten askeri işbirliğine, kültürden eğitime kadar pek çok alanda işbirliğimizin geliştiğini, tarihi dostluğumuzun güçlendiğini görmek memnuniyet vericidir.
Mükemmel siyasi ilişkilerimiz ekonomik ve ticari işbirliğimize de yansımıştır. Bugün iki ülke arasındaki yatırımlar giderek artmaktadır.
Zat-ı Devletlerinin bu tarihi ziyaretinin ülkelerimiz arasındaki güçlü bağları daha da pekiştireceğine ve önümüzdeki dönemde mevcut işbirliği imkanlarından daha geniş şekilde yararlanacağımıza inanıyorum.
Bu bağlamda, yakın geçmişte yaşanan acıların ardından, Balkan ülkelerinin de artık barış ve istikrarın, ikili ve çok taraflı işbirliğinin önemini daha iyi kavradıklarını memnuniyetle gözlemliyoruz.
Değerli Konuklar,
Bilindiği üzere, Kosova'da faal bir Türk toplumu, ülkemizde ise çok sayıda Kosova kökenli vatandaşımız bulunmaktadır.
Bu insani bağlar, başından beri bizlerin Kosova'ya yakın ilgi göstermesini sağlayan etkenlerin arasında yer almaktadır.
İstiklal Marşımızın yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un babası Mehmet Tahir Efendi'nin Kosova'nın İpek şehrinden olması ülkelerimiz arasındaki kültürel bağların nişanelerinden sadece biridir.
Tarihsel perspektiften bakıldığında soydaşlarımız, Kosova'da daima istikrar unsuru olmuşlardır. Bağımsızlık sürecine tam destek vermişlerdir. Siyasi hayatta aktif şekilde yer almışlardır.
Soydaşlarımız, bugün de faaliyet gösterdikleri sivil toplum örgütleri ve dernekleriyle, düzenledikleri konserler, sergiler ve festivallerle Kosova'nın kültür ve fikir hayatına renk katmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli Konuklar,
Ziyaretinizin işbirliğimizde parlak bir sayfa açacağına olan inancım tamdır.
Sizlere tekrar Türkiye'ye hoşgeldiniz diyor, hepinizi bir kez daha saygıyla selamlıyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı