Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama Ve Araştırma Hastanesi Açılış Töreni'nde Yaptıkları Konuşma

14.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Değerli Konuklar, Misafirler, Değerli Bilim Adamları, Üniversitenin Değerli Hocaları ve Değerli Öğrenciler,
Sözlerime başlamadan önce hepinize sevgilerimi ve muhabbetlerimi sunuyorum. Bugün Aydın'da bulunmaktan ve Adnan Menderes Üniversitesi'nin Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin açılışını yapmaktan da ayrıca büyük bir mutluluk duyuyorum. Çünkü aldığım bilgilere göre, bu hastanenin inşaatı da uzun sürmüş. Nihayet açılıyor ve hepinizin hizmetine sunuluyor. Sadece Aydın halkının değil, sadece buradaki vatandaşlarımın değil, bir bölge hastanesi oluyor. Bundan, gerçekten hepimiz büyük bir mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen herkese de çok çok teşekkür ediyorum.
Bu Üniversite kurulurken, şüphesiz ki, başta Aydınlılar olmak üzere, bütün Aydın'ın değerli siyasetçileri, milletvekilleri, bakanları -ki bu il çok değerli siyasetçiler gerçekten çıkartmış ve onlar sadece iline, bölgesine değil, bütün Türkiye'ye hizmet etmiş kişilerdir- hepsinin çok büyük katkıları vardır ve eminim ki, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın'la, bölgeyle büyük bir bütünleşme içerisindedir.
Ayrıca ismini, rahmetli, merhum Başbakan Adnan Menderes'ten alan bu Üniversitenin, şüphesiz ki, bundan dolayı da ayrıca bir önemi vardır. Merhum Adnan Menderes, hem Türk siyasi hayatına, demokrasisine hem Türkiye'nin kalkınmasına eşsiz hizmetleri olmuş büyük bir devlet adamıydı. Kendisini bu vesileyle rahmetle de anıyorum. Bugün 14 Mayıs, aslında Türkiye'nin çok partili sisteme fiilen geçişinin 60. yıldönümü oluyor Bu ziyaretimin böyle bir günde olmasından da ayrıca büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Üniversiteler, bir ülkenin en büyük değerleridir. Ülke kalkınmasında üniversitelerin rolü çok büyük olduğu gibi, şehirlerimizin, bölgelerimizin gelişmesinde de üniversitelerimizin çok büyük katkıları vardır. Onlardan beklentilerimiz çok büyüktür. Memnuniyetle görüyorum ki, Türk üniversiteleri yeni bir döneme giriyor ve dışarı açılıyor. Daha açık, daha vizyoner bir döneme giriyor. Daha çok akademik çalışmalar, daha çok projeler, daha çok araştırma-geliştirme faaliyetleri içerisine giriyor. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Biraz önce Sayın Rektör'ü dinlerken, Adnan Menderes Üniversitesi'nin de bu konularda yaptıkları hakkında kısaca bilgimiz oldu. Bundan da büyük bir memnuniyet duydum.
Şu bir gerçek ki: En iyi yatırım, eğitime yapılan yatırımdır. Şüphesiz ki, ilk ve ortaöğrenim çok önemlidir ama, nihayette üniversite öğreniminin, üniversite gençliğinin, bir ülkenin gelişmesi ve kalkınmasında çok ayrı bir yeri vardır. Başka ülkelerle büyük bir yarış içerisindeyiz. Hem bilimsel faaliyetlerde yarış içerisindeyiz hem kalkınmada yarış içerisindeyiz. Burada işte üniversitelerimizin önemi ortaya çıkmaktadır. Ayrıca üniversiteler ülke meseleleriyle de yakından tabii ilgilenmektedirler. Sosyal bilimlerde, hukuk bilimlerinde, ekonomi bilimlerinde; bütün bunlarda, ülkenin bulunduğu durumu ve geleceğiyle ilgili de çok değerli tavsiyeler, fikirler hep yürütmektedir. O açıdan da, Türkiye'nin yönetimiyle ilgili de verdikleri fikirler açısından, yine üniversitelerin değeri çok ayrıdır.
Değerli Konuklar,
Adnan Menderes Üniversitesi'nin ayrı bir özelliği olduğunu da, doğrusu, bugün sabahtan beri aldığım brifinglerde öğrendim. Sizin başka büyük kampüsleriniz var; sadece Aydın ilinde değilsiniz. Başta Nazilli olmak üzere, diğer yerlerde de hep eliniz ve kolunuz var. Dolayısıyla, gerçekten, bir bölgeye hitap ediyorsunuz ve bu anlamda farklı bir yapınız var. Bunun başarılı olmasını da tabii çok isterim. Çünkü bu tip örnekler, çok fazla değil, bildiğim kadarıyla. Özellikle Nazilli'deki, oradaki uzantınız, oradaki fakültelerinizin giderek çok büyüdüğünü öğrendim. Aydın'da 10 bine yakın öğrencisi bulunan ama, toplam 25 bin öğrencisi olan Üniversitenin merkez dışındaki teşkilatlarının önemini doğrusu burada vurgulamak istiyorum ve onların da aynı rekabet içerisinde, aynı kaliteyi ve aynı başarıyı göstermelerini, özellikle burada tabii hatırlatmak istiyorum.
Adnan Menderes Üniversitesi'nde 1200'e yakın akademisyenin bulunması, yine sadece üniversite için değil, bütün bu şehir için ve bu bölge için çok önemlidir. Akademisyenlerden sadece eğitim faaliyetlerinde de faydalanmamamız gerekir, onların bunun da ötesine çıkmaları gerekir. Bu bölgedeki sanayinin, tarımın, ekonomik faaliyetlerin daha etkin, daha verimli yapılabilmesi için de akademisyenlerin, öğretim üyelerinin bütün birikimlerinden en iyi şekilde tabii faydalanmak gerektiğine inanıyorum. Ümit ederim ki, Adnan Menderes Üniversitesi'nde böyle bir ortam söz konusudur ve bu konuda herkesi doğrusu teşvik etmek gerektiği kanaatindeyim.
Tıp fakültelerinin üniversitelerde ayrı bir yeri vardır. Tıp fakültesi olan üniversitelerde, fakültelerinin ağırlığı da çok bellidir. O bakımdan, bazen üniversitelerin esas lokomotifi tıp fakülteleri olmaktadır. Tıp fakültelerinin de tabii ki, eğer hastaneleri güzel olursa, büyük olursa, en iyi şekilde donatılmış olursa, bir taraftan bilimsel çalışmalar ama, bir taraftan da uygulama açısından çok ayrı başarılar elde edilebilmektedir. O bakımdan, bu Uygulama ve Araştırma Hastanesinin hizmete giriyor olmasının, Adnan Menderes Üniversitesi için önemli bir dönüm noktası olduğu kanaatindeyim. Sayın Rektör de konuşmasında bunun altını çizdi. Aslında yeni bir köşe başı oluyor, sizin Üniversitenin tarihinde. 20 yıla yakın bir tarihiniz var; 1992 yılında kurulmuş. Aslında 20 yıl, bir üniversitenin derlenmesi, toparlanması, kendisini ispat etmesi için iyi bir zaman periyodudur. Bu dönem içerisinde de Adnan Menderes Üniversitesi'nin bu birikimleri temin ettiğini ve toparladığını görmekte yine büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Bu Hastane hem Üniversitenize hem bütün Aydın'a hem de bütün bölgeye hayırlı olsun, uğurlu olsun ve burada tabii bütün hastalar da sizlerin elinden şifa bulsun diyorum. Tekrar, hepinize başarılar diliyorum. Sevgiler sunuyorum."
Yazdır Paylaş Yukarı