Eston besteci Arvo Part'ın İstanbul'a İthaf Ettiği "Adem'in Yakarışı" Adlı Eserinin Dünya Prömiyerinde Yaptıkları Konuşma

07.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Aziz Dostum, Estonya Cumhurbaşkanı Sayın Ilves,
Değerli Eşleri,
Sayın Bakan,
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın Kıymetli Yöneticileri ve Kıymetli Müzikseverler,
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'da biraz sonra, çok değerli Eston Besteci Sayın Arvo Part'ın "Adem'in Yakarışı" isimli eserinin dünya prömiyerini hep birlikte dinleyeceğiz.
Bugün gerçekten müstesna bir gün. Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostum, aslında kısa süre önce Türkiye'de benim misafirimdi. Şimdi kısa süre sonra tekrar kendisini Türkiye'de görmekten ve gerçekten çok önem verdiğimiz bugünkü olaya beraber şahitlik yapmaktan büyük bir memnuniyet ve büyük bir mutluluk duyuyorum.
Kendisi sanata çok önem veriyor; bunu çok yakinen biliyorum. Biz de, hepimiz çok önem veriyoruz. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 2003 yılından beri klasik müziğe emeği geçen büyük sanatkârlara Hayat Boyu Başarı Ödülü'nü veriyor. Bugün de Sayın Arvo Part'e bu ödülü vermekten, gerçekten büyük bir kıvanç duyuyorum.
Biraz önce Sayın Eczacıbaşı, "Yüzyılımızın en büyük, en heyecan verici bestecilerinden birisi" dedi. Gerçekten, çok heyecan verici bir besteci kendisi. Giderek, herkes bunu daha çok anlıyor. İleride çok daha büyük anlayacaklar. Bu bestesini özellikle İstanbul'a atfetmesi, bizi ayrıca heyecanlandırıyor. Türkiye, biliyorsunuz, artık Kültür Başkenti olarak İstanbul'un görevi bittikten sonra, bunu Talin'e verecek. Ayrıca, Talin'le İstanbul arasında böyle bir bağın kurulması da, bizleri tabii ki çok mutlu etmektedir.
Hepimiz biliyoruz ki, sanatın, müziğin dili evrenseldir. Dolayısıyla, bu evrenselliğe bugün bir kez daha hep beraber şahit oluyoruz. Bu ödülü, bu büyük sanatkâra vermek, benim için gerçekten çok büyük bir onur oldu. Kendisini tebrik ediyoruz ve yeni bestelerini tabii ki hep beraber büyük bir heyecanla takip edeceğiz. Tekrar başarılar diliyorum, tebrik ediyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı