Türkiye-Rus İş Forumu'da Yaptıkları Konuşma

12.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Çok Değerli Dostum, Sayın Cumhurbaşkanı, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev,
Değerli Misafirler,
Türkiye'nin ve Rusya'nın Çok Değerli İş Adamları, Sanayicileri,
Bir kez daha hepinize hoşgeldiniz diyorum ve bu toplantıda sizlerle beraber olmaktan dolayı Sayın Başkan Medvedev ve ben, bütün hepimiz, gerçekten büyük bir mutluluk duyuyoruz.
Aslında bu toplantı ve bu toplantıda bizlerin beraber bulunmamız, sizleri ne kadar çok teşvik ettiğimizin, sizleri ne kadar çok iş yapmaya çağırdığımızın en açık göstergesidir. Onun için, çok ümitli olmanız lâzım, onun için çok daha fazla çalışmanız lâzım. Bunu biz sizden istiyoruz.
Biraz önce, Türk iş adamlarının temsilcilerinin yaptığı konuşmaları da dikkatli bir şekilde dinledik. Bu konuşmalarda da hem potansiyel, hem talepler, hem bazı istekler; hepsi sıralandı. Sayın Başkan Medvedev'in de ifade ettiği gibi, Bizler niçin buralardayız? Hem bunları duymak için hem de sizleri teşvik etmek için buradayız.
Aslında geçen sene ben Moskova'yı ziyaret ettiğimde, orada bir deklarasyon yayımladık. Rusya'yla Türkiye arasındaki ilişkiler çok boyutlu ilişkilerdir. O deklarasyonda, bu çok boyutluluğu daha da derinleştirme ve genişletme kararı almıştık. Bugün de büyük bir memnuniyetle görüyoruz ki, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kuruldu. Demek ki, sadece konuşmada kalmıyor, niyette kalmıyor; tam tersine, bunları uygulamaya geçiriyoruz. Bu arada, yine başbakanların ziyaretleri, bakanların ziyaretleri en üst seviyede güçlü bir şekilde devam ediyor ve bu işbirliğimizi devam ettiriyoruz. Şunu özellikle vurgulamak istiyorum: Türkiye ile Rusya Federasyonu'nun ilişkileri Avrasya'da çok önemli. Sadece bölgemizde değil, dünyada çok önemli. Siyasi konularda, ekonomik konularda, kültürel konularda, iki ülkenin güçlü işbirliğinin çok büyük neticeleri doğacaktır ve bu neticeler de doğmaktadır. Önce, bölgemizdeki istikrara katkı açısından, sonra dünyanın önemli olaylarındaki istişarelerimiz açısından, bunları çok mühim görüyorum ve gerek heyetler arasında yaptığımız gerek özel yaptığımız görüşmelerde de birçok konuda aynı görüşte olduğumuzu karşılıklı teyit ettik. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bunu siz iş adamlarına şunun için söylüyorum: Siyasi ilişkiler çok sağlam olursa, ekonomik ilişkiler de, şüphesiz ki, çok sağlam olur. Devlet adamları arasındaki, cumhurbaşkanları, hükümetler arasındaki iyi ilişkiler, karşılıklı güven, gelecekle ilgili kararlı davranmak varsa, iş adamları da bundan çok cesaret alırlar. Yoksa bunlar bizim kendi konularımız, biz bu konuları konuştuk ama, sizinle paylaşmamın sebebi, siz geleceğe çok güvenli bakabilirsiniz. Türkiye ve Rusya, gerçekten çok farklı bir işbirliği, dayanışma ve çalışma ortamı içerisindedir. Bundan çok büyük bir nüfus, çok büyük bir fayda görecektir.
Rusya Federasyonu, dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Tarihi açısından, siyasi değeri açısından, coğrafyası açısından baktığınızda, Rusya'nın bir ucundan öbür ucuna giderken, saat farkları vardır. Saat farkları 1 saat, 2 saat, 3 saat, 4 saat değil, 7-8 saat, saat farkı vardır. Böyle büyük bir ülkedir. Türkiye de bölgesinde önemli bir ülkedir. Yine tarihî müktesebatı, siyasi ağırlığı, nüfusu ve bütün çevreyle olan ilişkilerinde önemli bir ülkedir. Dolayısıyla, bu iki ülkenin ilişkileri, olağanüstü değer kazanmaktadır ve bunun hepimiz farkındayız.
Bugün yine birçok anlaşmalar imzalandı. Bu anlaşmaların hepsinin altı doludur. Bu anlaşmalar, sizin önünüzü açan anlaşmalardır. Size bir otoban döşüyoruz adeta, bunun üzerinden yürüyün diye. Başlı başına vize anlaşması, iş adamları için ne kadar çok önemlidir. Burada doğrusu bir tezat da var; Türkiye, Avrupa Birliği'yle tam üyelik müzakerelerini yürütüyor. Avrupa Gümrük Birliği içerisindeyiz, 15 sene. Ama siz iş adamları, malınızı satmak için, oradaki fuarlarda mallarınızı tanıtmak için bazen çok büyük engellerle karşılaşıyorsunuz, vize almak zorundasınız. Rusya'yla bu vizeleri kaldırdık, görüyorsunuz, yok bundan sonra. Bunun ne kadar önemli olduğunun eminim ki çok farkındasınız. Bundan dolayı her iki ülkeyi de, yöneticilerini de, gerçekten hepinizin çok takdir etmesi gerektiğine inanıyorum.
Aramızdaki ilişkilerin sadece ticari ilişkiler olmadığını, yatırımların çok daha önemli olduğunu, Sayın Başkan Medvedev burada güçlü bir şekilde söyledi. Gerçekten ben de buna katılıyorum. Tabii ki ticaret önemli ve hedefimiz 5 sene içerisinde 100 milyar dolara ulaşmak. Bu, bazıları için çok büyük, hayali gözükebilir ama, bunun da gerçekleşeceğine inanıyorum.
Enerji alanındaki işbirliğimiz olağanüstü, büyük projeleri gerçekleştirdik. Vaktiyle bazılarının olmaz dediği projeler, denizin 2000 metre altından geçen boru hatları, bütün bunlar gerçekleşti. Bunlara yeni ilavelerin yapılması, petrol-gaz, bütün bunları konuşuyoruz. Bunlar devletler arasında yaptığımız büyük projeler ama, yatırımlar konusunda da gerçekten güzel örnekler var. Sayın Başkan Medvedev burada Türkiye'nin büyük sanayicilerini ben görüyorum. Bunların bazıları, Rusya'da gerçekten çok faaller ve çok büyük yatırımları var. Cam sanayinde Şişecam, Efes Pilsen, Zorlu Grubu, karşımda, Enka, Koç, Eczacıbaşı gibi şu anda sayabildiğim ama, bunun yanında çok sayıda, yüzlerce başka firmalarımız da Rusya Federasyonu'na yatırım yapmışlardır. Yatırımları 7 milyar dolar civarındadır. İnşaatlar, büyük projeleri gerçekleştiren firmalarımızın sayısı, sizin de dediğiniz gibi, çok fazladır, 100'ün çok çok üstündedir. Müteahhitler Birliği Başkanı'nı burada görüyorum. Çok büyük projeleri gerçekleştiriyor müteahhitlerimiz. Kendilerine fırsat veriyorsunuz ve güven veriyorsunuz. Bundan dolayı size ve hükümetinize ayrıca teşekkür ediyorum. Ve bu bağlamda şunu da sizlerle paylaşmak istiyorum: Dünyanın 225 büyük müteahhit firması arasında, Türk firmalarının sayısı 35'tir. Bu bizi, dünyanın Çin'den sonra ikinci büyük müteahhitçisi yapmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nden daha önce gelmekteyiz. Dolayısıyla sizin Türk firmalarına gösterdiğiniz güveni de kesinlikle boşa çıkartmayacağız ve sizleri mahcup etmeyeceğiz.
Diğer alanlarda, turizm alanındaki, ulaştırma alanındaki işbirliğimiz, bunlara hep önem veriyoruz. Türkiye'yi ziyaret eden başka devlet adamlarına ben turizmden konuşurken, "3 milyon turist Rusya'dan sadece Türkiye'ye geliyor, gidiyor" derken, gerçekten övünerek ve gururlanarak söylüyorum. Onları da burada iyi misafir ettiğimiz için, sayılarının giderek artacağına inanıyorum. Ayrıca, turizm sektöründe de ortak yatırımlarımız var. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyorum gerçekten.
Ulaştırma konusunda bugün birçok anlaşmalar imzalandı. Biraz önce TOBB Başkanı konuşurken dinledik, Rusya'nın neredeyse 7-8 bölgesine Türkiye'den her gün birkaç sefer var. Dolayısıyla, 100'e yakın uçak seferi var. Yani aramız bu kadar çok yakınlaşmıştır, ulaştırma konusunda. Feribot seferleri, diğer konulardaki düzenlemeler, yine ulaştırmaya verdiğimiz önemi göstermektedir. Sizlerin, iş adamlarının ticareti çok daha kolaylaşacaktır; bütün bunları hep gerçekleştirdiğimizde.
Şunu da burada ifade etmek isterim: Sanayi konusunda Rusya'ya gerçekten biz müteşekkiriz. Şundan dolayı: 1930'lu yıllarda Türkiye Cumhuriyeti yeni kurulduğunda, Türk sanayiine Rusya'nın çok büyük katkısı olmuştur. 1960'lı yıllarda da yine, hatta bazı müttefiklerimiz, bazı teknolojileri bizden kıskanırken, o zaman siz mesela cam sanayiinde, -işte karşımda oturuyor değerli arkadaşımız- o teknolojileri siz bize verdiniz. Demir-çelik konusunda yine Türkiye'ye çok önemli teknolojileri verdiniz o zaman ve Türkiye'nin sanayileşmesine çok önemli katkısı oldu Rusya'nın. Bugün biz onların bazılarını daha da geliştirdik. Cam sanayiinde olduğu gibi, Avrupa'da, Rusya Federasyonu'nda, birçok yerde çok büyük tesisler açıyoruz. Bütün bunlar, ilişkilerimizin ne kadar sağlam olduğunu göstermektedir.
Son olarak şunu söylemek istiyorum: Kültürel alanda da ilişkilerimize çok önem veriyorum. Türkiye'de bir Rus Kültür Merkezinin ve Rusya'da da bir Türk Kültür Merkezinin oluşmasına çok önem veriyorum. Edebiyatta, sanatta, müzikte, hatta daha genişletirsek, bütün spor alanlarındaki ilişkilerimizin, ekonomiye de tabii ki çok büyük yansımaları olacaktır. Bütün bu konuları çok destekliyoruz. Bundan da herkesin mutlu olması gerekir. Çevre ülkelerin, diğer ülkelerin bu ilişkilerden alacakları da çok dersler olduğu inancındayım.
Ben bir kez daha Sayın Medvedev'e bir sene önce Moskova'ya yaptığım ziyareti, bu kadar kısa süre içerisinde iade edip Türkiye'ye gelmesi nedeniyle teşekkür ediyorum. Bütün Sayın Bakanlara, herkese daha çok çalışmalarını ama, iş adamlarına, sanayicilere, özel sektöre kendi aralarındada çok daha fazla iş imkânları oluşturmalarını, üçüncü ülkelere gidip beraber işler yapmalarını burada bir kez daha hatırlatıyorum ve hepinize başarılar diliyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı