Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı Üçüncü Zirvesi Kapanış Konuşması

08.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanı, Aziz Dostum Nursultan Nazarbayev,
Saygıdeğer Devlet ve Hükümet Başkanları,
Kıymetli Heyet Başkanları,
Muhterem Misafirler,
Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı Üçüncü Zirvesi münasebetiyle sizleri İstanbul'da görmekten ve misafir etmekten büyük kıvanç duydum.
Türkiye bu Zirveyle Dönem Başkanlığını Kazakistan'dan 2010-2012 dönemi için devralmıştır. Böylece, Kazakistan Cumhurbaşkanı Aziz Dostum Nursultan Nazarbayev'in himayelerinde onsekiz yıldır başarıyla gelişen CICA süreci yeni bir dönüm noktasına gelmiştir.
2002 yılındaki Zirve'de kabul edilen Almatı Senedi ile Konferansın örgüt haline dönüşmesinin üzerinden sekiz yıl geçmesinden sonra, bugün, CICA Sekretaryası ve Personeli'nin Ayrıcalık ve Bağışıklıklarına İlişkin Anlaşma'nın imzalanmasıyla, kurumsallaşma yönünde bir eşik daha, tüm üye ülkelerin desteğiyle, başarıyla aşılmıştır.
Bu gelişme, CICA'nın uluslararası topluma daha etkin şekilde kurumsal katkı sağlamasına imkan tanıyacaktır.
Bugün, uluslararası camianın büyük bir dikkatle takip etmekte olduğu Zirve'nin en önemli sonuçlarından biri de, içerikli bir Bildiri kabul etmiş olmamızdır.
Zirve'ye gerek üye devletler, gerek misafir ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından en üst düzeyde gösterilen yoğun ilgi, gerçekleştirdiğimiz temas ve çalışmaların, keza CICA İstanbul Bildirisi'nin verdiği mesajın ağırlığını şüphesiz arttırmaktadır.
Bu sonucun alınmasında, katkı sağlayan ve emeği geçen herkese en içten teşekkür ve takdir hislerimi ifade ediyorum.
Bugün Vietnam'ın ve Irak'ın katılım törenlerinin gerçekleşmesiyle, CICA'nın artık 22 üyeli bir uluslararası örgüt haline gelmesinden de ayrıca gurur duyuyorum.
Dönem Başkanlığımızın yol gösterici ilkesini "Asya'da İşbirliğine Dayalı Güvenliğin İnşası" olarak belirlediğimizi bu sabah ifade ettim..
Bu konuda bütün değerli üye devletlerin katkısını ve işbirliğini, ayrıca misafir ülkelerin ve uluslararası örgütlerin desteğini bekliyoruz.
Üye devletlerin görüşbirliği temelinde hareket edeceğimiz tabiidir. Sizlerin sağlayacağı destek, başarıya birlikte ulaşmamızın anahtarıdır.
Dönem Başkanlığımızda CICA'nın birbirinden önemli ve değerli tüm üyeleriyle elbirliğiyle bölgesel ve küresel barış, istikrar, huzur ve refahın sağlanmasına katkıda bulunacağımıza inancım tamdır.
Zirve'ye katılarak bizleri şereflendiren tüm Devlet ve Hükümet Başkanlarına, yetkililere ve uluslararası kuruluşların temsilcilerine en iyi dileklerimi sunuyorum.
CICA İstanbul Zirvesi'ni burada kapatıyorum. Hepinize tekrar katıldığınız için teşekkür ederim.
Yazdır Paylaş Yukarı