G. Kore Cumhurbaşkanı LEE Myung-Bak Tarafından Onurlarına Verilen Akşam Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

15.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanı Lee,
Muhterem Hanımefendi,
Kıymetli Misafirler,
Cumhurbaşkanı Sayın Lee'nin nazik davetine icabetle ziyaret ettiğim Güney Kore'de kendimizi evimizde, dostlar arasında hissediyoruz.
Kore Cumhuriyeti'ne varışımızdan bu yana, şahsıma ve heyetime gösterilen sıcak misafirperverlik için en kalbi teşekkür ve takdir duygularımı ifade ediyorum.
Bugün, aramızdaki coğrafi mesafenin uzaklığına rağmen, dostluğumuz kadim ve yakındır.
Asırlar öncesinde komşu olduğumuzu da unutmamalıyız.
Türklerin Anadolu topraklarına göç etmeleri öncesinde, Asya'da Korelilerle komşu olan atalarımız ve bu komşuluğumuz çerçevesinde Türkçe ve Korece'nin aynı kökenden gelmesi tarihsel bağlarımızın derinliğini açıkça göstermektedir.
Bu sene, başlangıcının 60. yıldönümü idrak edilen Kore Savaşı, aramızdaki bu dostluk ve kardeşlik hislerinin yeniden canlanmasına ve cephede kader birliği yapan milletlerimiz arasında kuvvetli ve sarsılmaz bağlar kurulmasına zemin hazırlamıştır.
Kore'den dönen Türk askerleri Anadolu'da "Koreli" diye çağırılmışlar, her zaman büyük saygı, sevgi ve hürmet görmüşlerdir. Yüzlerce şehidimizin ebedi istirahatgahları da Kore topraklarındadır.
O şehitler ve bu akşam burada bizlerle bulunan gaziler sayesindedir ki, Kore halkı Türkiye'den bahsederken "kardeş ülke" ibaresini kullanmaktadır.
Muhterem gazilerimiz de eminim şu anda benimle aynı hisleri paylaşıyorlar.
Kore Hükümeti ve halkının, Türk milletinin bu fedakârlığını unutmadığını bizzat görmekten de doğrusu çok büyük memnuniyet duyuyorum.
Kore'de savaşan askerlerimizden ötürü Koreli öğrencilerin genç yaşta "Üsküdar'a giderken" adlı Türk şarkısını öğrendiklerini ve hiç unutmadıklarını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Ban Ki-moon'un geçen ay İstanbul'a yaptığı ziyaret vesilesiyle öğrenmekten de ayrıca mütehassis oldum.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Güney Kore'nin son 30 yılda gerek ekonomik gerek siyasi alanda kaydettiği ilerlemeler takdire şayandır.
Güney Kore, süratle modernleşmenin tüm veçhelerini yerine getirirken, diğer taraftan kültürünü korumak, kendi kimliğine ve değerlerine sahip çıkmak için de gerekli adımları atmaktadır.
Bugün Cumhurbaşkanı Sayın Lee ve üst düzey Koreli yetkililer ile gerçekten çok verimli ve faydalı görüşmelerde bulunduk. Keza, bölgesel ve uluslararası konularda benzer politikalar izlediğimizi ve bu alanda yakın işbirliği içinde bulunduğumuzu müşahede etmekten de ayrıca mutluluk duydum.
28 yıl aradan sonra Türkiye'den Kore Cumhuriyeti'ne Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşen bu ziyaretimle, Türkiye ile Güney Kore arasındaki köklü ilişkilerin yeni bir ivme ve dinamizm kazanacağına, mükemmel düzeydeki siyasi münasebetlerimize paralel olarak, başta ekonomi, ticaret ve yatırımlar olmak üzere, her alandaki işbirliğimizin çok daha fazla derinleşeceğine ve zenginleşeceğine samimiyetle inanıyorum.
Bu istikametteki karşılıklı irade ve kararlılığımız hiç şüphesiz ki son derece güçlüdür.
İlişkilerimizin samimiyetini ve milletlerimiz arasındaki dostluk, kardeşlik ve dayanışma hislerini yeni nesillere taşımak bizim görevimizdir.
Nasıl dedelerimiz, babalarımız bu mühim dostluğu bizlere aşıladılarsa, biz de aynı hissiyatı daha da kuvvetli şekilde yeni nesillere aktarmak mecburiyetindeyiz.
Sayın Cumhurbaşkanı,
Muhterem Misafirler,
Türkiye, Kore Yarımadası'nın barış, istikrar ve güvenliğine son derece önem vermektedir.
Sözlerime son verirken, uluslararası toplumun sorumluluk sahibi bir üyesi olarak, bu konuda üzerimize düşeni yapmaya ve dost Kore halkına destek olmaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum.
Milletlerimiz arasındaki dostluk ve dayanışmanın arzettiği örnek nitelikten duyduğum kıvanç ve sevinci yineliyor, kadehimi, Zat-ı Devletlerinin ve muhterem eşinizin sağlık ve mutluluğuna, Kore halkının refah ve esenliğine, ikili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin parlak geleceğine kaldırıyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı