Tanzanya Cumhurbaşkanı Sayın Jakaya Mrisho Kikwete Onuruna Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

18.02.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,
Kıymetli Hanımefendi,
Zat-ı Devletleri Değerli Dostumu, muhterem eşinizi ve heyetinizin saygıdeğer üyelerini şahsım ve eşim adına en kalbi duygularımızla selamlıyorum.
Türkiye'ye hoş geldiniz.
Bugün, Afrika'nın en seçkin devlet adamlarından birini Türkiye'de misafir etmenin kıvancını yaşıyoruz.
Tanzanya'dan ülkemize Cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleştirilen bu ilk resmi ziyaret, hiç şüphesiz, Zat-ı Devletlerinin ikili ilişkilerimize ve işbirliğimize atfettiği önemin memnuniyet verici bir tezahürünü teşkil etmektedir.
Ben de, geçtiğimiz yıl, yine Şubat ayında, Tanzanya'ya resmi ziyarette bulunmuştum.
Bu ziyaretim sırasında bana, eşime ve heyetime gösterilen yakın ilgi, sıcak ve samimi misafirperverlik hafızamızda tüm tazeliğini muhafaza etmektedir.
Tanzanya'yı ziyaretimin, hem resmi heyetimize, hem de beraberimdeki Türk iş dünyasının seçkin temsilcilerine Afrika'nın eşsiz güzelliklerini, tarihi birikimini ve bilgeliğini, dinamik nüfusunu, cazip yatırım imkânlarını yerinde görmeleri ve keşfetmeleri bakımından önemli bir fırsat sunduğu kanaatindeyim.
Geçen yılki seyahatimi takiben, Zat-ı Devletlerinin bu mühim iade-i ziyaretiyle, artık ilişkilerimizin daha da ileriye taşınması, işbirliğimizin her alanda kuvvetlendirilmesi ve kurumsallaştırılması istikametinde kararlı bir adım daha attığımıza içtenlikle inanıyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,
Türkiye, Afrika ülkeleri ve halklarıyla yüzyıllardır dostane ilişkiler sürdürmüştür.
Türk milleti tarih boyunca Afrika milletlerine karşı her daim samimi ve karşılıksız muhabbet hisleri beslemiştir.
En samimi arzumuz ve temennimiz, Afrika'nın her şeyden evvel Afrika halklarının mutluluğu, huzuru ve refahı için bir fırsatlar kıtasına dönüşmesidir.
Uluslararası camia da bu doğrultuda üzerine düşen sorumluluğu tereddüt göstermeden üstlenmek mecburiyetindedir.
Bu anlayışla, Tanzanya'nın Doğu Afrika'da siyasi istikrarın sağlanmasında oynadığı rolü, keza Zat-ı Devletlerinin dirayetli önderliğinde ekonomik ve sosyal planda kaydettiği gelişmeleri takdirle takip ediyoruz.
Bu olumlu eğilimin gelecekte de artarak devam edeceğine, Tanzanya'nın istikrar, refah ve kalkınmışlık düzeyi bakımından uluslararası sahnede hak ettiği yeri alacağına inanıyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,
Kıymetli Misafirler,
Bu sabah gerçekleştirdiğimiz verimli ve faydalı görüşmelerde bir kez daha en üst seviyede teyit ettiğimiz üzere, siyasi ilişkilerimiz mükemmel düzeydedir.
Hem Türkiye, hem de Tanzanya makamları dostluk, kardeşlik ve işbirliği ilişkilerimizi daha da ileriye taşıyacak siyasi irade ve kararlılığa sahiptir.
İkili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin, özellikle Darüsselam Büyükelçiliğimizin faaliyete geçmesiyle birlikte her alanda istikrarlı bir gelişme göstermeye başlaması memnuniyet ve ümit vericidir.
Tanzanya'nın da Türkiye'de büyükelçilik açması, ikili ilişkilerimizi şüphesiz yeni bir safhaya taşıyacaktır.
Ayrıca memnuniyet duyduğum bir husus da, Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde mevcut olan "Türkiye-Tanzanya Dostluk Grubu"nun muhatabı olarak Tanzanya Parlamentosu'nda da 2009 Kasım ayında "Tanzanya-Türkiye Dostluk Grubu"nun kurulmuş olmasıdır.
Böylece, parlamentolarımız ve doğrudan halklarımız arasındaki bağların da süratle derinlik ve zenginlik kazanacağına inanıyorum.
Ekonomik ve ticari işbirliğimize de şahsen büyük önem atfediyorum. Bu çerçevede, iş çevrelerimizi ve sanayicilerimizi her fırsatta Tanzanya'ya yatırım yapmaya teşvik ediyorum.
İlişkilerimizin gelişiminde Zat-ı Devletleri'nin kişisel ilgisinin ve katkılarının oynadığı son derece önemli rolü de bu vesileyle vurgulamak istiyorum.
İstanbul'da iş çevrelerimizle yapacağınız görüşmelerin müşahhas neticelerini en kısa sürede hep birlikte alacağımızı ümit ediyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,
Tarihî, manevî ve kültürel bağlara sahip olduğumuz Afrika ile ilişkilerimizin geliştirilmesi dış politikamızın öncelikli yönelimlerinden birini oluşturmaktadır.
Daha önce de çeşitli vesilelerle vurguladığım üzere, Afrika'ya yönelik açılım politikamız bazı dönemsel siyasi ve ekonomik beklentilerimizin bir yansıması değildir.
Aksine, tarihi temelleri bulunan kapsamlı bir sürecin ürünüdür.
Her şeyden önce, Türk ve Afrika halkları arasındaki sarsılmaz dostluk hislerinin tezahürü ve en tabii neticesidir.
Zat-ı Devletlerinin Afrika Birliği Dönem Başkanlığı sırasında, 2008 Ağustos ayında İstanbul'da ev sahipliğimde düzenlenen Birinci Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi ile ülkemiz ile Afrika Birliği arasında stratejik ortaklık tesis edilmiş olmasına bu bakımdan büyük önem ve değer veriyorum.
Türkiye-Afrika işbirliğinin sürdürülebilir ortaklık ruhu temelinde, önümüzdeki dönemde daha da güçlendirilmesi doğrultusundaki çaba ve çalışmalarımızı kararlılıkla devam ettireceğiz.
Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Kardeşim,
Konuşmamın başında da belirttiğim üzere, güzel ülkenizden en sıcak hislerle ayrılmıştım.
Misafirperverliğiniz için tekrar teşekkür ediyor, seyahatinizin başarılı şekilde geçmesini, Zat-ı Devletlerinin, muhterem eşinizin ve değerli heyetinizin ülkemizden aynı sıcak duygularla ayrılmalarını temenni ediyorum.
Ziyaretinizin, dostluk ve işbirliği münasebetlerimizi daha da kuvvetlendireceğine olan inancımı yineliyor, Zat-ı Devletlerine ve muhterem eşinize şahsım ve eşim adına sağlık ve mutluluk, dost ve kardeş Tanzanya halkına da refah ve esenlik diliyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı