Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya'nin Onurlarına Verdikleri Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

16.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Dostum,
Muhterem Misafirler,
Türkiye-Kamerun ilişkilerinin geleceğine dair güzel ve nazik ifadeleriniz için Zat-ı Devletleri Aziz Dostuma teşekkür ediyorum.
Yaunde'de bulunmaktan, Kamerun'u ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olmaktan kıvanç duyuyorum.
2010, tarihi dostluk bağlarına sahip olduğumuz Kamerun ile ikili ilişkilerimizde birçok ilke imza attığımız bir sene olarak hafızalarda kalacaktır.
Zat-ı Devletleri Aziz Dostumla elbette ilk defa görüşmüyoruz. Ama, az önce de ifade ettiğim üzere, ülkelerimiz arasında ilk kez Cumhurbaşkanı seviyesinde bir resmi ziyaret gerçekleştiriliyor.
Yine iki ay önce, 15 Ocak tarihinde, güzel başkentiniz Yaunde'de ilk kez Büyükelçilik açtık.
Tüm bu olumlu gelişmeler, ikili ilişkilerimizin geleceğine güven ve ümitle bakmamıza imkan tanımaktadır.
Dostane ilişkilerimizi ve her alandaki işbirliğimizi bu sağlam zemin üzerinde elbirliğiyle çok daha ileri bir noktaya taşıyacağımızdan şüphe duymuyorum.
Bugünkü faydalı ve verimli görüşmelerimiz de, bu istikametteki müşterek irademizi ve kararlılığımızı teyit etmemize vesile olmuştur.
Bundan dört gün önce, Afrika ziyaretime Avrupa ile Asya'yı birleştiren yedi tepeli şehrimiz İstanbul'dan hareket ederek başlamıştım.
Ziyaretimi, yine yedi tepeli şehir olarak bilinen Yaunde'de tamamlayacak olmaktan doğrusu ayrı bir memnuniyet duyuyorum.
Tabii, ülkelerimiz ve haklarımız arasında pekçok başka ortak nokta da bulunduğunu müşahede ediyorum. Bunların başında da, şüphesiz, spor sevgisi ve milli futbol takımlarımızın uluslararası müsabakalarda kazandıkları başarılar gelmektedir.
Türkiye'deki yeşil sahalarda başarıyla top koşturan, kendi memleketim Kayseri'den Rize'ye, Denizli'den Gaziantep'e kadar birçok Anadolu kentinde insanlarımızın gönlünde taht kuran Kamerunlu futbolcular, aynı zamanda Türkiye'deki birer kültür ve spor elçiniz olmuşlardır.
Atlas Okyanusu'ndan Çad Gölü'ne kadar uzanan zengin coğrafyası, verimli toprakları, dinamik nüfusu, kültürel ve toplumsal çeşitliliği ile "Minyatür Afrika" olarak haklı bir şöhrete sahip güzel ülkenizden Türkiye'ye en sıcak hatıralarla döneceğime emin olabilirsiniz.
Bu vesileyle, Yaunde'ye varışımdan bu yana şahsıma ve heyetime gösterilen samimi misafirperverlik için de en kalbi teşekkürlerimi ifade ediyorum.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Değerli Dostlar
Türkiye, Afrika ülkeleri ile ilişkilerini ve işbirliğini her alanda güçlendirmek arzusunda son derece samimidir.
Afrika Kıtası ile sahip olduğumuz stratejik ortaklık bağlarının daha da ileriye taşınması yönündeki çaba ve gayretlerimizi önümüzdeki dönemde de azimle sürdüreceğiz.
Afrika halklarından, Afrika'nın engin kültüründen, tarihi zenginliğinden, bilgeliğinden ve birikiminden öğreneceğimiz çok şeyler olduğuna inanıyoruz.
Afrika ile ilişkilerimizi her zaman adil, dengeli ve halklarımızın ortak menfaatlerine hizmet edecek bir zeminde geliştirmeye özen gösterdiğimizi bu vesileyle bilhassa vurgulamak istiyorum.
Hiçbir zaman tek taraflı bir kazanım gayesi gütmedik. Böyle bir saikle hareket eden ülkelerin geçmişte Afrika halklarına yaşattıkları acıları biliyoruz. Bu itibarla, tüm uluslararası camia artık Afrika'nın en fazla eşit ortağı olunabileceği gerçeği ışığında hareket etmelidir.
Aynı şekilde, Afrika halklarına da yine büyük acılar yaşatan ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı gibi hastalıklarla kararlı mücadelemizi geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de devam ettireceğiz.
Afrika ülkeleri ile ilişkilerimize ekonomik işbirliğinden yatırımlara, sağlıktan eğitime, kırsal kalkınmadan su kaynaklarının verimli kullanımına, ulaştırmadan enerjiye uzanan geniş bir yelpazede bütüncül bir yaklaşımla ve "kazan-kazan" anlayışı temelinde zenginlik ve derinlik kazandırmak istiyoruz.
Kıtanın siyasi, ekonomik, toplumsal dönüşüm sürecine, kalkınma hamlelerine karşılıklı saygı, işbirliği, bilgi ve teknoloji paylaşımı temelinde katkıda bulunmak için içtenlikle gayret gösteriyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Dostum,
İşte bu anlayış ve yaklaşımla, Türkiye-Kamerun ilişkilerine ve işbirliğimizin tüm yönleriyle derinleştirilmesine ve çeşitlendirilmesine büyük önem veriyoruz.
Kamerun'un Zat-ı Devletlerinin önderliğinde, siyasi, ekonomik, toplumsal alanlarda katettiği mühim mesafeyi ve gerçekleştirdiği atılımları memnuniyet ve takdirle izliyoruz.
Siyasi diyaloğumuzun, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin, karşılıklı yatırımlarımızın, sağlık, tarım, eğitim gibi sektörlerdeki işbirliğimizin güçlendirilmesi şüphesiz halklarımızın uzun vadeli müşterek menfaatlerine hizmet edecektir.
Keza, başta Birleşmiş Milletler ve İslam Konferansı Teşkilatı olmak üzere, Kamerun ile uluslararası platformlarda sahip olduğumuz verimli işbirliğinin artarak devam etmesi en samimi temennimizdir.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Afrikalı kardeşlerimizin değerli desteği ile seçildiğimizi biliyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu bilinçle üyesi olduğumuz BM, G-20, Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası ve çok taraflı kuruluşlar ve platformlarda vazife üstlenmeye devam edeceğiz.
Sözlerime son vermeden önce, resmi konuğum olarak ülkemize en kısa zamanda gerçekleştireceğinizi ümit ettiğim iade-i ziyaretinizin, ilişkilerimizin ileriye taşınması, işbirliğimizin her alanda kuvvetlendirilmesi ve kurumsallaştırılması istikametinde kararlı ve sonuç alıcı bir adım oluşturacağına olan inancımı ifade etmek istiyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle, şahsıma ve beraberimdeki heyet üyelerine gösterilen sıcak misafirperverlik için tekrar teşekkür ediyor, kadehimi Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğuna, dost ve kardeş Kamerun halkının esenlik ve refahına, büyük istikbal vaat eden dostluk ve işbirliği münasebetlerimize kaldırıyorum. "
Yazdır Paylaş Yukarı