Nijerya Cumhurbaşkanı Sayın Goodluck E. Jonathan Tarafından Onuruna Verilen Resmi Öğle Yemeğinde Yaptıkları Konuşma

09.07.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum Jonathan,
Kıymetli Misafirler,

Türkiye-Nijerya ilişkilerine dair nazik ifadeleriniz için teşekkür ediyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.

Büyük bir başarıyla evsahipliği yaptığınız 7. D-8 Zirvesi'nin hemen akabinde Nijerya'ya ikili bir resmi ziyarette bulunmaktan büyük memnuniyet ve kıvanç duyuyorum.

Güzel başkentiniz Abuja'ya varışımdan itibaren, şahsıma ve heyetime gösterilen yakın ilgi ve sıcak misafirperverlik, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki tarihi dostluk, kardeşlik ve işbirliği bağları ile karşılıklı saygı, sevgi ve dayanışma hislerimizin şüphesiz en güzel nişanesini teşkil etmiştir.

Dost ve kardeş Nijerya'yı ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olmaktan da doğrusu ayrıca büyük sevinç duyuyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı,
Kıymetli Misafirler,

İkili ilişkilerimizin geçmişi Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanmaktadır.

Az önce gerçekleştirdiğimiz fevkalade faydalı ve verimli görüşmelerin de. gücünü tarihten alan dostluk, kardeşlik ve işbirliği münasebetlerimizin istikbal vaad eden geleceğine güvenle ve ümitle bakmamıza imkan tanıdığına inanıyorum.

Türkiye, Nijerya'yı 1960 yılında bağımsızlığını kazanmasından hemen sonra tanımış ve kısa süre içinde Nijerya'da bir Büyükelçilik açmıştır.

O tarihten bu yana, her alandaki ilişkilerimiz ve işbirliğimiz sadece ikili düzeyde değil, Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Örgütü ve D-8 gibi uluslararası ve çoktaraflı kuruluşların çatısı altında da süratle gelişmiştir.

Bu ziyaretimin de, ilişkilerimizi kuvvetlendirmeye ve çeşitlendirmeye yönelik ortak gayretlerimize yeni bir ivme kazandıracağına ve işbirliğimizin siyasi, ekonomik, ticari, askeri, kültürel, beşeri her alanda daha geliştirilmesine zemin hazırlayacağına samimiyetle inanıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı,
Kıymetli Misafirler,

Nijerya, nüfusu, tabii zenginlikleri ve dinamizmi ile yalnızca Batı Afrika'nın değil, tüm Kıtanın siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel bakımdan şüphesiz öndegelen ülkelerinden biridir.

Nijerya'nın Afrika Kıtasında barış, istikrar ve refahın hakim kılınması için sarfettiği yoğun gayretleri takdirle izliyoruz.

Nitekim, Batı Afrika Devletleri İktisadi Topluluğu ECOWAS'ın merkezinin Abuja'da olması, halihazırda Topluluğun Dönem Başkanlığını yürütmeniz, Afrika Birliği'nde üstlendiğiniz aktif rol ve Kıtadaki barışı koruma misyonlarına en fazla katkıda bulunan ülkelerden biri olmanız, Nijerya'nın Afrika'daki müstesna konumunun simgeleridir.

BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilerek, küresel plandaki rolü daha da artan Nijerya'yı, 1 Temmuz 2010'dan itibaren Konsey'in Dönem Başkanlığını üstlenmesi vesilesiyle ayrıca tebrik ediyorum.

Nijerya'nın 2020 yılında Dünyanın güçlü 20 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşabileceğine de samimiyetle inanıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı,
Kıymetli Misafirler,

Türkiye olarak, tarihi, manevi, dini ve kültürel bağlara sahip olduğumuz Afrika'daki gelişmeleri yakından takip ediyor, imkanlarımız ölçüsünde Kıtanızın siyasi, ekonomik ve sosyal dönüşümüne katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Ağustos 2008 tarihleri arasında düzenlenen "Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi" ile Türkiye ve Afrika arasında yeni bir işbirliği ruhunun, yeni bir işbirliği anlayışının temelleri atılmıştır.

En samimi arzumuz, bu sağlam temelden güç alarak, Türkiye ile Afrika arasındaki stratejik ortaklık bağlarını en üst noktaya taşımaktır.

Her zaman ve her vesileyle ifade etmeye özen gösterdiğim bir hususu yinelemek istiyorum: Türkiye'nin Afrika'ya ilgisi tek taraflı değildir. Tek taraflı bir kazanç gayesiyle hareket etmiyoruz.

Hedefimiz, müşterek menfaatlerimiz temelinde, uzun vadede ülkelerimizin ve halklarımızın istikrarına, huzuruna ve refahına hizmet edecek kalıcı dostluk ve işbirliği bağları kurmaktır. Bunu da ancak, karşılıklı saygı, işbirliği, bilgi ve teknoloji paylaşımı çerçevesinde, "kazan-kazan" ruhuna uygun şekilde hareket ederek yapabileceğimize inanıyoruz.

Takip eden dönemde de, Afrika ülkelerinin siyasi, ekonomik, toplumsal dönüşüm sürecine, kalkınma hamlelerine aynı anlayış temelinde katkıda bulunmak için içtenlikle gayret göstermeye devam edeceğiz.


Sayın Cumhurbaşkanı,
Kıymetli Misafirler,

Sözlerime son vermeden önce, resmi konuğum olarak Zat-ı Devletlerini en kısa sürede Türkiye'de misafir etmekten duyacağım memnuniyeti yineliyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, şahsıma ve beraberimdeki heyet üyelerine gösterilen sıcak misafirperverlik için tekrar teşekkür ediyor, kadehimi Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğuna, dost ve kardeş Nijerya halkının esenlik ve refahına, dostluk ve işbirliği münasebetlerimizin parlak geleceğine kaldırıyorum.
Yazdır Paylaş Yukarı